Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Tragédie na cestách! Po dvoch nehodách 4 deti v nemocniciach: Školáci opísali minúty hrôzy!

Hrozivá bilancia. Na cestách Nitrianskeho a Banskobystrického kraja došlo k nehodám, ktorých obeťami sa stali deti. 

Vo Zvolene sa pod kolesami auta ocitla školáčka Veronika (8) a len niekoľko hodín nato zrazil vodič v Leviciach na priechode pre chodcov až troch chlapcov (11, 12, 14). Dve z detí utrpeli vážne zranenia a bojujú o život. Vo zvolenskej časti Sekier vodička (29) autom zrazila malú Veroniku (8), ktorá prechádzala z ostrovčeka krížom cez križovatku pri priechode pre chodcov. Auto ju zachytilo ľavou stranou, pričom po kolízii ostala malá školáčka v bezvedomí. Jej stav je kritický, v nemocnici ju uviedli do umelého spánku, dýchajú za ňu prístroje a má vážne poranenie hlavy.

„Hlávku má celú holú a povedali nám, že sa máme pripraviť aj na to najhoršie,“ povedala so slzami v očiach mama malej druháčky, ktorá má doma aj päťtýždňové bábätko. S jej dievčatkom bol v čase nešťastia, ktoré sa stalo len kúsok od ich domova, otčim. Ten však už zrážke nemohol zabrániť. „Ona by cez cestu nikdy neprebehla len tak a otec ju držal za ruku. Tá vodička musela ísť rýchlo a navyše aj osvetlenie celej ulice je veľmi zlé,“ dodala nešťastná žena, ktorá sa modlí, aby bola jej dcérka v poriadku. „Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania,“ povedala policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Otvoriť galériu
V sobotu podvečer okolo 17.20 hod. došlo v Leviciach k veľkému nešťastiu, keď na priechode pre chodcov vodič zrazil troch chlapcov. Kamaráti Peťko (12), Janko (11), Samko (14) a Erich (11) si vyšli von, oblečení do tmy boli dobre. Dvaja mali biele bundy, ďalší dvaja viditeľné reflexné prvky. Napriek tomu, že ulica aj priechod sú dobre osvetlené, zrazilo ich auto. „Všimol som si ho, ako ide sprava. Určite zrýchľovalo, lebo už som nestihol zakričať pozor! Ja som urobil len krok dozadu, keď auto do kamarátov vrazilo,“ prezradil so slzami v očiach Erich, ktorý ako jediný nemal žiadne zranenie.

 

Minúty hrôzy

Najhoršie obišiel Peťko, ktorého previezli do nemocnice s poranením hlavy, opuchom mozgu, krvácaním do mozgu a v bezvedomí. „Mal by byť mimo ohrozenia života. Teraz je však v umelom spánku,“ prezradila jeho mama Renáta. Peťka ešte v sobotu operovali a najbližšie dni ukážu, či prežije. Tragédia jeho rodiny je o to väčšia, že jeho otec, známy futbalový tréner, zomrel na konci januára po krátkej, no vážnej chorobe. Janko skončil s pomliaždením pravého lakťa a ľavého predkolenia a Samko s pomliaždením ľavého predkolenia. Práve on volal svojim kamarátom záchranku. „Keď nás ten šofér zrazil, odstavil auto a pribehol k nám. Vzal na ruky Peťa a kričal, aby sme volali záchranku. Peťo sa celý triasol,“ opísal udalosti hrôzy najstarší Samko.

Otvoriť galériu

Zhrození príbuzní

Rodiny zrazených chlapcov ostali v šoku. „Bolo to tam naozaj hrozné. Tieto decká sú naučené chodiť cez priechody, a preto neveríme, že sa nepozreli, či nejde auto .Vodič musel ísť rýchlo,“ myslí si Samkova mamina Eva. „Nebudem sa vyjadrovať,“ povedal po nehode vodič Norbert H. (41), ktorý v dychu alkohol nemal. Ako uviedla hovorkyňa polície Renáta Čuháková, vo veci sa začalo trestné stíhanie za prečin ublíženia na zdraví.

Otvoriť galériu

Školáčka je v umelom spánku

Vo zvolenskej časti Sekier vodička (29) autom zrazila malú Veroniku (8), ktorá prechádzala z ostrovčeka krížom cez križovatku pri priechode pre chodcov. Auto ju zachytilo ľavou stranou, pričom po kolízii ostala malá školáčka v bezvedomí. Jej stav je kritický, v nemocnici ju uviedli do umelého spánku, dýchajú za ňu prístroje a má vážne poranenie hlavy. „Hlávku má celú holú a povedali nám, že sa máme pripraviť aj na to najhoršie,“ povedala so slzami v očiach mama malej druháčky, ktorá má doma aj päťtýždňové bábätko.

S jej dievčatkom bol v čase nešťastia, ktoré sa stalo len kúsok od ich domova, otčim. Ten však už zrážke nemohol zabrániť. „Ona by cez cestu nikdy neprebehla len tak a otec ju držal za ruku. Tá vodička musela ísť rýchlo a navyše aj osvetlenie celej ulice je veľmi zlé,“ dodala nešťastná žena, ktorá sa modlí, aby bola jej dcérka v poriadku. „Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania,“ povedala policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Problematické priechody

Otvoriť galériu
Jozef Drahovský
Zdroj: anc

Jozef Drahovský, dopravný analytik

- Tragédie na cestách sa stávajú. Je to závislé aj od náhod. Treba sa však zamerať na to, kde sa tá nehoda stala a akým deťom. Či to boli deti, ktoré mali dopravnú výchovu, či sa tragédia stala počas hry a či sa to stalo mimo priechodu, na ňom alebo vedľa neho. Potom sa dá spraviť lepšia analýza. Musím však povedať, že väčšina priechodov na Slovensku nesplňuje normy z hľadiska osvetlenia a bezpečnosti. Je dôležité zistiť, či sa nehoda stala za normálnej alebo za zníženej viditeľnosti a či mali chodci na sebe reflexné prvky. Neviditeľnému chodcovi dáte totiž veľmi ťažko prednosť. V každom prípade, vodiči musia pri vjazde do obce a pri priechodoch znížiť rýchlosť a zvýšiť ostražitosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Uhlárik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!