Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2016 17:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Policajti sa poriadne kopli: Jeden z najhľadanejších Slovákov je opäť na slobode!

Donedávna jeden z najhľadanejších Slovákov Patrik Šnajdr, ktorého zatkli v Prahe českí policajti sa dostal na slobodu. Postarali sa o to pochybením slovenskí policajti.

Patrik Šnajdr (35) bol na Slovensku mužom číslo dva v 18-člennom gangu okolo bývalého príslušníka zásahovej jednotky Miroslava Štvrteckého. Podľa prokuratúry na Záhorí vydieral podnikateľov. Na Slovensku bol Šnajdr Špecializovaným trestným súdom pôvodne odsúdený na 23 rokov a 3 mesiace väzenia v neprítomnosti, pretože sa mu podarilo ujsť. V kauze bola povolená obnova konania súvisiaca s výškou trestu. Trest mu pri obnove konania vlani v septembri znížili na 20 rokov.

Slovenský súd na Šnajdra vydal Európsky zatýkací rozkaz, ktorý bol uverejnený aj na stránkach najhľadanejších osôb Európy. Podľa hovorcu českého policajného prezídia Davida Schöna začiatkom tohto mesiaca zatkli Šnajdra vďaka dobrej spolupráci českých lovcov lebiek  s Národnou kriminálnou agentúrou. Patrik Šnajdr sa skrýval vďaka vydarených  falzifikátom dokladov, bol zamestnaný ako člen strážnej služby budov. Pri zadržaní v Česku mal pri sebe štyridsať balíčkov drogy.

Slovenskí policajti mali Šnajdra po prevzatí od českých kolegov predviesťdo 24 hodín  pred sudcu. Miesto toho Šnajdra poslali do väzenia. Na  svoju chybu prišli až po približne 30 hodinách. Čo sa dialo ďalej? "Predseda senátu prepustil obvineného zo zadržania, pretože slovenskí policajti nepredviedli osobu v zákonnej lehote 24 hodín od prevzatia od českých policajných orgánov pred predsedu senátu. Ten mal rozhodnúť o väzbe zadržaného, ale omylom ho dodali do ústavu na výkon trestu," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Sudca preto musel Šnajdra prepustiť na slobodu!

Polícia: Očakávame vydanie nového zatykača

Európsky zatýkací rozkaz môže byť vydaný na výkonu trestu odňatia slobody alebo na trestné stíhanie. V tomto prípade bol na osobu v roku 2010 vydaný európsky zatýkací rozkaz na výkon trestu odňatia slobody, ktorý dňa 24.10.2011 stratil platnosť a bol nahradený novým zatýkacím rozkazom pod rovnakou spisovou značkou, ale už na trestné stíhanie. Polícia v spolupráci s políciou Českej republiky osobu eskortovala a na základe pôvodného zatýkacieho rozkazu Šnajdra  odovzdala do zariadenia na výkon trestu. Zariadenie na výkon trestu disponovalo rovnako pôvodným zatýkacím rozkazom vydaným na účely výkonu trestu. 

 

"Vzhľadom na identitu spisových značiek, pod ktorými boli oba európske zatýkacie rozkazy vydané, došlo k opomenutiu zákonnej 24 hodinovej lehoty, v rámci ktorej bolo potrebné osobu predviesť pred príslušného sudcu. Orgány činné v trestnom konaní úzko spolupracujú a predpokladá sa vydanie nového  zatýkacieho rozkazu, na základe ktorého bude osobu možné opätovne zaistiť pre účely ďalšieho trestného konania," uviedol v piatok večer Martin Wäld, hovorca policajného prezídia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!