Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2016 13:47 | Šport | Šport mix

Obrovský slalom v Jasnej je ohrozený! Čo trápi organizátorov?

Aj keď dnes v Jasnej prinútil jury podujatia Svetového pohára alpských lyžiarok silne zvažovať alternatívne možnosti, pevný program tvorili dve súťaže cez víkend.

Hustá hmla predbežne ohrozovala sobotňajší obrovský slalom a do úvahy pripadalo aj riešenie jeho presunu na nedeľu. Slalom je príliš veľký divácky i marketingový interes, takže ten zostáva pevne usadený do nedele.

Ak by sa v sobotu v prípade "obráku" rozhodlo o skrátení trate nižším položením štartu, tak všetky parametre trate padajú. Originálny štart je naplánovaný vo výške 1 650 mnm s dĺžkou 1224 m a prevýšením 400 m. Pôjde sa na tzv. jednotke, teda na pretekárskej trati, na ktorej sa v roku 1979 išli prvé preteky Svetového pohára v Jasnej. Teda z Lukovej na legendárne Koliesko do Jasnej. Vtedy pod Chopkom súťažili muži a obrovský slalom vyhral s vyše 4-sekundovým náskokom charizmatický Švéd Ingemar Stenmark. Pravda, lyžovanie išlo technikou, traťovou infraštruktúrou i pretekárskym vybavením výrazne do iných rozmerov, takže porovnávanie parametrov súčasného kurzu je zaujímavé z pohľadu "obrákov" v iných ženských dejiskách tejto sezóny SP. 

Otvoriť galériu

Samozrejme, najočakávanejšou udalosťou celej akcie je slalom s dvoma elitnými slovenskými lyžiarkami. Jeho štart bude nižšie na trati obrovského slalomu vo výške 1450 mnm, s dĺžkou 601 m a prevýšením 200 m. Aj keď je štart pretekov výrazne nižšie ako boli úvodné dva slalomy SP v Aspene, zase je vyššie ako v tradičných rakúskych dejiskách. A náročnosťou či profilovou variáciou ba nemali zaostávať, práve naopak. Určite nie za rakúskym Flachau, kde dvakrát v januári vyhrala Veronika Velez-Zuzulová, a azda ani za švédskym rezortom Aare, kde v decembri senzačne triumfovala Petra Vlhová.

 

"Trať tu v Jasnej vyzerá ľahká, ale je zradná. Je dlhá a určite nepatrí medzi najjednoduchšie vo Svetovom pohári," zdôraznila Velez-Zuzulová. Rovnaký názor na obtiažnosť svahu má aj Vlhová: "Veľa ľudí si myslí, že nie je náročná, no najmä niektoré jej pasáže sú ťažké."

Jasná je etablované stredisko, odhliadnuc od toho, že v rokoch 2000 a 2002 v ňom pridelené súťaže SP zmarilo počasie v príliš skorých decembrových termínoch, hostila množstvo podujatí na čele s Európskym pohárom. Celkovo sa pod Chopkom na jeho severných svahoch organizovalo 11 podujatí EP, dve svetové zimné univerziády, i juniorské MS 2014, na ktorých slalomové zlato dobyla Vlhová.

Otvoriť galériu
Petra Vlhová
Zdroj: slovak-ski.sk

Súťaže SP sa v Jasnej uskutočnili trikrát vo federálnej ére. V rokoch 1979 a 1982 súťažili v rámci Veľkej ceny Demänovských jaskýň muži, v roku 1984 ženy. V roku 1979 po Stenmarkovom víťazstve v obráku na druhý deň v slalome uspel Američan Phil Mahre. So svojím bratom-dvojičkou ovládli Nízke Tatry o tri roky neskôr, keď Steve vyhral obrovský slalom a Phil bol tretí, na ďalší deň si to medzi hustými bránkami vymenili. V roku prišli na rad ženy - v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne triumfovala Švajčiarka Erika Hessová, v slalome Rakúšanka Roswitha Steinerová. Slovenka Ľudmila Milanová vo federálnych farbách skončila štrnásta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí