Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2010 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Nový Čas radí: Ako postupovať pri riešení susedských sporov?

Krik a násilie problémové susedské vzťahy nevyriešia. Ak vám už dochádza trpezlivosť, obráťte sa na miestnu samosprávu alebo sa poraďte s právnikom.

Strpčuje vám sused život? Búchaním na stenu alebo krikom cez plot nič nevyriešite. Na obecné úrady a mestských policajtov sa ľudia najčastejšie obracajú pre rušenie nočného pokoja, nepovolený vstup na pozemok či susedovho psa. V panelákoch treba dodržiavať bytový poriadok, ktorý stanoví presné pravidlá. ,,Ak budú porušené, treba sa obrátiť na správcu,“ odporúča hovorca Trnavy Pavol Tomašovič.

Pri porušení všeobecne záväzných nariadení mesta, napríklad pri nadmernom hluku, majú ľudia volať mestskú políciu. V centre Bratislavy sú časté sťažnosti kvôli psom, nepokoseným pozemkom alebo veľkorozmernému odpadu, ktorý zavadzia pri kontajneroch. ,,Občania môžu podať sťažnosť, ale nie všetko vieme riešiť priamo u nás,“ zareagovala hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alena Kopřivová.

Nový Čas vám s právnikom Jozefom Malým poradí, ako treba pri susedských sporoch postupovať.

1. Kam mám zájsť so sťažnosťou na suseda?
• Na obec. Obec môže predbežne zásah zakázať, prerokovať susedské nezhody, a tak zabezpečiť ochranu práv. 
• Na políciu. Ak by konanie susedov malo znaky priestupku alebo trestného činu, môžete sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.
• Na súd.

2. Ako treba postupovať?
So sťažnosťou sa možno obrátiť na mestskú časť alebo obec, ktorá môže tento zásah zakázať alebo uložiť povinnosť uviesť situáciu do pôvodného stavu. Vydá rozhodnutie, pričom neskúma právny stav. Obmedzuje sa len na zisťovanie, či došlo k narušeniu pokojného stavu napríklad vykoná obhliadku na mieste.

3. Čo musí sťažnosť obsahovať?
Z návrhu musí byť zrejmé, kto ho podáva, čiže treba uviesť meno, adresu, prípadne dátum narodenia. Ďalej, akej veci sa týka – napríklad obťažovanie susedov prachom a čo človek navrhuje - napríklad zákaz prášenia koberčekov z okien a balkónov. Písomný návrh treba zaslať na konkrétne oddelenie mestskej časti, napr. referát verejného poriadku, alebo priamo starostovi, alebo ústne do zápisnice v podateľni.

5. Nezabudnite na dôkazy!
Dôkazy o porušení susedských práv sú kľúčové. Ak porušenie nie je ako dokázať, nemožno očakávať nápravu či sankciu. zídu sa hlavne usvedčujúce fotografie, svedecké výpovede, znalecké posudky, úradné listiny a podobne. Odbornú pomoc v tomto smere môže poskytnúť advokát

6. Myslíte si, že sa susedským sporom u nás venuje dostatočná pozornosť? Susedské spolunažívanie je veľmi citlivou záležitosťou. Úrady sú často zavalené sťažnosťami a nie sú schopné ich efektívne riešiť. Keďže treba zistiť skutkový stav veci, vypočuť obe strany a dodržať zákonné lehoty, riešenie týchto sporov je často veľmi zdĺhavé a s tým súvisí aj podceňovanie niektorých sporov. Je tiež otázne, či právomoci, ktoré úrady majú, sú dostatočné na to, aby mohli efektívne riešiť vzniknuté situácie.

KEDY SUSED PORUŠUJE ZÁKON?

• Sused sa musí zdržať všetkého, čím by nadmieru obťažoval iného, alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv.
• Nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami svojho pozemku alebo stavby bez toho, aby urobil dostatočné opatrenie na upevnenie tejto stavby či pozemku.
• Nesmie nadmieru obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami.
• Nesmie nechať zvieratá vnikať na susediaci pozemok.
• Nesmie nešetrne a v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene či vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.
• Je povinný umožniť na nevyhnutný čas vstup na svoje pozemky, pokiaľ to vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Na koho sa môžete obrátiť? Podľa charakteru sporu sa môžete obrátiť na obec, políciu, stavebný úrad, živnostenský úrad či na súd.
• Ak polícia prijme od občana oznámenie, musí ho zo zákona preveriť. ,,Ak zistí, že ide o občianskoprávnu záležitosť, postúpi vec príslušnému orgánu, ktorý je kompetentný vo veci konať,“ reaguje hovorkyňa bratislavských krajských policajtov Tatiana Kurucová. Ak ide o priestupok, vec rieši v priestupkovom konaní - udelí pokutu maximálne do 33 eur. Ak sa ukáže, že ide o trestný čin, vyšetrovateľ začne trestné stíhanie.

AKÉ SANKCIE HROZIA SUSEDOVI?

Sankcie za priestupky sú pokarhanie, pokuta, zákaz činnosti alebo prepadnutie veci.
• Pokutu možno uložiť do 33 €.
• Ak niet pochýb, že sa obvinený priestupku dopustil a vec nebola vybavená, môže čakať pokutu do 250 €.
• Za krádež, spreneveru, podvod alebo poškodenie veci hrozí pokuta až do 331 eur.
• Ak sused spôsobí škodu inému susedovi, musí mu ju nahradiť.

Podarilo sa vám vyriešiť susedský spor pomocou úradov? Napíšte nám o tom na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?