Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2016 16:04 | Správy | Servis | Zdravie

Škvrnky, cievky či vačky: Vaše oči prezradia, či ste chorí!

Oči nie sú len zrkadlom našej duše, ale aj nášho tela. Už malé zmeny v našom oku môžu byť znakom ochorenia ako reuma, diabetes alebo signalizovať ťažkosti s obličkami.

Nový Čas vám prináša prehľad najčastejších zmien vo vašich očiach, ako si ich vysvetliť a na aké ochorenia poukazujú.

Žltý krúžok okolo rohovky

Kruh okolo očnej rohovky má veľa ľudí. V závislosti od farby zistíte, či je neškodný alebo poukazuje na nejaké ochorenie. Bielo-žltý kruh sa objavuje v starobe, ale ak máte pod 50 a toto sfarbenie spozorujete vo svojich očiach, bezpodmienečne navštívte lekára. Môže to byť znak zvýšeného cholesterolu. .

Vačky pod očami

Málo spánku, fajčenie, predispozícia - príčin vzniku očných vačkov je mnoho. Nie sú len kozmetickou nepríjemnosťou, ale môžu poukazovať aj na problémy s obličkami. Pri poruchách obličiek dochádza k narúšaniu cirkulácie tekutín v tele, voda sa tak ukladá na rôznych miestach, aj pod očami. Vačky môžu byť aj dedičné alebo sú zapríčinené príliš dlhým pobytom na slnku. Presné príčiny by mal určiť očný lekár.

Žlté sfarbenie

Žlté sfarbenie očí je najčastejšie príznakom poruchy pečene alebo narušenej premeny tukov. Tuk sa tak samovoľne neodbúrava, ukladá sa pod pokožkou očného viečka, a tak je viditeľný v očiach. Zažltnutie očí je taktiež typické pri hepatitíde. Ak ho spozorujete, neváhajte a ihneď navštívte očného lekára! 

Suché oči

Suché oči sa medzičasom stali rozšíreným ochorením, pretože klíma, vzduch vysušený kúrením, TV alebo PC - to všetko stresuje naše oči. Sú suché, svrbia a sú začervenané. Pomoc pri riešení problému nájdete v lekárni. Avšak tieto symptómy sú zapríčinené aj poruchami štítnej žľazy. Ak začnete mať pocit, že vaše oči sú suché aj vonku pri vlhkom vzduchu, mali by ste navštíviť lekára a dať sa vyšetriť, či nie je zasiahnutá štítna žľaza.

Popraskané cievky

Cievy v očiach sú veľmi jemné a citlivé. To, že niektorá z nich praskne (napr. po veľkej námahe), nie je nič nezvyčajné. Ak sa to však stáva často, môže byť na príčine vysoký krvný tlak. Možná je tiež cukrovka. Tu sa cievy upchávajú a prasknú. Pozor! Ak malé červené fliačky, akoby po uštipnutí blchou, po dvoch týždňoch nezmiznú, mali by ste ísť bezpodmienečne k očnému lekárovi, aby zistil príčinu.

Červené oči

Červené oči môžu byť prejavom zápalu očných spojiviek. To sa dá ľahko liečiť a rýchlo sa hojí. Ale aj reumatické ochorenia zapríčiňujú zápal v strede očnej dúhovky (uveitída). Pozor! Bez liečenia s kortizónom hrozí strata zraku. Herpes, artritída a tuberkulóza môžu taktiež spôsobovať uveitídu. Ak začervenanie pretrváva niekoľko dní, choďte jednoznačne k lekárovi.

Vystupujúce oči

Ak vystupuje očná buľva z očnej jamky, zdá sa príliš veľká a oko sa doširoka roztvorí, je to symptóm autoimunitnej choroby Morbus Basedow. Pri nej napáda imunitný systém štítnu žľazu, očné svaly a tukové tkanivo okolo oka. Príčiny: tkanivo za očnou buľvou zhrubne. Tak sa očné viečko správne nepriviera a oko vysychá, zapáli sa a vystupuje dopredu. Návštevu očného lekára neodkladajte! Choroba je nevyliečiteľná, ale môže sa zmierniť liekmi.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom