Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2016 05:55 | Správy | Domáce správy

Totálne zemetrasenie na politickej scéne: Zmŕtvychvstanie Fica a definitívne K.O. Sulíkovi!

Tomu sa povie poriadny úder! Predseda SaS Richard Sulík (48) už pomaly rozmýšľal, aký koberec si dá do premiérskej kancelárie, no dnes to vyzerá tak, že zostane s dlhým nosom drať poslanecké lavice v europarlamente.

Šéf SNS Andrej Danko (41) mu totiž na sobotnom sneme SNS vystavil stopku. Vyhlásil, že radšej uvidí úradnícku vládu ako nejaký „pravicový hybrid“.

Pravicová časť parlamentu zostala v šoku. Hoci sa už v kuloároch šepkalo o vzniku širokej pravicovej vládnej koalície v zložení SaS, OĽaNO, SNS, Most-Híd, Sieť s podporou hnutia Sme rodina, dnes je všetko inak. Po sneme SNS totiž predseda strany Andrej Danko vyhlásil, že vidí v strane Smer sebareflexiu a taktiež úmysel vyhovieť pravicovým požiadavkám z dielne SNS. V možnej širokej koalícii sú pre neho problematické najmä „neštandardné strany“, menovite OĽaNO a Sme rodina.

„Na pravej strane politického spektra je množstvo hybridných zoskupení, ktorých správanie nedokáže predpovedať ani jasnovidec,“ povedal Danko. V reakcii na SNS zmenil rétoriku Most - Híd, ktorý vyhlásil, že vzhľadom na aktuálnu situáciu pôjde o možnom zostavení vlády rokovať so Smerom.

Andrej Danko si vie užiť luxus a nehanbí sa za to. Na tlačovej konferencii mal tieto švajčiarske hodinky značky IWC. Ten, kto ich kúpil, sa musel riadne buchnúť po vačku. Na internete sa totiž cena tohto mužského šperku pohybuje na úrovni 8 500 eur!

Otvoriť galériu

Pridá sa aj Sieť?

Danko opakovane vyhlásil, že radšej uvidí takzvanú úradnícku vládu, ako by mal vládnuť „pravicový hybrid“. Politológ Ján Baránek si myslí, že tento jeho názor definitívne utvrdil Igor Matovič (42), ktorý pár dní po voľbách napadol predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára (57) s tvrdením, že ho riadi šéf Slovnaftu Oskar Világi. „Matovič prispel obrovskou mierou k tomu, že pravicová vláda s najväčšou pravdepodobnosťou nevznikne,“ tvrdí Baránek. Zároveň podľa jeho názoru narástla pravdepodobnosť, že aj Sieť nakoniec pristúpi na rokovania o zostavení vlády so Smerom. „Sieti reálne hrozí, že v prípadných predčasných voľbách sa ani nedos­tane do parlamentu, čo určite zvyšuje ich ochotu ísť do koalície aj so Smerom,“ myslí si Baránek.

 

Reakcie politických strán:

Oľano: „Stále sa môže rozhodnúť, či pôjde v šľapajach Jána Slotu, alebo s ľuďmi ocenenými za boj proti korupcii v našom poslaneckom klube vytvorí vládu pre ľudí a nie pre zbohatlíkov v pozadí. Veríme, že žiadna strana nepodľahne pokušeniu vládnuť so Smerom a nepodvedie takto svojich voličov,“ napísal líder OĽaNO Igor Matovič.

SaS: Richard Sulík po Dankovom vyhlásení veľmi komunikatívny nebol. „Vyjadrím sa potom, ako sa stretnem s Andrejom Dankom. Teraz o tom nechcem hovoriť vôbec,“ povedal Sulík.

Sieť: „Po zániku tejto možnosti v priamom prenose budú o akejkoľvek inej ceste musieť rokovať orgány #SIETE. Jedinou ambíciou #SIETE zostáva fungujúci štát, v ktorom sa nekradne, a ktorý zdvíha kvalitu vlastných služieb,“ píše sa vo vyhlásení.

Sme rodina: „Ak niekto považuje strany, za ktorými sú finančné skupiny a oligarchovia za štandardné, tak sme hrdí na to, že sme v tomto zmysle neštandardnou stranou,“ napísal na svojom Facebooku Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina.

* O stanovisko sme žiadali aj stranu Smer, do uzávierky sme odpoveď nedostali.

Béla Bugár otočil: Pôjde rokovať so Smerom

Reakcia rýchla ako blesk! Doslova pár hodín po tom, čo strana SNS oznámila, že nevidí šancu na vytvorenie pravicovej koalície, prišla zmena postoja aj z tábora Mosta-Híd. Kým ešte pred pár dňami si strana odmietla sadnúť za jeden rokovací stôl so Smerom, dnes je už všetko inak. Béla Bugár (57) dostal od predsedníctva poverenie na vyjednávanie o vzniku novej vlády!

Mimoriadne akčný prístup zvolilo predsedníctvo strany Most-Híd v reakcii na vyhlásenie z dielne SNS, ktoré znie: „Radšej úradnícku vládu ako pravicový hybrid.“ Ešte v ten istý deň sa predsedníctvo spolu s novozvolenými poslancami zhodlo na tom, že predsa len na rokovania so Smerom pôjdu. „Upozorňujem, že sme ochotní ísť so Smerom na rokovania, to neznamená, že ideme do vlády,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Zároveň bugárovci vyzvali aj strany Smer, SNS a Sieť, aby boli ochotné prijať kompromisy nevyhnutné pre vznik stabilnej vlády. Predsedníctvo strany zároveň odmietlo prípadnú podporu úradníckej vlády a predčasné voľby, ktoré by podľa neho viedli k ďalšej destabilizácii pomerov v spoločnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!