Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2016 10:55 | Správy | Domáce správy
Video

Vražda Remiáša († 25 ) opäť otvorená: Namočil Černák Lexu?!

Neobjasnená kauza vlády Vladimíra Mečiara opäť ožíva! Pred 20 rokmi otriasla Slovenskom vražda bývalého policajta Róberta Remiáša, ktorý bol spojkou korunného svedka v prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny.

Páchateľov tohto zverstva nikdy neodsúdili. Polícia však teraz neočakávane obnovila vyšetrovanie. Podľa informácií Nového Času už v prípade vypovedal boss slovenského podsvetia Mikuláš Černák. Ten už vo svojej knihe prstom ukazoval na Mečiara (73) a SIS. Zlomí jeho výpoveď krk vtedajšiemu šéfovi tajnej služby Ivanovi Lexovi (54)? 

Polícia obnovila prerušené trestné stíhanie z roku 1996 ešte 8. februára tohto roka. Stalo sa tak na pokyn prokurátora. „Z dôvodu, že vyšli najavo nové skutočnosti, ktoré by mohli objasniť skutok a odhaliť páchateľa trestného činu,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Presné okolnosti si nechávajú kompetentní pre seba. Mama zavraždeného Anna Remiášová, ktorá je momentálne v zahraničí, pre Denník N uviedla, že to môže súvisieť s tým, že sa o slovo hlásil Mikuláš Černák.

Otvoriť galériu

Prokuratúra tento dôvod vylúčila. „V tejto súvislosti uvádzame, že odsúdený Mikuláš Č. nekontaktoval príslušného prokurátora so žiadosťou o výsluch. Dôvodom na pokračovanie v trestnom stíhaní boli iné relevantné skutočnosti ako už spomenutá výpoveď,“ uviedla prokuratúra. Podľa informácií Nového Času však mafiánsky boss už v obnovenom vyšetrovaní vypovedal. Že má ku kauze čo povedať, naznačil Černák vo svojej knihe Prečo som prelomil mlčanie.

Otvoriť galériu

 

„Sám predseda vlády si cez najvyšších predstaviteľov SIS objednal únos a zavlečenie prezidentovho syna do iného štátu. SIS oslovila na sledovanie nás - podsvetie, a potom sami príslušníci SIS ho uniesli do Rakúska,“ píše odsúdený muž s tým, že keď tajnej službe došlo, že to spackala, objednala si u mafie odstránenie Remiáša. V minulosti boli z vraždy pôvodne obvinení Imrich Oláh, Jozef Roháč a z jej objednávky bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Neskôr však prokuratúra ich stíhanie zastavila.

Otvoriť galériu

Nový Čas sa ho snažil kontaktovať cez ranč v Pezinku. Jeho vyjadrenie nám odmietli sprostredkovať. Obrátili sme sa aj na jeho bývalého advokáta Jána Cupera, ten však zložil telefón. Nový Čas sa opýtal dlhoročného vyšetrovateľa Petra Vačoka, či môže toto obnovenie vyšetrovania zavariť Lexovi. „To bude závisieť od toho, aké dôkazné prostriedky sa zabezpečia a aké výstupy budú z toho procesu dokazovania,“ povedal s tým, že čím neskôr sa rekonštrukcia prípadu robí, tým je proces komplikovanejší.

Anna Remiášová, mama zavraždeného

Otvoriť galériu
Anna Remiášová.
Zdroj: tasr

Roky dúfa, že za smrť jej syna bude niekto pykať. Za zodpovedného považuje expremiéra Vladimíra Mečiara, ktorému na predvolebný míting priniesla kyticu z Róbertovho hrobu. Za obnovením vyšetrovania vidí Mikuláša Černáka, no pochybuje, že to vyšetria. „Keby tu bola iná vláda, keby tu neboli títo ľudia, ktorí tu stále sú a ktorí to blokujú, tak by som verila, že sa to vyšetrí, kým ešte žijem. Ale vzhľadom na to, kto je pri moci, že sú to ľudia stále zaviazaní Mečiarovi, tak neviem. Človek nemá šancu dovolať sa spravodlivosti. Stále však verím, že prehovoria tí, ktorých sa to týka,” povedala pre Denník N Remiášová.

Jaroslav Ivor, bývalý šéf vyšetrovateľov

Otvoriť galériu
Jaroslav Ivor.
Zdroj: tasr

Z polície odišiel po vznesení prvého obvinenia. „My sme to urobili podľa najlepšieho vedomia a podľa dôkazov, ktoré boli vtedy známe. Nedisponujem informáciami, ktoré snáď má teraz polícia. Bol by som rád, ak by sa prípad doriešil do úspešného konca. Viacero prípadov, ktoré boli teraz odhalené a boli vznesené obvinenia, je postavených na tom, že určité indície boli v minulosti a teraz sa objavujú nové dôkazy. Tie vychádzajú najmä z výpovedí ľudí, ktorí sú v pozícii korunných svedkov a sú ochotní teraz vypovedať,“ tvrdí.

Emília Kováčová, manželka prezidenta

Otvoriť galériu

Manželka prezidenta Michala Kováča prežívala obdobie strachu, keď jej syna 31. augusta 1995 odvliekli do cudziny. Podľa obžaloby za tým stála SIS. Remiáš bol spojkou korunného svedka v prípade. „Ja si myslím, že každá nespravodlivosť by sa mala postupne odhaľovať a riešiť,“ povedala Kováčová na margo znovuotvorenia prípadu.

Vývoj kauzy

Otvoriť galériu

29. apríla 1996

  • Remiáš zomrel pri výbuchu auta

December 2002

  • polícia stíhala exšéfa SIS Ivana Lexu

6. februára 1997

  • zavraždili Miroslava Sýkoru, ktorý sa mal na vražde podieľať

Marec 1998

  • po skončení funkčného obdobia Michala Kováča prevzal jeho právomoci Vladimír Mečiar, ktorý vyhlásil amnestiu na kauzu zavlečenia mladého Kováča

10. júla 2000

  • Interpol vyhlásil po Ivanovi Lexovi medzinárodné pátranie

14. júla 2002

  • polícia zadržala Lexu v Juhoafrickej republike

18. júla 2002

  • Lexu eskortovali na Slovensko

18. septembra 2006

  • prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu

22. september 2006

  • vysvitlo, že aj Ivana Lexu zbavili obvinenia

23. septembra 2009

  • Lexa vyhral nad SR na Európskom súde pre ľudské práva vo svojich sťažnostiach na nezákonnú väzbu v kauze zavlečenia

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Novy Cas, Eva Pristašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý