Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2014 12:00 | Tip od Vás | Zahraničie

Prečo zabíjame Ukrajincov? EXKLUZÍVNA spoveď Slováka Miroslava, ktorý bojuje za separatistov!

Bojuje z presvedčenia! Nový Čas exkluzívne vyspovedal Miroslava (38), ktorý sa momentálne nachádza na východe Ukrajiny, kde bojuje na strane proruských separatistov.

Slovák je na mieste s minimálne ďalšími troma rodákmi, ktorí sú pripravení kedykoľvek zasiahnuť do zúriaceho boja naokolo. V autentickej spovedi priamo z bojového frontu opísal svoj každodenný režim, krkolomný odchod zo Slovenska, ale ukázal aj zbrane, ktoré dostal k dispozícii, ak by došlo k najvážnejším bojom. Miroslav sa nachádza necelých 100 kilometrov od väzneného Miroslava Roháča (45).

Otvoriť galériu
Miroslav Roháč
Zdroj: am, Nový Čas
Miroslav odcestoval na Ukrajinu spoločne s ďalšími Slovákmi pred troma týždňami. Nachádza sa v tábore pri meste Antracit, iba pár kilometrov od ruských hraníc. Dobrovoľník poskytol Novému Času exkluzívny rozhovor priamo z miesta bojov. „Najprv sme boli štyria Slováci, potom sa jeden z nás vrátil domov po humanitárnu pomoc. Máme od 27 do 42 rokov, nachádzajú sa tu aj Česi. Sme z diverznej skupiny a riadime sa partizánskym spôsobom boja ‚znič a uteč´. Strážime najmä štáb, čistíme zbrane a dospávame prebdené noci,“ povedal Miroslav, ktorý sa vyhol odpovedi, či sa Slováci dostali do priamych bojov, keďže by im to mohlo priťažiť pri prípadnom zatknutí.

 

Pekelná cesta

Slováci dostali strelné zbrane a výstroj ihneď po príchode do vojnovej zóny. Výzbroj im určite pomohla, keďže doteraz nezahynuli žiadni krajania. Hovorí sa iba o nepotvrdenom úmrtí Iva Stejskala z Českej republiky. „Výzbroj a zbrane sme dostali od nášho komandira (veliteľa). Sú úplne nové. Ukrajinskí vojaci ich pozahadzovali pri prvom útoku a dezertovali, pretože boli násilne naverbovaní. V koridoroch sa povaľujú tony zbraní. K dispozícii máme nové AK 74, ostreľovacie pušky vzor Dragunov a RPG,“ opísal Miroslav.

Otvoriť galériu

V pamäti Miroslava ostane cesta, ktorú absolvoval na Ukrajinu. Na Slovensku ostali jeho príbuzní, ktorí sa podľa jeho slov s jeho vojenským poslaním zmierili. „Do utečeneckého tábora sme išli autom 56 hodín takmer bez prestávky. Tam sme sa kontaktovali na domobrancov, ktorí nás odovzdali ďalšej skupine a nakoniec sme skončili v náborovom centre. Najhorší bol pohľad na rozstrieľaný autobus, na ktorom bolo napísané slovo deti, bola to naozaj strašná cesta,“ povedal Miroslav, ktorý je odhodlaný zotrvať na Ukrajine až do konca bojov.

Medzinárodná podpora

Podľa odhadov sa na strane proruských separatistov nachádzajú stovky dobrovoľníkov z Európy, hlavne zo Srbska. Analytik Ivo Samson si myslí, že ich prítomnosť je pre ruskú stranu dôležitá z hľadiska sympatií vo svete. „Je to vyjadrením toho, že tieto sily nie sú osamotené a že za nimi stojí časť medzinárodného spoločenstva. Je to určitá vzpruha pre povstalcov, keď prichádzajú ľudia zo sveta, aby im pomohli,“ skonštatoval analytik. Podľa neho bude problémom pre sudcov rozhodovať o osudoch dobrovoľníkov. Ak by Slovák bojoval v cudzej armáde iného štátu, hrozilo by mu 2- až 8-ročné väzenie. Tu sa nedá hovoriť o armáde samostatného štátu. Navyše, Slováci podľa svojich vyjadrení nepodpísali zmluvu a nedostávajú peniaze. Miroslav sa nachádza v náročnej situácii, ktorú si vybral dobrovoľne, takisto ako ďalší Slováci. „Už som sa nemohol na utrpenie bratského národa nečinne prizerať. Musel som aspoň svojou kvapkou prispieť v boji,“ uzavrel Miroslav.

Otvoriť galériu
pokračuje

Najväčšie boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami prebiehajú na východnej Ukrajine v oblasti mesta Doneck a aj v Luhansku a Ilovajsku. Za posledných 24 hodín zahynulo 34 civilistov. Celkovo z Donecka muselo uniknúť 850 000 ľudí, z ktorých sa stali utečenci. Podľa OSN si konflikt doposiaľ vyžiadal viac ako 1 200 mŕtvych.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná