Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Unikátne dielo Ladislava Mednyánszkeho: Megaobraz ponúkajú za 600 000 eur!

Bude najdrahším predaným obrazom na Slovensku? Veľkoplošné dielo známeho umelca Ladislava Mednyánszkeho sa objavilo v ponuke aukčnej siene Darte.

Obraz od rodáka z Beckova znalci umenia už dobre poznajú z katalógov a výstav. Večerná nálada (Po jarnom daždi) zaujme už zďaleka svojimi obrovskými rozmermi. Meria neuveriteľných 1,65 x 2,31 metra. Ešte viac však vyráža dych jeho cena – záujemca ho môže mať doma za 600 000 €. Drahšie sa doteraz žiadny obraz v histórii slovenských dražieb ešte nepredal.

Mednyánzskeho obraz nie je prvým ani posledným dielom, ktoré sa na Slovensku predalo za astronomickú sumu. Aukčná sieň Soga v Bratislave vydražila obraz Domenica Zampieriho s názvom Chlapec s dalmatínom. Metrová maľba zo 17. storočia sa predala za neuveriteľných 531 103 €, vyvolávacia cena však bola paradoxne o 130 000 € vyššia. Medzi výnimočne ocenených umelcov v dražbe patria tiež Martin Benka či Andy Warhol, ktorých diela sa vydražili približne za 170 000 €.

Unikátne dielo získala aukčná sieň Darte zo súkromnej zbierky istej maďarskej rodiny. Viackrát sa objavilo ako galerijný skvost na prestížnych výstavách v Budapešti, jeho reprodukciu dokonca vídať aj v odborných publikáciách. V roku 2010 už ten istý obraz v Darte vydražili za 250 000 €, majitelia sa ho teraz cez rovnakú aukčnú spoločnosť pokúšajú predať za vyššiu cenu. Mednyánszky Večernú náladu namaľoval v roku 1911 olejovými farbami. Nevedno však, ako dlho mu trvalo, kým obraz s rozmermi 1,65 x 2,31 metra vytvoril. Ide pravdepodobne o autorovo najväčšie dielo. „Med- nyánszky je celosvetovo uznávaným, bol to skutočný majster svetla. Na obraze vidieť cit pre detail a pre autora typické zachytenie nálady s farebným optickým dojmom,“ vyjadril sa konateľ Darte a znalec umenia Jaroslav Krajňák.

 

Maliar často trpel melanchóliou, ktorej dôvodom mohli byť zdravotné problémy či jeho orientácia na rovnaké pohlavie. Jeho diela sú však dnes vysoko cenené. Vyvolávaciu cenu unikátnej maľby znalec stanovil na neuveriteľných 600 000 €. .„Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať takýto obraz Priradená cena zatiaľ nemá v predávaní autorových diel obdobu, no plne zodpovedá momentálnej trhovej hodnote týchto prác,“ vraví Krajňák. Ak sa podarí dielo v aukcii 6. marca vydražiť, stane sa najdrahším predaným obrazom na Slovensku.

Geniálny samotár

Ladislav Mednyánszky (* 1852 - † 1919) bol stúpencom impresionizmu, mal ateliér na parížskom Montmartri, neskôr pôsobil vo Viedni, kde aj zomrel. Napriek slovensko-maďarskému pôvodu sa k slovenským koreňom nehlásil. Väčšina z tisícov jeho olejomalieb a kresieb je rozptýlená po celom svete. Jeho životnou láskou bol furman z Vácu, Bálint Kurdi. ich vzťah trval takmer 25 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let