Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2016 10:50 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Zvláštna rozlúčka s Leopoldom Haverlom († 79): Prečo chýbala rakva?!

Posledné zbohom Hafimu! S hereckou legendou Leopoldom Haverlom († 79) sa včera rozlúčili rodina, kolegovia a priatelia.

Nie však podľa zaužívaného scenára, ako bolo bežným zvykom u iných známych osobností, ktoré odišli do umeleckého neba. Chýbala totiž rakva s hercovými pozostatkami. Úprimné slová spomienok, vďaky a najmä lásky mu na poslednej ceste venovalo niekoľko jeho kolegov, ktorí na javisku vyjadrili úctu svojmu kolegovi a dobrému priateľovi.  

Otvoriť galériu

Hafi, ako Leopolda Haverla († 79) familiárne nazývali, bol nenapodobiteľný herec s obrovskou charizmou. V pondelok dopoludnia sa otvorili brány Slovenského národného divadla, kde sa prišla s legendárnym hercom rozlúčiť aj široká verejnosť. Posledné zbohom, ktoré bolo na počesť Haverla pripravené, však nebolo klasickou rozlúčkou, ako to bolo u iných hercov. Smútiaci sa tentoraz stretli v novej budove SND, aj keď sa väčšina rozlúčok odohrávala vo veľkolepej starej historickej budove SND. Hereckí kolegovia, ktorí prišli vzdať hold významnému umelcovi a drahému kamarátovi, sa mu však nemali možnosť pokloniť tak, ako sa bežne lúčia so svojimi kolegami. Na pódiu chýbala rakva, pri ktorej by mohli so smútkom skloniť hlavu a držať nad jeho pozostatkami čestnú stráž.

Otvoriť galériu

"Na rozlúčke nebola truhla, lebo si to rodina pána Haverla a samotný herec neželali," PR manažérka SND Natália Dongová. Herci, ktorí prežili s Haverlom na javisku dlhé desaťročia, sa mu v smútočných rečiach vyznali zo svojich pocitov a vzdali mu hold pred jeho cestou do neba. „Hafi mi bol ako brat,“ povedala Mária Kráľovičová a Oldo Hlaváček dodal: „Dňa 5. februára 2016 si opustil javisko na zemi. Ďakujem ti, že si bol.“ 

Za hercom plakali dvakrát!

 

Pohreb Hafiho († 79) v bratislavskom krematóriu

Otvoriť galériu

Po verejnej rozlúčke v SND s hercom Leopoldom Haverlom († 79) sa rodina a priatelia presunuli do bratislavského krematória. Tam sa uskutočnil pohreb, na ktorom sa smútiaci po druhý raz neubránili slzám a miestami aj úsmevom. Charizmatický Hafi sa hlboko vryl nielen do sŕdc, ale teraz najmä do spomienok svojich priateľov a známych. Do hereckého neba svojho kolegu odprevadili František Kovár (69), Božidara Turzonovová (73), Dušan Tarageľ (68) a mnohí ďalší, ktorí ho milovali.

Ako si na Hafivo spomínajú kolegovia z javiska 

Mária Kráľovičová (88)

Otvoriť galériu

 

Bola som pri Hafiho ostatnej premiére, bude tomu rok v marci, v Bačovej žene. Hrali sme ju aj pred pár dňami, keď sme na javisku stáli spolu posledný raz. Išli sme po záverečnom potlesku k výťahu, smiala som sa. Tak čo, ty osemdesiatročný sopliak? Skočíš mi po pivo? A ešte vidím, ako mi šťuká gombík na tretie poschodie. Vidím čistého, usmiateho, nikdy nenahnevaného, nanajvýš zamysleného chlapca. Bol pohodový, kolegiálny, kamarátsky, beťár, čo sa nikdy nepchal do popredia.

Ľubo Roman (71)

Otvoriť galériu
Ľubo Roman (70)
Zdroj: tv markíza, anc

Boli sme priatelia, spomínam na neho s úctou aj s úsmevom. Vždy, keď sme sa stretli, bola s ním zábava. Bol môj starší kolega, my mladší sme ho veľmi obdivovali a snažili sme sa ho napodobňovať. On bol herec, ktorý vedel zahrať všetko, vedel spievať, recitovať, hrať komédiu aj veľkú drámu. Bol jedným zposledných predstaviteľov bratislavských bohémov.

Zita Furková (75)

Otvoriť galériu
Zita Furková
Zdroj: gt

Na Hafiho si spomínam s hlbokou úctou, začínala som s ním v Trnave, potom v Bratislave. Obdivovala som jeho obrovskú pokoru pred životom a pred herectvom, jeho úprimnosť, otvorenosť, ktorými si niekedy aj ľudí pohneval, ale taký bol Hafi, nesmierne si ho vážim. Mal obrovskú radosť zo života, jeho modré oči vždy svietili a blikali obrovskou energiou.

Juraj Kukura (68)

Otvoriť galériu
Juraj Kukura
Zdroj: gt

Načieram do spomienok, bol to výnimočný a talentovaný herec. Priamy človek, veľká výnimka, pri jeho mene to nie je fráza, bol skvelý kolega, priamy, bez bočných cestičiek aj na javisku. Veľa som sa od neho naučil. Bol to chlap v pravom zmysle slova.

Štefan Kvietik (81)

Otvoriť galériu
Štefan Kvietik
Zdroj: gt

Spomínam naňho so smútkom, pretože to sú také chvíle... V týchto chvíľach je hádam aj zbytočných veľa slov, lebo už sa nič nevráti. Ale rozhodne ostane to, čo je najpodstatnejšie, v mojom prípade veľká vďaka a úcta k Hafimu pred kamerou, za kamerou... Ľútosť, že už nikdy nebudeme stáť vedľa seba ako hereckí partneri, ale život je taký a treba to prijať.

Oldo Hlaváček (82)

Otvoriť galériu
Posledná rozlúčka s Leopoldom Haverlom
Zdroj: Tibor Géci, Nový Čas

Ja som stále s ním, som v šatnici, kde mám obrázky Miška Dočolomanského aj Hafiho okolo seba,  vtakom podvedomí Hafiho nemôžem opustiť a verím, že aj on ma neopúšťa. Bol to človek, ktorý sa nedá vygumovať z mysle, bol mimoriadne zvláštny, dobrý, nežný, pritom mocný chlap. Bol to boží človek, perfektný kamarát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Roman Wasserle, pro, Nový Čas, Michaela Rovenská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici