Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2016 16:32 | Správy | Domáce správy

Slovenská pacientka, ktorú hospitalizovali s vírusom Zika: Už vedia, čo predchádzalo jej nákaze!

Pacientka, ktorú v stredu 24. februára hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove a odobrali jej vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika, je v stabilizovanom stave.

Má sa dobre a jej klinický stav sa zlepšuje. Informovala o tom dnes popoludní primárka Oddelenia infektológie Nataša Špiláková, kde mladú ženu prijali „Pacientka prišla s príznakmi únavy, slabosti, mala na tvári vyrážky a pociťovala bolesti kĺbov. Vzhľadom na to, že pricestovala z Južnej Ameriky, napadlo nás, či môže ísť o prípad ochorenia vírusom Zika, ktorý zatiaľ na Slovensku zaznamenaný a dokázaný nebol. Pacientku sme hospitalizovali, odobrali sme materiál na vyšetrenie na dôkaz vírusu. Tento materiál sme poslali do referenčného laboratória, ktorý sa nachádza v Hamburgu,“ uviedla primárka. Výsledky by mali byť známe v priebehu niekoľkých dní. Presný dátum primárka nevedela určiť.

Na Oddelení infektológie nemuseli prijať žiadne mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ide o štandardné opatrenia, ktoré v práci s infekčnými pacientmi používajú stále. Podľa Špilákovej ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, je prenosné buď sexuálnym stykom, alebo krvnou transfúziou. Vzduchom sa vírus neprenáša.

Pacientka si neželá žiadnu medializáciu. Primárka uviedla, že ide o slovenského občana. Vrátila sa na Slovensko po mesačnom pobyte v Južnej Amerike. Počas tohto obdobia časť svojho pobytu strávila v džungli, kde v jej prípade došlo k poštípaniu komármi.

 

Po príchode na vyšetrenie sa u mladej ženy prejavili klinické príznaky, ktoré nevylučujú ochorenie vírusom Zika. Podľa slov Špilákovej diagnostika infekčných ochorení je veľmi dôležitá aj z epidemiologického hľadiska. „Toto je presne tento prípad. Pacientka je v dobrom klinickom stave, ale potvrdenie alebo vylúčenie infekcie je dôležité z epidemiologického hľadiska, aby sme vedeli, či táto infekcia na Slovensku je prítomná, alebo nie,“ uviedla primárka.

Ako dlho bude žena hospitalizovaná, závisí od jej klinických príznakov. Doterajšie zistenia hovoria, že ide o ľahké ochorenie s ľahkým priebehom. Klinický stav pacientky sa zlepšuje spontánne. Jej prepustenie závisí predovšetkým od výsledkov, ktoré prídu z Nemecka.

Opatrenia pre cestovateľov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti (MZVaEZ) SR nebude meniť cestovné odporúčanie do krajín postihnutých vírusom Zika, považuje ho za dostatočné. V tom súčasnom rezort upozorňuje tehotné ženy, aby plánovanú cestu do týchto oblastí zvážili.

"Nemôžeme brániť občanom cestovať do zahraničia, vrátane krajín s výskytom vírusu Zika. Naše zastupiteľské úrady v dotknutých krajinách sú v kontakte s príslušnými inštitúciami a monitorujú situáciu," povedal pre TASR hovorca rezortu Peter Stano.

Ministerstvo nemá k štvrtku informáciu o nakazenom Slovákovi v zahraničí. Rezort diplomacie ani zastupiteľské úrady neboli podľa hovorcu kontaktované postihnutou osobou ani príbuznými či zdravotníckymi zariadeniami. Zika sa vyskytuje v Južnej a Strednej Amerike, vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov.

"Slováci, ktorí cestujú do krajín Južnej Ameriky, zatiaľ nepanikária," povedal pre TASR Petr Koutný z cestovnej kancelárie Victory Travel. Konkrétne Brazíliu, kde zaznamenávajú veľký počet podozrení na mikrocefáliu, navštevuje asi 20 rokov. Zájazdy podľa neho zatiaľ nikto nezrušil. "Ľudia zvolili vyčkávaciu taktiku," myslí si. Nemá pocit, že by cestovný ruch pre vírus utrpel.

"Záujem Slovákov o zájazd do Južnej a Strednej Ameriky je skôr ojedinelý," uviedol pre TASR Ivan Šidla z portálu invia.sk. Na portáli sa dajú online objednať zájazdy. Po medializovaných informáciách o víruse sa záujem podľa neho nezmenil. V porovnaní s ostatnými destináciami je stále rovnako slabý.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!