Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2016 10:59 | Správy | Politika

Po kauze cétečko prišiel ďalší škandál: Nemocnica kúpila ultrazvuk predražený o 375-tisíc eur!

Ako si toto môžu dovoliť?! Zdá sa, že kauza nákupu predraženého cétečka, ktorá pred dvoma rokmi vyvolala na Slovensku politické zemetrasenie, má vážnu konkurenciu.

Novému Času sa podarilo zistiť, že Fakultná nemocnica v Bratislave aj Jesseniova lekárska fakulta v Martine si pred časom zaobstarali moderný ultrazvuk od nórskeho výrobcu za viac ako 630 000 eur. Dodala im ho slovenská firma TRANSKONTAKT. Na tom by možno nebolo nič zvláštne, keby takmer totožný prístroj nekúpila v tom čase aj Nemocnica Tomáša Baťu v Zlíne. Rovnaký výrobca, rovnaký dodávateľ, ale cena takmer o 400-tisíc eur nižšia! A kto je za to zodpovedný? Na čele bratislavskej nemocnice stál a zmluvu podpisoval Miroslav Vaďura, terajší šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

 

Písal sa máj roku 2010 a bratislavská fakultná nemocnica kúpila pre neurochirurgickú kliniku unikátny 3D ultrazvukový zobrazovací systém s integrovanou neuronavigáciou. Prístroj SonoWand Invite vyrábal nórsky výrobca SONOWAND AS Trondheim. Fakultná nemocnica v Bratislave pod vedením Miroslava Vaďuru ultrazvuk v tom čase práve potrebovala, a tak vyhlásila súťaž na jeho dodávku v predpokladanej hodnote 530 000 eur bez DPH. Zákazku dostala slovenská firma TRANSKONTAKT podnikateľa Romana Ziziča, ktorá ponúkla cenu presne o 500 eur nižšiu, ako v nemocnici najskôr očakávali. Za prístroj tak celkovo s daňou zaplatili 630 105 eur.

Takmer totožný ultrazvuk od rovnakého nórskeho výrobcu v roku 2013 však kúpila aj Nemocnica Tomáša Baťu v Zlíne. Zhodou okolností jej ju dodávala spoločnosť TRANSKONTAKT-MEDICAL, ktorá má v štruktúrach tých istých ľudí ako jej slovenská pobočka - R. Ziziča a Jozefa Kalavského. Tu však suma, za ktorú prístroj dodali, doslova vyráža dych. Po prepočte z českých 6,8 milióna korún sa dostaneme približne na 255 000 eur. Rozdiel medzi slovenským prístrojom tak predstavuje 375-tisíc eur.

Otvoriť galériu

Kam sa tieto peniaze podeli? Česká nemocnica sa pritom vtedy chválila, že sa vďaka prístroju dostala medzi špičkové pracoviská. Nedokonalý ultrazvuk tak zrejme za oveľa nižšiu sumu nenakúpila. Podľa zdroja Nového Času, ktorý kontaktoval priamo nórskeho výrobcu SONOWAND AS, vyjde štandardná zostava zhruba na 195-tisíc eur. Oficiálne ju šéf spoločnosti John Raaum komentovať nechcel. „V rámci zvyklostí sa nevyjadrujeme k cenám distribútorov,“ skonštatoval.

Zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať

Na nákup sme sa pýtali v bratislavskej nemocnici. Odtiaľ nám napísali, že ultrazvuk je súčasťou ich Neurochirurgickej kliniky na Kramároch od septembra 2010 a stále sa používa. Na to, prečo bol prístroj takmer o 400-tisíc eur drahší ako v Zlíne a či cenu konzultovali s nórskym výrobcom, odpovedať nevedeli. S otázkami sme tak konfrontovali samotného exšéfa bratislavskej nemocnice Miroslava Vaďuru, ktorý medzitým získal lukratívne miestečko riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne po Marcelovi Foraiovi, ktorého hlava padla po miliónových zmluvách s vlastnou tetou Ankou.

Vaďura sa však do vysvetľovania nemal a zverejnenie týchto informácii považoval za účelové. "V prípade akýchkoľvek podozrení z nezákonného postupu pri verejnom obstarávaní pri ktorejkoľvek zmluve má každý nielen právo, ale i povinnosť obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní,“ vyjadrila sa hovorkyňa poisťovne s dodatkom, že na ďalšie otázky týkajúce sa zmluvy, ktoré podpísal Miroslav Vaďura, nebude odpovedať.

Drahý je aj Martin

Ak by chcel niekto tvrdiť, že rozdiely v cene môžu byť spôsobené tým, že v Zlíne nakúpili prístroj o tri roky neskôr, tak by zrejme nepochodil. Rovnaký ultrazvuk za 635-tisíc eur v októbri 2013 dodala opäť firma TRANSKONTAKT aj na Jesseniovu lekársku fakultu v Martine. „Na uvedenú zákazku bola uskutočnená elektronická aukcia,“ povedala tajomníčka martinskej lekárskej fakulty Ľubica Červeňová s tým, že ju kontroloval aj Úrad pre verejné obstarávanie pred podpisom zmluvy. Ten však nakoniec skonštatoval, že nebolo zistené žiadne porušenie zákona. Naše otázky odišli aj na adresu českého a slovenského TRANSKONTAKTU.

Prečo dodali rovnaký ultrazvuk do Česka za takmer o 400-tisíc eur menej, nepovedali. Poslanec Miroslav Beblavý, ktorý sa venuje zdravotníckym témam, tvrdí, že poburujúce je najmä to, kto je za kauzu zodpovedný. „Pán Vaďura je dnes šéfom VšZP, kde zodpovedá za vynakladanie miliárd eur z našich spoločných peňazí. Keď zaobchádzal s niekoľko stotisíc eurami tak, ako zaobchádzal, tak čo dnes robí s tými našimi spoločnými miliardami vo VšZP?“ pýta sa Beblavý. Dodáva, že fakt, že niekto nakúpil rovnaký prístroj drahšie o státisíce eur, svedčí buď o manipulácii, alebo o totálnej neschopnosti.

Ako prebieha nákup

Otvoriť galériu

Rozdiely v prístrojoch sú minimálne

Nový Čas sa pozrel aj na rozdiely v prístrojoch v Zlíne a v Bratislave. Vo všetkých zásadných parametroch sa zhodujú. Z technických parametrov vyplýva, že bratislavský je rozšíriteľný o spinálne aplikácie a prípadnú integráciu operačného mikroskopu. Je vysoko pravdepodobné, že to obsahuje aj zlínsky prístroj, v špecifikácii to však vyslovene neuvádzajú. Česi pritom nekúpili kĺbové rameno, majú však o jednu sondu viac. Rozdiely sú ešte v množstvách spotrebného materiálu. Otázne je, či tieto detaily majú hodnotu 375-tisíc eur, ktoré sme zaplatili navyše.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, Katarína Nagyová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým