Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2014 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Zdrvená rodina sa s jej odchodom nikdy nezmieri: Maličká Peťka († 2) si pred smrťou prešla peklom!

Mohlo jej život zachrániť očkovanie? Malá Peťka Lakatošová († 2) z Topoľčian bola pre najbližších večne usmiatym slniečkom.

Pred smrťou si však prešla peklom. Najskôr upad­la do kómy, a keď sa z nej prebrala, prišla o zrak. O pár dní nato zomrela na zápal mozgových blán a opuch mozgu, navyše jej zistili aj tuberkulózu. Zdrvení príbuzní si myslia, že keby lekári ihneď správne diagnostikovali chorobu, mohla ešte žiť.

Dievčatko priniesli príbuzní do topoľčianskej nemocnice 7. januára s tým, že má zrejme zápal priedušiek. „Bola v nemocnici 15 dní s vysokými teplotami, lekárom mohlo napadnúť, že je to niečo vážne,“ hnevá sa babka Helena Horváthová. „Neskôr zistili, že má nejaký nález a previezli ju do Nitry, kde upadla do kómy.

Po konzultácii s lekármi v Bratislave prišli na to, že má asi zápal mozgových blán, takže ju tam ihneď transportovali. Malá sa síce prebrala, no s ďalšou diagnózou - slepota. Lekári v Bratislave síce robili, čo mohli, po pár dňoch tam však zomrela na zápal mozgových blán a opuch mozgu. V správe z patológie sa píše, že mala tuberkulózny nález,“ dodáva smutná babka Helena.

Zrušené očkovanie 

Peťka sa v nemocnici z kómy prebrala práve v deň svojich narodenín. „Veľmi chcela žiť, no nebolo jej to dopriate,“ vraví so slzami v očiach babka. „Rodičia sa o dievčatko starali zodpovedne a to, že môže mať tuberkulózu, sa vytušiť nedalo. Navyše, jej výskyt cez zápal mozgových blán je výnimočný,“ hovorí detská lekárka Katarína Matúšová.

Peťka sa narodila práve v čase, keď zrušili povinné očkovanie proti tuberkulóze. „My by sme ju zaočkovať dali, lenže sme nevedeli kde,“ plače babka. „V čase, keď sa zrušilo povinné očkovanie, síce mohla matka požiadať o zaočkovanie, no v pôrodnici to povinne urobiť nemohli, lebo by porušili legislatívu, a neboli ešte určené miesta, kde to urobiť mohli. Trvalo to síce len pár dní, ale jej matku nemali kam nasmerovať,“ vysvetlila lekárka, ktorá dodala, že zistiť tuberkulózu nemali lekári šancu ani v Topoľčanoch, ani v Nitre.

Ťažká diagnostika

Peťku liečili na zápal mozgových blán, no nevedeli, čo je jeho zdrojom. V Bratislave to po intenzívnom hľadaní zistili až po niekoľkých dňoch. Diagnostika vyprofilovania sa bacila tuberkulózy môže trvať až šesť týždňov. „Aj toto mohlo spôsobiť, že sa dlho nedokázalo prísť na to, čo malá vlastne má a čo by jej možno mohlo pomôcť. Je to tvrdé poučenie pre všetkých, že keď sme tu tuberu dlho nemali, tak na ňu nemyslíme,“ dodáva lekárka Matúšová.

Hneváme sa na lekárov v topoľčianskej nemocnici, lebo neposlali malú včas na CT vyšetrenie, no zároveň by sme sa chceli poďakovať našej detskej lekárke Matúšovej za to, ako sa o ňu starala. Na nemocnicu sa sťažovať nebudeme, ani nechceme odškodné, no nepochopíme, prečo naše slniečko muselo zomrieť,“ vraví babka Helena. Rodičia malej Peťky sa so smrťou dcérky nedokážu vyrovnať. Opäť však budú mať pre čo žiť, pretože jej mama je v piatom mesiaci tehotenstva.

Očkovanie proti tuberkulóze je dobrovoľné

Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva

Incidencia tuberkulózy mala za posledné roky v SR klesajúci trend a dosiahla hranicu pod 10/100 000 obyvateľov. Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu vo výskyte tuberkulózy na Slovensku a na základe odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie a príslušných odborníkov z oblasti pneumológie a ftizeológie bolo od roku 2012 zrušené povinné očkovanie novorodencov proti tuberkulóze.

 

Chcete dieťa zaočkovať?

V prípade záujmu o očkovanie proti TBC je potrebné kontaktovať príslušného ftizeológa na poliklinickom oddelení tbc a pľúcnych chorôb podľa miesta bydliska. Informácie vám poskytne aj lekár vášho dieťaťa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zdenko spartanské preteky miloval! Žiaľ, tie sobotňajšie sa stali jeho poslednými.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race, zronená manželka ukázala poslednú fotku: Takto sa tešil…
Bývalý premiér nevie povedať či v prípade úspechu nastúpi do parlamentu ako poslanec.
Dzurinda pred 20 rokmi doviedol Slovensko do EÚ: Vidí dôvod zvažovať alternatívu?
Zoraya svoje rozhodnutie zvažovala veľmi dlho.
Krásna Zoraya o pár dní podstúpi eutanáziu: Kruté slová lekárov a posledné ŽELANIE pre priateľa!
Ilustračné foto
Dopravné peklo v Bratislave: Nefunkčné semafory, nehoda a kolóny!
Budova rakúskeho parlamentu.
Rakúsko sa už dlhšie nemôže len prizerať: Konferencia Ľudstvo na križovatke! O čo ide?
Foto
Fehérváry je voľný na šampionát! Opäť skóroval, no Washington v play off končí
Vojna na Ukrajine už trvá viac ako dva roky.
Vražedné BESNENIE opitých Rusov na Ukrajine: Smrť dedinčanov kvôli malichernosť?!
Americký prezident Joe Biden (vpravo) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
Putin bude peniť, rázny krok USA a Ukrajiny: Dlhodobé následky!
írsky premiér Simon Harris
Íri toho majú dosť, premiér potvrdil, čo sa šepkalo: Varovanie a prvé kroky!
Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Izrael navrhol Hamasu dohodu o prímerí: Prekvapivá reakcia, ukončia boje?!
Prezident USA Joe Biden
Severná Kórea kritizovala USA: Zhoršujú vojnu na Ukrajine!