Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2016 12:38 | Správy | Domáce správy

Exprimátor Prešova pôjde do väzenia: Koľko si odsedí za podvod?

O treste rozhodol v stredu trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na svojom verejnom zasadnutí.

Exprimátor Prešova Milan Benč pôjde na päť rokov do väzenia za subvenčný podvod v kauze prešovského priemyselného parku. Potvrdil sa tak rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Trest by si mal bývalý primátor odpykať vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. NS SR v stredu zamietol jeho odvolanie voči rozsudku ŠTS z roku 2014. Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu riadne odvolať.

,,Dnešný verdikt by mal byť mementom pre všetkých primátorov, aby dodržiavali zákon," povedal po opustení súdnej siene prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR (GP SR). Obhajca odsúdeného zase nevylúčil využitie mimoriadnych opravných prostriedkov, ako aj dovolania k ministrovi spravodlivosti SR Tomášovi Borecovi.

Otvoriť galériu

,,Eurofondy mali slúžiť na zvýšenie zamestnanosti a rozvoj regiónu. Absolútne sa ignorujú a neuznávajú fakty ako napríklad dvojitý nájom pozemkov a s tým súvisiaca aj dvojitá úhrada. Konal som čestne a transparentne. Mám veľmi čisté svedomie, nemal som v úmysle konať v rozpore so zákonom," uviedol vo svojom záverečnom návrhu Benč.

 

,,Žiadam, aby môj klient bol spod obžaloby oslobodený, pretože sa skutok nestal," uviedol obhajca v rámci záverečnej reči. ,,Navrhujem odvolanie obžalovaného zamietnuť," povedal zase prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR. ,,Na lavici obžalovaných nemal sedieť len obžalovaný Benč, ale aj ďalšie osoby. Jeho vina však preukázaná bola," uviedla okrem iného predsedníčka senátu NS SR. Benč si rozsudok už nevypočul, pretože po prestávke zasadnutia súdnu sieň opustil.

ŠTS odsúdil a uznal vinným Benča už dva razy, a to vo februári 2013 a v novembri 2014. V oboch prípadoch ho odsúdil na päť rokov. Prvý rozsudok NS SR zrušil a opäť prípad musel riešiť ŠTS SR. Benč bol okrem subvenčného podvodu obžalovaný aj z trestného činu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

Mesto v roku 2005 žiadalo v prepočte 7,6 milióna eur z eurofondov na priemyselný park, ale nezabezpečilo si v ňom podiel. V žiadosti, ktorú podpísal Benč, však tento záväzok deklarovalo ako splnený. Okrem toho Prešov nevlastnil ani pozemky pod parkom. Podľa štátneho zástupcu sa tak Benč snažil získať neoprávnenú výhodu pre súkromnú firmu. Park pri obci Záborské vybudovala aj vlastnila firma IPZ podnikateľa Miroslava Remetu. Neskôr ju Prešov kúpil, ale až za nového primátora Pavla Hagyariho, napísal pred dvoma rokmi týždenník Trend.

Šarišská metropola si na to vzala úver. Do parku prišiel zatiaľ jediný investor a to americký dodávateľ automobilových súčiastok Honeywell, vysvetlil vtedy okrem iného týždenník.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!