Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Učiteľky na základných školách sú zhrozené: Drsná pravda o fašizme na Slovensku!

Aké vedomosti môžu získať z učebníc? Mnohí študenti a mladí ľudia dnes už vedia len málo o tom, čo sa dialo počas 2. svetovej vojny, o holokauste či o Slovenskom národnom povstaní.

Práve SNP je v jednej z učebníc dejepisu pre základné školy venovaná iba jedna strana, čo predstavuje učivo na jednu vyučovaciu hodinu. Podľa pedagógov a riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislava Mičeva to je žalostne málo. V súvislosti s výsledkami volieb momentálne vedú obyvatelia Slovenska živé diskusie o problematike fašizmu. Mnohí sa nazdávajú, že chyba môže byť v systéme vzdelávania.

„Téma Slovenského národného povstania v učebniciach dejepisu pre deviatakov je súčasťou tematického celku. Patrí tam 2. svetová vojna či slovenský štát. Téma SNP je rozobraná na jednu stranu, čo je jedna vyučovacia hodina. To je málo. Záleží na každom učiteľovi, ako žiakom podá fašistickú diktatúru a aké to malo katastrofálne následky,“ povedala učiteľka jednej zo základných škôl v Banskej Bystrici. „Naša škola už niekoľko rokov navštevuje s deviatakmi Osvienčim. Až tam pochopia, aké zlé veci boli ľudia schopní robiť,“ dodala.

Poznatky cez projekt

V Súkromnej základnej škole a gymnáziu v Lučenci sa rozhodli od roku 2008 zaviesť viac hodín zameraných na informácie o holokauste. „V školách je veľmi málo hodín dejepisu. SNP a holokaust sa vy- učujú len v rámci jednej dvojhodiny. My sme sa rozhodli učiť holokaust nad rámec. Je to dôležité, keďže v Európe sa rozrastá extrémizmus,“ uviedla dejepisárka Soňa Vargová.

 

V ich škole funguje od roku 2008 projekt Ako učiť holokaust, v rámci ktorého sa žiaci dozvedajú oveľa viac o zverstvách počas 2. svetovej vojny a o židovských obetiach. To, z čoho sa o našich dejinách učia súčasní školáci, trápi aj riaditeľa Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavla Mešťana. „Ešte stále existujú školy, kde používajú Ďuricove Dejiny Slovenska a Slovákov, čo je už úplne neoľudácke a profašistické,“ upozornil.

Mladí si Kotlebu s nacizmom nespájajú

Otvoriť galériu

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev

„Na stredných a základných školách sa žalostne málo venuje téme SNP,“ povedal Stanislav Mičev s tým, že mladí ľudia volili Mariana Kotlebu, lebo ho s fašizmom a s nacizmom nedávajú do súvislostí. „Mladí hovoria, že oni sa s ním stret- li, že je milý človek a že veď on nie je fašista!“ tvrdí. Ďalší problém je podľa neho Kotlebov pohľad na SNP. „Pre neho sú ľudia, ktorí súhlasili s príchodom cudzích okupačných vojsk, hrdinovia, a tí, ktorí bránili slovenské územie pred okupáciou, zradcovia,“ dodal Mičev.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje