Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2016 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tajomstvá zo zákulisia Hornej Dolnej: Všetko malo byť úplne inak!

Milujeme Hornú Dolnú a jej hercov. V úlohe starostu Petra Sklára či v role Ďura zasa Dana Heribana... Iných si už ani nevieme predstaviť.

Lenže pôvodne mali tvorcovia markizáckeho seriálu úplne iné predstavy. Netušené zákulisie odhalil Roman „Spery“ Slanina, ktorý v seriáli hrá večne ožratého štamgasta Kokosa. Hoci si hereckým chlebíkom zarába celý život, sláva a popularita prišli až ruka v ruke s úspešným markizáckym seriálom Horná Dolná. Nie je Romanovi Slaninovi aj trocha ľúto, že sa úspech nedostavil skôr?

„Z môjho uhla pohľadu to neprišlo neskoro a nevhodne. Pozerám sa teraz na to ako na čerešničku, lebo tá torta bola aj predtým. Kedysi by som o tú slávu aj stál, no dnes o ňu paradoxne veľmi nestojím,“ priznáva. Fanúšikovia Hornej Dolnej ho teraz spoznávajú na každom kroku. „Minule som sa fotil s fanúšikmi už aj v ordinácii u doktora a keď vkročím u nás do supermarketu, všetci si zač­nú šuškať a tajne na mňa ukazovať prstom, čo nie je vždy príjemné,“ vysvetľuje herec žijúci v Rimavskej Sobote. Ale s úsmevom sa zdôveruje, že ľahké to nemá ani doma, keďže aj tam ho už vnímajú ako „celebritu“. „Som nešťastný z toho, že moji vlastní rodiča ma iným ľuďom nepredstavujú ako svojho syna, ale ako herca zo seriálu,“ smeje sa.

No Slanina, familiárne prezývaný Spery, sa pohybuje v prostredí šoubiznisu už roky. „Zažil som obdobia mikroslávy, desať rokov som robil zábavnú reláciu v rozhlase, písal som, režíroval aj účinkoval. V Slovenskej televízii som robil Skrytú kameru alebo cestoval s kabaretmi. Ako prvý sa nám podarilo urobiť jeden megaúspešný kabaret, kde sa mi dokonca stalo, že jeden divák na predstavení odpadol od smiechu, lebo stratil dych a museli mu zavolať pohotovosť. Mne ho bolo ľúto, ale bol som na to veľmi hrdý.“

Pravda o seriáli

 

Horná Dolná sa stala diváckym hitom. A dnes si ju len málokto dokáže predstaviť bez miestneho plejboja Ďura Brmbalíka (Dano Heriban), starostu Karola Frlajza (Peter Sklár) či štamgasta Bystra (Matej Landl). Pravda je však taká, že na začiatku so všetkými týmito hercami tvorcovia nerátali a v obsadení hlavných úloh doslova tápali.

„Pri spätnej analýze a debate s tvorcami som zistil, že moja postava bola akoby od začiatku skoro istá, len mi hľadali parťákov,“ hovorí Slanina. Nakoniec vytvoril pred kamerami veľkú opileckú trojku spolu s Matejom Land­lom a Jurajom „Šokom“ Tabačkom. No Landlova účasť nebola od začiatku v trojici štamgastov istá. „Maťo bol pre mňa na pľaci veľkým prekvapením. A ešte celú prvú sériu mu chodil rozpis natáčania s menom Peter Batthyány. Ten vraj zaváhal kvôli inému jojkárskemu projektu, na ktorom sa aj autorsky podieľal,“ prezrádza pikošky Slanina. Batthyányho projekt Kolabs! ale nakoniec skončil fiaskom a teraz môže len ľutovať, že dal Hornej Dolnej košom.

Podobné to bolo aj s Danom Heribanom, ktorý hrá Ďura Brmbalíka. „Vedelo sa, že Dano Heriban je herec zo SND, ale keďže je Peťa Polnišová veľmi vplyvná v rámci celého šoubiznisu, ako kľúčová postava seriálu mala hlavné slovo pri výbere hereckého partnera. Keď prišlo do cesty meno Heriban, očakávala sa reakcia: Preboha, to je kto?! Aký je to človek? Keď sa však Peťa s Danom po prvýkrát stret­li na pľaci, prehovorili navzájom dve vety a hneď obaja vedeli, že sú tou správnou partnerskou dvojicou. Často na to spomíname, ukázali sa ako požehnaná kombinácia.“ Kandidátmi na rolu Brmbalíka bol pritom vraj viacero mladých talentovaných herecov. Ale mimo hry zostali aj ďalší. „Kuloárovo sa hovorí, že jeden z uchádzačov na úlohu starostu bol Ivan Tuli Vojtek, s ktorým už produkcia aj komunikovala. Nebol síce vybratý a neodmietol to, ale tiež si teraz môže búchať hlavu...“ prezradil nám zdroj zo štábu, ktorý si neželal byť menovaný.

Otvoriť galériu

Prezývka Spery

Štamgastovi z Hornej Dolnej kamaráti nepovedia ináč ako Spery. Nedalo nám teda neopýtať sa, ako táto zvláštne znejúca prezývka vznikla. „Hovorím to len ľuďom, s ktorými sme spolu už niečo zažili,“ vysvetľuje Slanina, a keď pokračuje, pociťujeme závan kamarátstva aj bez toho, že by sme si objednali panáka.

„Je to dávny príbeh, o ktorom som verejne doteraz nehovoril. Prezývka vznikla ešte na strednej škole, kde sme mali spolužiaka, ktorý je dnes právnik a všetkým vymýšľal prezývky. Niektorí s nimi žijú dodnes.“ Na vyučovaciu hodinu matematiky si mali priniesť kalkulačku, ale Slaninovci doma žiadnu nemali. „Bolo to okolo roku 1986, keď kalkulačka na Slovensku nebola ešte taká bežná záležitosť ako dnes a nie každý ju vlastnil. Keďže my sme doma kalkulačku nemali, otec mi požičal svoju obrovskú služobnú kalkulačku,“ spomína si herec. „Tá mala iba plus, mínus, násobenie a delenie. Vkladali sa do nej štyri tužkové batérie, bola z Japonska a volala sa Sperry Remington 663. Bola to najväčšia kalkulačku, akú dovtedy niekto do školy priniesol!“ spomína Slanina. A jeho prezývka nedala na seba dlho čakať. „Začali ma teda volať Spery po­dľa tej kalkulačky. V jednom období ma tak prezývali aj vlastní rodičia a môjho brata volali Malý Spery. Jeden môj kamarát tak zo zlomyseľnosti nazval aj svojho kocúra, lebo ja som na mačky alergický,“ smeje sa.

Otvoriť galériu

Zdravotný klaun

Slanina nie je len rodený zbávač, ale aj človek s veľkým srdcom. Od roku 2012 ako zdravotný klaun navštevuje deti v nemocniciach.

„Kamaráti ma na to dlho prehovárali. Nie je to práca, ale skôr poslanie, ktoré si vyžaduje špecifické predpoklady,“ vysvetľuje herec. Kedysi si nevedel predstaviť, že len tak príde za deťmi do nemocnice na onkologické oddelenia a bude ich zabávať, lebo by to jednoducho psychicky neuniesol. „Myslel som si, že to nedám. Svoje pritom zohrávajú detská psychológia, špecifiká diagnózy, prísna hygiena a ostatné pravidlá.“ Podľa neho si deti v nemocnici veľakrát ani neuvedomujú svoje ťažké ochorenie, ale vnímajú len to pre ne cudzie prostredie. „A našou úlohou je im ten pobyt v nemocnici spríjemniť. Keď dvom rodičom, ktorí majú päťročného syna, lekár oznámi, že má nádor, a vy ste pri tom, tak toto je už iná káva... Stáva sa to veľmi často, a preto sme tam,“ hovorí. No priznáva, že aj on má svoje ľudské limity a niekedy je to viac ako ťažké. „Keď zač­nem rozprávať jeden príbeh z nemocnice, ktorý bol v mojom živote kľúčový, tak sa rozplačem, lebo to nedám, také silné sú tie momenty...“

Otvoriť galériu

Kolaps pri nakrúcaní

Vysoké pracovné nasadenie v lete spôsobilo, že zdravie vypovedalo službu aj jemu samotnému. Prvýkrát museli Slaninu počas nakrúcania ratovať zdravotníci, keď dostal alergiu na psa kolegu Mateja Landla, a druhýkrát sa mu počas horúcich letných mesiacov vypomstila prepracovanosť. „Tri hodiny v aute, potom šesť hodín na pľaci a málo spánku... Zrazu som skončil úplne vyčerpaný a poprosil štáb, nech ma niekto odvezie na pohotovosť, aby mi vpichli magnézium,“ opisuje paniku v priebehu nakrúcania. Našťastie všetko dobre dopadlo. „Nakoniec mi zavolali sanitku, vpichli tri infúzie, ktoré do mňa vytlačili za štyri minúty. Doktorka mi nakázala pokojový režim a Heribanovi, nech sa o mňa stará.“

Otvoriť galériu

Vie všetko

Lokalita Nová Lehota, v ktorej sa nakrúca Horná Dolná, je mimoriadne atraktívne prostredie aj na rodinné chalupárčenie. Preto Slanina spolu s Landlom absolvovali prehliadky všetkých dostupných nehnuteľností v rozprávkovej dedine. „Jedno leto sme si ich popozerali a druhé leto boli ceny nehnuteľností v Novej Lehote trikrát vyššie,“ smeje sa Slanina uvedomujúc si, že popularita seriálu tak trochu ide aj proti nim samým. A priznáva aj to, že na rozdiel od ostatných sa na seriáli až tak nenabalí.

„Medzi hercami z Hornej Dolnej je taký fór, ktorý sa traduje už od začiatku, že oni sa nebavia o tom, kto koľko zarába. A pre mňa to bola prvá vec! Dokonca som si našiel spôsob, akým som zistil nielen to, koľko majú herci, ale koľko peňazí všetko stojí,“ prezrádza Slanina potmehúdsky. „Odvtedy sa hovorí, nech si dávajú na mňa všetci pozor, lebo všetko viem. Presne viem, kto má aký honorár, a vôbec mi nie je ľúto, že mám najmenej. A to napriek tomu, že na nakrúcanie sa vozím vlastným autom a veľa prejazdím. Ale veď ja to robím z úplne iného dôvodu - je to čerešnička v mojej kariére,“ uzatvára spokojne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí