Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2016 16:54 | Správy | Politika
Video

Predstavitelia štyroch strán sa dohodli na programe: Tu sú najväčšie zmeny, ktoré Slovákov čakajú!

Predstavitelia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa dohodli na programových prioritách novej vlády.

Oznámili to v utorok po rokovaní trojčlenných delegácií. Lídri by teraz mali hovoriť o personálnych otázkach.

"Štyria predsedovia podpísali programové priority na roky 2016 až 2020, ktoré môžu tvoriť základ programového vyhlásenia vlády. Výsledok je prienikom programov a priorít týchto politických subjektov. Je to výborný základ pre vypracovanie prípadného vládneho programu," povedal líder Smeru-SD Robert Fico.

Zároveň vyzval médiá a kritizujúcich politikov, aby nespochybňovali demokratické spôsoby vytvárania nového vládneho kabinetu a väčšiny v NR SR. "Je tu seriózny záujem štyroch subjektov pokračovať v ďalších rozhovoroch a pristúpiť tak k vytvoreniu stabilnej vlády a väčšiny v parlamente. Náš postup je štandardný a demokratický a odmietam akékoľvek spôsoby strašenia, ohovárania a až podnecovania k určitým prejavom nespokojnosti až nenávisti voči tomu, čo robíme," zdôraznil Fico.

 

Šéf SNS Andrej Danko ubezpečil voličov SNS, že strana ich podpisom programových priorít nezradila. "Takmer neexistuje bod, ktorý by sa nám nepodarilo presadiť. S úžasom som pozeral, ako sú spochybňované ústavné postupy. Vidím, že koalícia je traumou pre ľudí, ktorí nechcú riadiť štát," odkázal kritikom.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár tvrdí, že tieto štyri strany sa postavili čelom k zodpovednosti, ktorú získali vo voľbách. "Tá hovorí aj o tom, aby sme nepripustili predčasné voľby, zastabilizovali štát a aby sa v budúcich voľbách nedostali do NR SR extrémistické sily. Toto je naša zodpovednosť. Som rád, že sme sa dohodli na programových prioritách.

Líder #Siete Radoslav Procházka považoval za dôležité dospieť k zreteľnému rozdielu v porovnaní s doterajšími vládami. Preto sme sa okrem vlajkovej lode, teda hmotná zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem, usilovali o tri veci - podpora zanedbaných regiónov, ochrana a rozvoj strednej vrstvy a dosiahnutie reálnej účasti opozície na kontrole výkonnej moci, a to najmä v zdravotníctve. "To, že sme to presadili, je pre #Sieť dobrým dôvodom si myslieť, že naša prípadná účasť na vláde národnej dohody prinesie úžitok," uzavrel.

Na Úrade vlády SR, podobne ako v pondelok (14.3.), rokujú za Smer-SD Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS reprezentujú Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa.

Otvoriť galériu

Viac peňazí do školstva

Do školstva by malo ísť výrazne viac verejných investícií a zároveň by malo prejsť zásadnými vnútornými zmenami systému, dohodli sa strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť.

Zhodli sa aj na tom, že k tvorbe programového vyhlásenia vlády prizvú aj zástupcov pracovníkov školstva. Prijatá by mala byť tiež dlhodobá koncepcia obsahu výchovy a vzdelávania. Plánujú hľadať aj nové zdroje financovania športu a kultúry, pri čom by chceli využiť súkromné zdroje.

Strany sa dohodli aj na skvalitňovaní systému duálneho vzdelávania, zvýšení podpory pre obnovu národných kultúrnych pamiatok. V neposlednom rade chcú posilniť občiansku výchovu proti extrémizmu a totalitným režimom.

Miesta v kontrolných orgánoch VšZP a ÚDZS pre opozíciu

Opozícia by mala mať zastúpenie v kontrolných orgánoch štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, dohodli sa strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť.

Plánujú tiež obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní a viditeľne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Malo by sa tiež transparentnejšie nakladať s verejnými zdrojmi. Čakacie doby na zdravotné a ošetrovateľské výkony by mali byť kratšie a mali by sa tiež zaviesť prehľadné pravidlá pri platbách pacientov. Strany sa dohodli aj na zavedení systému DRG v plnom rozsahu a na plnej aplikácii systému e-Health.

Protischránkový zákon

Účinný protischránkový zákon, otvorené vládnutie, snaha presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ale aj vymedzenie politických nominácií a profesionalizácia štátnej správy. Aj na tom sa dohodli štyri strany.

Tvoriaca sa vláda chce tiež vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi. Zákonom plánuje upraviť zákaz poskytovania a prijímania neetických výhod, chce tiež zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv. Mieni zároveň začleniť iniciatívu "Rule of Law" do programového vyhlásenia vlády.

Pri návrhoch zákonov by sa mohla po novom uvádzať aj protikorupčná doložka. Zároveň by sa mala posilniť ochrana verejného záujmu v záväzkovo-právnych vzťahoch.

Daň z príjmov právnických osôb

Daň z príjmov právnických osôb by sa mala znížiť na 21 percent. Jej ďalšie znižovanie by sa malo každoročne prehodnocovať. Daňové licencie by mali k 1. januáru 2018 zaniknúť. Rozpočet do roku 2020 by mal byť vyrovnaný. 

Tvoriaca sa vláda sa dohodla aj na zvýšení limitov na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov a znižovaní administratívnej záťaže pri podnikaní. Prehodnotiť by sa mohla aj daňová a účtovná legislatíva, čo má viesť k podpore investícií.

Naďalej by sa malo pokračovať v uplatňovaní osobitných odvodov a daní v regulovaných odvetviach. Je možné, že sa rozšíria na ďalšie odvetvia. Strany sa dohodli aj na dosiahnutí vyrovnaného rozpočtu do roku 2020 a na dodržiavaní rozpočtovej disciplíny.

Zvýšenie verejnej kontroly justície

Zvýšenie verejnej kontroly justície, od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov, avizujú strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v programových prioritách, ktoré v utorok podpísali. V kapitole polícia a súdy hovoria aj o posilnení občianskeho prvku v Súdnej rade SR.

Štvorica strán chce ďalej zvýšiť osobnú zodpovednosť za rozhodovanie sudcov, zaviesť zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov s cieľom zrýchliť súdne konania, presadiť ústavný zákon o tvorbe Ústavného súdu SR a pripraviť nový zákon o spravodajských službách.

Lídri medzi priority zaradili aj inštitucionálne posilnenie nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zborov, posilnenie parlamentnej kontroly menovania policajného prezidenta a obmedzenie možnosti jeho odvolania na zákonom stanovené dôvody.

Štvorlístok zachová málotriedky a zmení výučbu slovenčiny pre menšiny

Financovanie menšinových kultúr by mal riešiť nový fond. Málotriedky by mohli byť zachované a slovenčina by sa na menšinových školách mohla vyučovať inak ako doteraz. 

Strany sa zhodli aj na tom, že Slovensko by malo pokračovať v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Štvorlístok je za silnejšie postavenie národných parlamentov v rámci EÚ. Zhoduje sa aj na tom, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ by malo prebehnúť dôstojne a úspešne.

Aktualizovať by sa mala bezpečnostná a obranná stratégia Slovenska. Krajina by tiež mala posilniť starostlivosť o zahraničných Slovákov.

Budúca vláda chce tiež pokračovať v protipovodňových opatreniach, ako aj v opatreniach na zabezpečenie splnenia záväzkov v oblasti klimatických zmien. Sprehľadniť by sa mali pravidlá pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Ďalších 100 000 pracovných miest

Tvoriaca sa vláda chcela podporou hospodárskeho rastu vytvoriť ďalších 100 000 pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod desať percent. Plánujú dôsledne uplatňovať sociálny dialóg, primerane zvyšovať minimálnu mzdu, presadzovať adresné sociálne opatrenia. Strany by chceli valorizovať dôchodky, zvýšiť vianočný príspevok pre dôchodcov a umožniť programový výber v druhom dôchodkovom pilieri.

Poberanie príspevku pri rodičovskej starostlivosti by malo byť flexibilné. Sprísniť by sa mali podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby, ktoré odmietajú pracovať. Tvoriaci sa kabinet plánuje podporovať prácu v sociálne zaostalých komunitách.

Zaviesť by sa mohol účinný inštitút osobného bankrotu. Budúci kabinet by mal pokračovať aj v boji s úžerou. Avizuje aj dôsledné využívanie regulačného rámca na stabilitu cien.

Vrátia sa IC vlaky?

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré zrejme vytvoria novú vládu, plánujú dobudovať dopravnú infraštruktúru, zvlášť rýchlostné cesty R2, R3, R4 a R7. Vrátiť by sa mohli IC vlaky a pripraviť by sa mohli aj podmienky pre zriadenie národného leteckého a vodného dopravcu. 

Osobitné stimuly by mali ísť na rozvoj slovenského kúpeľníctva. Vznikajúca vláda chce pokračovať v podpore najmenej rozvinutých regiónov. Malé a stredné podniky by si mohli nárokovať úľavy. To by mohlo priniesť do najmenej rozvinutých regiónov nové pracovné miesta.

Tvoriaca sa vláda by mala prijať aj nové znenie zákona o strategických podnikoch a mala by tiež zakázať privatizáciu strategického majetku štátu. Zvýšiť by sa mala aj potravinová bezpečnosť Slovenska a podiel slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín na spotrebiteľskom trhu. Mala by sa tiež podporovať obnova výrobného a spracovateľského potravinárskeho segmentu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!