Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2015 12:06 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVideo

Žijú v chudobe, akú si neviete ani predstaviť: Mama s tromi deťmi je už 4 roky bez elektriny!

Príbeh, ktorý vháňa slzy do očí. Štyri roky žijú Lýdia Jeremenková (31) a jej tri malé deti v tme.

Jej ratolesti nepoznajú, čo je to pustiť si večer rozprávku alebo si zapnúť počítač. Večery trávia pri sviečkach. Čo je najhoršie, najstarší syn Ladislav (13) sa v takýchto strašných podmienkach musí aj učiť. Neúplná rodina bez otca prežíva život v chudobe, ktorú si väčšina ľudí nevie ani predstaviť.

Všetko sa začalo, keď Lýdiu opustil jej partner. S tromi deťmi Ladislavom (13), Liankou (6) a ešte ani nie dvojročným Riškom zostala na všetko úplne sama. Bez peňazí a perspektívy a 310 eurami mesačne v peňaženke.

To je presne suma, ktorú dostane z rodičovského príspevku, rodinných prídavkov a výživného. Uživiť z týchto peňazí tri ratolesti a popritom zaplatiť všetky poplatky súvisiace s bývaním je pre ňu nemožné. Výživné na deti dostáva len sporadicky, a tak sa dostala do začarovaného kruhu. Dlhy za elektrinu začali rásť a vyšplhali sa až do výšky štyritisíc eur.

Keby zaplatili elektrinu, nemali by čo jesť

„Prikurovali sme si v zime ohrievačmi, lebo deti boli malé, chorľavé a ja mám astmu a aj problémy s chrbticou,“ dodáva Lýdia so slzami v očiach. Výzvy na úhradu elektriny prichádzali jedna za druhou, peniaze na ich zaplatenie však jednoducho nemala. ,,Nemala som z čoho uhradiť nedoplatok ani na splátky, lebo by sme zomreli od hladu,“ vysvetlila utrápená mladá žena. Jej najmladší, len dvojročný syn Riško doteraz nevie, čo znamená zapnúť si svetlo či pozrieť si rozprávku v televízii.

Jediné, čo je Lýdia schopná každý mesiac ešte zaplatiť, je 25 eur za vodu. ,,Najhoršie je na tom to, že deťom sa už aj vysmievajú, že sme chudobní a nemáme elektrinu! Musím sa priznať, vydržali sme to, ale často si poplačem, čo len s nami bude. Žijeme pri sviečkach, skoro chodíme spať a dúfame, že raz bude aj u nás viac svetla!“ hovorí trasúcim sa hlasom Lýdia, ktorá dodáva, že pri živote ju drží len láska, ktorú napriek hrozným podmienkam dostáva od svojich detí.

Deti snívajú o svetle

Jediným šťastím je len to, že bývajú v dome jej babky, kde nemusí platiť nájomné, a pomocnú ruku jej podala aj mama Júlia (51). Najstarší syn Ladislav sa pritom veľmi dobre učí a za starších žiakov Slavoja hráva futbal. S podmienkami, v ktorých však musí žiť so svojimi súrodencami, sa nevie vyrovnať. „Pri sviečkach je to ťažké, nielen čítať, ale aj písať si úlohy. Televízor nepoznám a o hre na počítači môžem len snívať,“ netajil nádejný športovec, ktorého rodina už melie z posledného.

Potrebujú pomoc, lebo sami sa už nedokážu pozviechať a piaty rok bez svetla ich priam desí! Do školy má v septembri nastúpiť aj teraz 6-ročná Lianka. Okrem toho prichádza zima a Jeremenkovci netušia, ako si budú v piecke kúriť. Drevo je totiž pre nich obrovská položka, ktorá by ich zruinovala. Príbeh rodiny sledujeme aj v Srdci pre deti - charitatívnom projekte denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Budeme sa snažiť pomôcť, aby boli deti počas chladných mesiacov v teple.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Český premiér Petr Fiala.
Aktualizované
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu