Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2016 00:22 | Správy | Zahraničné správy

Počet migrantov narastá: Musia sa mať Gréci na pozore?

Do Grécka priplávalo od začiatku roka po mori z Turecka už viac ako 137 000 utečencov!

Polovicu z nich tvorili Sýrčania, asi štvrtinu Afgánci a zhruba 17 percent Iračania. 60 percent z celkového počtu pritom boli ženy a deti. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Predstaviteľ generálneho tajomníka Rady Európy (RE) pre migráciu Tomášek Boček zároveň upozornil na neúnosnú situáciu utečencov v dvoch pohraničných táboroch, v Macedónsku a v Grécku. Keď krajiny na takzvanej balkánskej trase nedávno obmedzili vstup utečencov na svoje územie, uviazlo v Grécku 44 000 utečencov. Najkritickejšia je situácia pri macedónskych hraniciach pri prechode Idomeni, kde navyše v posledných dňoch husto pršalo.

"Hlboké znepokojenie nad katastrofálnou situáciou," v piatok sa vo zverejnenom vyhlásení vyjadril splnomocnenec Boček, ktorý miesto navštívil vo štvrtok. Poukázal pritom na to, že sa tam zdržuje asi 13 000 ľudí, z čoho je viac ako 8000 žien a detí.

Podobná situácia je podľa splnomocnenca aj v tábore Tabanovce na macedónskom území pri srbských hraniciach, kde sa Boček zoznámil so situáciou v piatok. Okolo 400 ľudí, z čoho tvoria viac ako polovicu deti, sa tam zdržiava už niekoľko dní. "Ich životné podmienky sú neprijateľné. Aj naďalej sa zhoršujú nepriaznivé poveternostné podmienky," upozornil Boček. Poukázal predovšetkým na provizórne stany stojace na poli plné bahna a na chýbajúci prístup migrantov k tečúcej vode.

 

Gréci dúfajú, že sa im preplnený tábor podarí vyprázdniť do dvoch týždňov. Námestník gréckeho ministra vnútra Nikos Toskas vylúčil, že by mali kvôli tomu v pláne použiť voči utečencom silu. "Musíme ich presvedčiť, aby odišli, ale nemôžeme to urobiť tak, že použijeme slzný plyn. Polovicu z tých ľudí tvoria ženy a deti," povedal v piatok Toskas v rozhovore pre grécku televíznu stanicu Mega. Podľa gréckych médií je v súčasnosti cez 7500 utečencov na ostrovoch na východe Egejského mora, v oblasti Atén ich je cez 10 000. 

Za celý minulý rok priplávalo do Grécka podľa UNHCR 856 723 utečencov a od začiatku tohto roka ich bolo už 137 056. Od minulého leta klesá počet mužov medzi migrantmi prichádzajúcich do Grécka. Kým vlani v júni tvorili muži 73 percent celkového počtu, minulý mesiac ich bolo 38 percent. Podiel žien a detí medzi utečencami prichádzajúcich do Grécka sa od vlaňajšieho júna zdvojnásobil - v prípade žien z 11 na 22 percent, v prípade detí zo 16 percent na 40.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!