Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2016 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Okolo tragédie známeho ekonóma Filka sa vynárajú otázniky: Bola to nešťastná náhoda alebo...?

Ekonomický expert a šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko (35) zmizol vo vlnách Dunaja. Z pohodovej plavby na kanoe s kamarátom sa už domov nevrátil.

Na otázky, prečo sa kanoe prevrátilo a prečo nedokázal doplávať k brehu ako jeho priateľ, zatiaľ nikto nevie dať uspokojujúce odpovede. Podľa záchranárov sa Filkovi stalo zrejme osudným, že na sebe nemal záchrannú vestu. Bola však pondelková tragédia naozaj len nešťastná náhoda? Jeho kamarát pochybuje...

Hľadáme svedkov tragédie. Boli ste v tom čase pri Dunaji a videli ste niečo? Napíšte nám na tip@novycas.sk

Otvoriť galériu

Počasie ako z rozprávky a pohodová jazda po Dunaji s kamarátom Vladimírom L. Presne tak chcel stráviť Martin Filko posledný sviatočný deň. Medzi 16. a 17. hodinou v pondelok popoludní sa však stalo niečo, s čím sa od toho dňa nevedia zmieriť jeho manželka a blízki. Telo šéfa inštitútu finančnej politiky pohltila po prevrátení kanoe ľadová voda. Údajne sa snažil zachrániť si život pridŕžaním sa prevráteného kanoe. Márne...

Otvoriť galériu

Kamarát sa zachránil

 

Podľa svedkov Filkov priateľ doplával po nehode na breh a bol v šoku. V nemocnici však neskončil. Na polícii podľa našich informácií už vypovedal. To, čo sa na vode stalo, ale nikto z kompetentných nechce komentovať. Vladimír L. demonštroval svoj smútok na svojom facebookovom profile čiernou obrazovkou. Nový Čas sa snažil Vladimíra zastihnúť doma a aj v škole, v ktorej učí, no nebol tam. Jeho manželka nechcela s nikým hovoriť.

Otvoriť galériu

Nemal šancu prežiť

Hoci záchranári Filkovo telo ešte nenašli, je prakticky nemožné, aby v 7-stupňovej vode dravej rieky prežil. ,,Ťažký stupeň podchladenia nastáva, keď telesná teplota klesne pod 32 stupňov, čoho dôsledkom sa spomalí dýchanie, pulz a svaly začnú tuhnúť. Znižovanie teploty vedie až k halucináciám, poruchám vedomia a následne bezvedomiu," povedal hovorca záchranárov Boris Chmel. Filkovo kanoe sa malo prevrátiť medzi bratislavským Prístavným mostom a Apollo. Podľa svedka, ktorý videl celú záchrannú akciu, sa kanoe podarilo záchranárom vyloviť až o niekoľko kilometrov nižšie, pri Kopáčskom ostrove. Náš zdroj uvádza, že dvaja kanoisti nemali na sebe záchranné vesty, a to sa 35-ročnému Martinovi zrejme stalo osudným. ,,Mali na sebe iba teplé vetrovky," doplnil očitý svedok.

Vážne podozrenie

Filkov kamarát a politológ Eduard Chmelár má ohľadne okolností tejto tragédie vážne pochybnosti. Naposledy sa s ním stretol vo štvrtok, keď si zaželali pokojné sviatky. Vtedy ešte netušil, že to bude ich posledné stretnutie. ,,Už vtedy som mu hovoril, že je príliš odvážny, keď v tejto dobe prichádza s plánom na odstránenie zdravotníckej chobotnice," hovorí Chmelár. To bol podľa neho aj dôvod, prečo sa nestal ministrom zdravotníctva - mocní tejto krajiny ho tam nechceli. Filko sa podľa Chmelára tomu len zasmial. ,,Mne však pripadá divné, že jeho smrť prišla práve v tomto okamihu. Je to náhoda?" pýta sa renomovaný politológ, ktorý dúfa, že smrť ekonomického experta polícia riadne vyšetrí.

Prečítajte si celý status Eduarda Chmelára:

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Politici a kolegovia smútia

Peter Kažimír (47):

​- Martin, môj najbližší kolega, je nezvestný po tragédii na Dunaji. Chcem a musím veriť v zázrak. Martin, večný optimista, na ne verí. Tak aj ja.​

Otvoriť galériu

​Richard Sulík (48)​:

​​- Je to hrozné. Bol to skvelý ekonóm, a keď som sa pred pár týždňami dozvedel, že v tejto strašidelnej vláde by mohol byť ministrom zdravotníctva, tak som si povedal, že aká dobrá správa. Mal som s ním dobrý vzťah, aj keď nie intenzívny. Bol taká výnimka pre mňa, lebo bol aj vzdelaný, aj mu to myslelo, ale navyše bol socialista. Keď som to v pondelok počul, tak mi až smutno došlo.

Otvoriť galériu
Richard Sulík
Zdroj: Marián Pejger

Martin Poliačik (35):

- Ak sa potvrdí to najhoršie, tak to bude pre nás jeho známych aj pre Slovensko veľmi veľká strata, pretože Martin bol naozaj zástupcom tej novej rozhľadenej generácie, ktorý bez ohľadu na to, či medzi ľavičiarmi, či pravičiarmi, mal dobrý kredit. Ľudia ho rešpektovali ako odborníka a aj pravicoví ekonómovia s ním nemali problém vstupovať do odbornej diskusie, lebo ho brali ako rovnocenného partnera, a myslím si, že to bol človek, ktorý mal potenciál na jedno či dve ministerstvá veľmi skoro zasadnúť ako minister. Strácame v ňom skvelého človeka a výborného odborníka.​​

Otvoriť galériu
Martin Poliačik (SaS)
Zdroj: anc, tasr

Miroslav Beblavý (39):
Bol to môj blízky priateľ. Neviem sa z toho spamätať. Už nedúfam v zázrak. Vôbec som netušil, že jazdil na kanoe,musel byť len začiatočník. Viem, že mal motorový čln, na ňom učil šoférovať aj môjho syna.

Otvoriť galériu

Bez vesty je to hazard so životom

Otvoriť galériu

Viliam Dobiáš, odborný zástupca LSE - Life Star Emergency - záchranná služba, spol. s r. o.

V sedemstupňovej vode už po 10 - 15 minútach prestávajú fungovať svaly, ktoré tuhnú a rapídne sa znižuje schopnosť pohybu. V mozgu dochádza k spomaleniu procesov, je narušená koordinácia, schopnosť racionálneho konania, začína spavosť, poruchy správania. Aj dobrý plavec by mal mať vestu, ktorá ho udrží na hladine, treba čo najrýchlejšie vyzliecť hrubé oblečenie. Najväčšiu chybu vodáci robia, keď sa snažia plávať k brehu aj 200 m. Vo vode do 15 stupňov sa podchladenie urýchľuje. V takom prípade treba ostať pasívny, držať sa prevráteného člna alebo sa dať unášať prúdom. Treba zachovať chladnú hlavu.

Ako reaguje telo v ľadovej vode

  • V PRIEBEHU 10 - 15 MINÚT prestávajú fungovať svaly
  • DO 3O MINÚT dochádza k tuhnutiu svalstva
  • V PRIEBEHU 30 - 60 MINÚT dochádza k úplnému vyčerpaniu a bezvedomiu
  • 1 - 3 HODINY je predpokladaný čas prežitia
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, lš, kan, hum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry