Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2016 09:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Draxler zavesil na sociálnu sieť status o učiteľoch: Slová, ktoré vyznievajú cynicky!

O čo mu ide?! Minister školstva Juraj Draxler (40) má v posledných týždňoch čo vysvetľovať.

Len deň po tom, čo učitelia základných a stredných škôl prerušili svoj štrajk, zverejnil na sociálnej sieti status o tom, ako žijú niektorí pedagógovia v zahraničí, ktorý vyznieva poriadne cynicky. Spomína tam, ako si 62 % amerických učiteľov zarába mimo školy, či ako britskí pedagógovia pre nízke príjmy bývajú po troch v jednej izbe. Považuje toto Draxler za návod na riešenie zlého stavu slovenského školstva? Vládni predstavitelia od začiatku označovali učiteľský štrajk za politickú akciu.

Ani po jeho prerušení minister Draxler nepredstavil konkrétne zlepšenie situácie v školstve. Miesto toho zdieľal na sociálnej sieti článok amerických New York Times, ktorý opisuje príbeh jedného pedantného učiteľa. „Chodí v noci do skladu obsluhovať vysokozdvižný vozík. Aby slušne uživil rodinu,“ napísal prvý muž slovenského školstva. Na základe článku z denníka Guardian zase tvrdí, že „niektorí britskí učitelia kvôli nízkym príjmom bývajú v izbe po dvoch alebo po troch“.

Otvoriť galériu

Draxler dodáva, že si nemôžu zobrať hypotéku, ale nijako ho to neprekvapuje. „Na univerzite v Británii sme mali niektorých vySlováučujúcich, ktorí bývali spolu so študentmi v tých najlacnejších internátoch, nič lepšie si nemohli dovoliť,“ hovorí minister. Vraj ho šokuje, keď sa v rozhovoroch po Slovensku stretáva s prehnane optimistickým pohľadom na to, „ako sa žije na Západe vrátane učiteľskej profesie“.

Nie je to arogantné

Šéfa školstva sme sa tak pýtali, či spoločné bývanie a mimoučiteľskú prácu považuje za návod pre slovenských učiteľov, aby sa im lepšie žilo. „Ľudia väčšinou vidia len tú ‚pozlátku‘, v tomto prípade to, že učiteľ v zahraničí má vyšší plat ako na Slovensku,“ odpovedal Draxler. Z vlastnej skúsenosti vraj môže povedať, že v zahraničí sú aj vyššie životné náklady a aj tam, kde by Slováci očakávali pohodlný život, musia zápasiť s existenčnými ťažkosťami. „Pretože som to zažil na vlastnej koži, určite môj status nie je arogantný ani žiadnym odporúčaním pre našich pedagógov, skôr ide o zamyslenie sa nad celkovou situáciou učiteľov,“ dopĺňa Draxler.

 

Pedagóg Viktor Križo z Iniciatívy slovenských učiteľov si myslí, že minister vypichol jednu vec, ktorá je horšia, ale celkovo je tá situácia v porovnaní s nami oveľa lepšia. „My sme vyšli v tabuľkách OECD na chvoste krajín,“ hovorí. Jeho kolega Vladimír Crmoman považuje podobné ministerské vyhlásenia za manipuláciu verejnou mienkou. Podľa neho by si mal vziať príklad z tých krajín, kde sa žije lepšie. „Mal by porovnať skôr vybavenie anglických či amerických škôl so slovenskými. Príkladom je aj Luxembursko, kde majú také podmienky, o ktorých sa nám nemôže ani snívať,“ uzatvára pedagóg.

Porovnanie podmienok učiteľov

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!