Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2016 14:48 | Správy | Domáce správy

Most-Híd definitívne ROZHODOL o vstupe do vlády: Zásadný záver rokovania!

Republiková rada Mosta-Híd dnes definitívne rozhodla o svojom ďalšom osude.

Strana rozhodla, že vstúpi do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. Zo 44 prítomných členov rady 41 hlasovalo ZA vládu so Smerom, SNS a #Sieťou.

Zsolt Simon končí v strane Most-Híd. Republiková rada totiž odobrila vstup strany do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. "Avizoval som, že pokiaľ sa strana rozhodne a vstúpi do tejto koalície, tak nebudem pracovať v klube Most-Híd. Oznámil som, že sa vzdávam členstva v strane a všetkých svojich volených funkcií v strane," povedal po rokovaní rady Simon.

Pre odchod sa rozhodol aj preto, že podľa neho strana s 6,5 percentami má zachrániť alebo pomáhať vzniku vlády Smeru-SD a SNS. Poukázal, že väčšinu vládnych kresiel obsadí Smer-SD a SNS, Most-Híd a #Sieť budú mať menšinu. "Charakter tejto vlády sa nezmení," myslí si. Nevie si predstaviť, že by sedel v parlamente na strane so Smerom-SD a SNS.

V Národnej rade SR Simon zostáva a bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Neplánuje založiť novú stranu, ani nerieši vstup do SMK. Je mu ľúto, že končí v Moste-Híd, ktorú zakladal. "Na nikoho sa tu ale nehnevám, máme len iný názor," poznamenal. Na dnešnom zasadnutí Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave bolo prítomných z 50 členov 44. Štyridsiati boli za vstup do vlády, traja vrátane Simona proti a jeden sa zdržal.

Okrem Simona bol proti koalícii aj František Ondrušek. "Hlasoval som podľa svojho svedomia a vedomia. Nemám svedomie asistovať pri tom, aby táto strana zanikla," povedal s tým, že zrejme odíde zo strany. Nazdáva sa, že strana bude ťažko vysvetľovať vstup do takejto koalície. Najväčší problém má s tým, že Most-Híd zrejme nepresadí vo vláde nič podstatné.

O nomináciách Mosta-Híd na ministrov spravodlivosti a životného prostredia a štátnych tajomníkov rozhodne predsedníctvo strany. Republiková rada to v sobotu neriešila. Povedal to podpredseda László Solymos, ktorý sa spomína ako možný minister životného prostredia.

Nepovedal, či sa o post bude uchádzať, ani či sa na riadenie envirorezortu cíti. "Neviem, či tam budem, potom budem odpovedať na takéto otázky. Rozhodne predsedníctvo," poznamenal Solymos. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská už potvrdila záujem o post ministerky spravodlivosti.

Most-Híd obsadí v novej vláde okrem postov ministrov spravodlivosti a životného prostredia aj päť štátnych tajomníkov. Ako možní štátni tajomníci sa spomínajú Andrea Vitkóová na spravodlivosti, Árpád Érsek na doprave a Peter Krajňák na školstve.

Štátnych tajomníkov má mať Most-Híd aj na ministerstvách životného prostredia a práce. Za Žitňanskú a zrejme Solymosa nastúpia náhradníci Gabriel Csicsai a Edita Pfundtner. Za Érseka by mal nastúpiť Péter Vörös.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala
(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Plamene pohltili závod na spracovanie kovov: Zásah vyše stovky hasičov a varovanie pre obyvateľov!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Robert Kaliňák poďakoval španielskej ministerke obrany: Takto to súvisí s NATO
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!