Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2016 18:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Legendárny Jozef Kroner († 73): Priznanie, ktorým prekvapil aj novinárku!

Pred 92 rokmi, 20. marca 1924, sa narodil herecký velikán Jozef Kroner. Mala som to šťastie, že ma prijal u seba doma - ako hosťa, nie ako novinára.

Spomínam si, ako som pred dvadsiatimi rokmi šliapala niekoľko poschodí s malou dušičkou k bytu Kronerovcov na bratislavských Palisádach. Rešpekt mi nedal takmer dýchať. A potom sa otvorili dvere a v nich stál samotný maestro. Prekročením prahu bytu v bratislavskom Starom Meste opadli zo mňa všetky obavy, hoci spomínaný rešpekt zotrval po celý čas mojej pracovnej návštevy. A počas nasledujúcej hodiny sa mi potvrdilo to, čo platí dodnes – čím väčší umelec, tým pokornejší.

Bola som zvedavá na tajomstvo popularity Jozefa Kronera, ktorý si podmanil obecenstvo, vždy keď vyšiel na javisko. A viete, čo na to povedal? „Moja múdra mať mi vždy vravela: Synček, keď už si budeš myslieť, že veľa vieš, nože spokornej a začni od začiatku. Je veľmi dôležité neskĺznuť do nafúkanosti v domnienke, že som ktosi. Ten pocit pokory dáva človeku obrovskú vnútornú silu. Je to čosi ako viera. Môžem byť akokoľvek tvrdý k nespravodlivosti, brániac svoju pravdu, ale pred sebou zostanem pokorný,“ vyhlásil skromne.

Otvoriť galériu

Besné deti

Herec pochádzal z dvanástich detí, a keď začal spomínať na rodný Staškov a na mladé letá na Kysuciach, zvláčneli mu oči. „Môj otec bol železničiar, a tak detstvo som prežil na stanici. Okrem maminých spievaniek ma zobúdzal piskot lokomotív,“ prezradil Kroner. Jeho rodičia pochádzali z Liptova a tam sa im narodilo prvých šesť detí. Ostatné sa narodili na Kysuciach. „Až do staroby sme sa tak láskyplne harkali: Hybaj, ty Lipták! Ale, čo hovoríš, ty Kysučan?“ smial sa pri šálke čaju, ktorý nám obom k rozhovoru pripravila pani Kronerová.

 

Mama s otcom to pri toľkých šarvancoch a kysuckej biede nemali ľahké. A že pri takom kŕdle detí sa všeličo prihodilo, je viac ako isté. „Siedmi súrodenci sme boli liečení na besnotu,“ prekvapil ma herec a ja som mala pocit, že kútikom oka sleduje, ako zareagujem. No ako... Povedala som, že tomu neverím! Tak mi vysvetlil, ako to bolo.

„Keďže sme milovali zvieratká, prichýlili sme zatúlanú mačku, ktorá však bola besná. Poškriabala nás, pohrýzla a siedmich nás poslali do Pasteurovho ústavu do Košíc. Lekár poúčal otca, že koho mačka poškriabala od pása hore, ostane v nemocnici 21 dní, a koho od pása dolu, tak len 14 dní. A keďže otec chcel mať chvíľu pokoj od šantivých detí, všetkým nám prikázal, aby sme povedali, že nás každého poškriabala hore. Keď sme sa po troch týždňoch vrátili na Kysuce, mamička zaslzila od radosti, že sme zdraví, ale otec zalamentoval: Dočerta, veď tí sú ešte besnejší, ako keď tam išli!“ smial sa herec, ktorému beťársky výraz z tváre nevymizol ani v starobe.

Otvoriť galériu

Rybár od srdca

O Jozefovi Kronerovi bolo známe že miloval rybárčenie a pre túto vášeň si našiel čas vždy, aj v starobe, ktorá mu ubrala síl. „Mojou doménou je muškárenie,“ prezradil a asi som sa čudne zatvárila, lebo hneď mi aj vysvetlil, čo to znamená. „To musíte chodiť celé kilometre pozdĺž rieky a tou umelou muškou lákať pstruha alebo lipňa. Muškárov nazývajú šľachtou medzi rybármi. Je to najkrajšia rybárčina, vyžaduje si dobrú znalosť prírody,“ povedal a hrdo dodal:

„Ja som si dokonca robil mušky! To treba pozorovať hmyz, ktorý sa vyskytuje v tej oblasti, a podľa toho si naviazať mušku. Chce to nemalý um a šikovnosť,“ zamyslel sa herec, ktorému sa viackrát podarilo zaloviť si aj v morských vodách, na čo bol patrične pyšný.

Nechytám ryby bez toho, že by som sa nestretol s domorodými rybármi. Pamätám si na Bulharsko, keď som prebdel celú noc, rybári totiž chodia loviť nadránom. Boli tam už nejakí zahraniční turisti s nádhernými udicami. Zrazu vidím, na bicykli ide človiečik so zamastenou taškou na riadidlách. Povedal som si, že to je môj človek! Počkal som, kým si oprel bicykel, a podišiel som k nemu. Vravím mu: Dáme koňak, drugar? A on na to, že za što? Tak mu hovorím: Ja rybak, ty rybak... Po treťom či štvrtom poháriku začal otvárať tašku. Na to som čakal. Dal mi jeden báječný silon, volal to čepare – hrubý silon, na ktorom je množstvo tenších silonov s háčikmi. Všetci tí Kanaďania a Francúzi, čo tam chytali ryby, len tak oči otvárali, keď sme naraz vylovili dvanásť rybiek!“ svietili mu oči aj po rokoch.

Keď som si Kronera predstavila, ako debatuje s bulharským rybárom pri štamperlíku pri vode, bolo mi všetko jasné. Spomienky robili tohto človeka šťastným. Možno viac ako prítomnosť, hoci keď privoňal k čerstvému koláču od svojej drahej manželky Terezy, mimochodom, tiež vynikajúcej herečky, pookrial a slastne vzdychol: „No uznajte, človek sa musí tešiť zo všetkého!“

Otvoriť galériu

Dobyl Ameriku

Jedným z najznámejších filmov, ktorý Kroner nakrútil, je bezpochyby Obchod na korze, ktorý dostal v roku 1966 Oscara. Vďaka tomu sa dostal aj za veľkú mláku a Amerika rodáka zo Staškova spočiatku vystrašila. „Ale dostalo sa mi toľko priazne, ošperkovali ma modrou stuhou Americkej akadémie, ktorú dostal napríklad Hillary, ktorý prvý vyšiel na Mount Everest, a udelili mi túto vzácnu cenu za upevnenie rodiny. Bol to krásny pocit, veď z tých Kysúc dostať sa čo len kúsok za humná je veľká vec a mne sa to, s mierou vrchovatou, podarilo,“ povedal skromne veľký umelec.

Ani na sklonku svojho života neprestal myslieť na to, že sláva je poľná tráva. Keď som sa ho na odchode spytovala, čo ho posilňuje v jeho vyťaženom živote, bez premýšľania povedal: „Pokora!“ A potom dodal: „Raz sa ma pýtali nejakí novinári, či verím v Boha. Odpovedal som, že áno. Verím v Boha mojej matky, ktorej jej viera umožnila vychovať dvanásť detí k statočnosti. A to je pokora...“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným