Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2015 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Rodina z Trenčína bojuje so železnicou: Na dvor im napochodovali robotníci a začali kopať!

Takto by ste bývať nechceli. Rodina Polákovcov z Trenčína žije v tesnej blízkosti železničnej trate. Keď prechádza okolo vlak, nepočujú vlastné slovo.

Aby toho nebolo málo, železnice, ktoré modernizujú trať pre rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, chcú ukrojiť z ich pozemku. Stavebný úrad časť parcely vyvlastnil, ale Polákovci hovoria, že sa súdy postavili na ich stranu a vec vrátili na nové prerokovanie. Železnice však majú iný názor, tvrdia, že stavbu môžu realizovať.

Dom Polákovcov stojí na pozemku už od roku 1924. „V tom čase ešte takto blízko trať pri dome nebola. Za bývalého režimu nám vzali pozemky prvýkrát a posunuli sa k nášmu domu. Blízkosť železnice k nemu však už teraz nespĺňa normu,“ povedal Alojz Polák (63). Ako tvrdí, ich bývanie je vzdialené od trate iba 30 metrov, ale podľa normy, ak vlaky jazdia rýchlosťou 90 km/h a viac, mal by byť dom vzdialený až 60 metrov. „Ak by vlak išiel stošesťdesiatkou, stavba by musela byť vzdialená sto metrov,“ dodal.

Nešťastná rodina sa obáva, že sa železnica teraz chce priblížiť k ich domu o ďalších 10 metrov. „My nie sme proti, aby sa trať modernizovala. Ale nech vykúpia celý náš dom, nie iba časť pozemku. Máme chorú dcéru, tá potrebuje pokoj,“ povedala Katarína (61), manželka Alojza. Ich dcéra Zuzka (38) mala v detstve nádor na mozgu a trpí častými epileptickými záchvatmi.

Jej zdraviu neprospelo ani to, že na pozemok prišli robotníci a začali kopať. „Železnice tu chcú stavať za každú cenu. Argumentujú stavebným povolením, ale na druhej strane nerešpektujú, že ide o majetkovo nevyrovnaný pozemok,“ myslí si zúfalý Alojz Polák. Hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková však trvá na tom, že štátny podnik je v práve. „Železnice SR disponujú právoplatným stavebným povolením, teda môžu a musia stavbu vo verejnom záujme realizovať,“ potvrdila. Ako dodala, rodina Polákovcov svojím konaním spôsobila škody, ktoré si bude môcť zhotoviteľ stavby vymáhať.

Železnice: Celý dom nepotrebujeme

„Na účely stavby bolo nevyhnutné zasiahnuť do časti pozemku vo vlastníctve rodiny Polákovcov. Požiadali sme o odkúpenie časti pozemku dotknutého stavbou vo výmere 215 m2. Protiponuka rodiny bola na odkúpenie 871 m2.

Železnice sú oprávnené pre svoju činnosť vykupovať nehnuteľnosti len v nevyhnutnom rozsahu. Dom je síce v ochrannom pásme dráhy, ale dostatočne vzdialený od železničnej trate,“ povedala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. Keďže k dohode nedošlo, stavebný úrad časť pozemku vyvlastnil a rodina dostala podľa železníc finančnú náhradu. Súd však následne vec vrátil stavebnému úradu na nové prerokovanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?