Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2016 02:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Stretnutie ruského patriarchu a pápeža Františka: Výzva na mier v konfliktných zónach!

Pápež František a ruský patriarcha Kirill v piatok vyzvali medzinárodné spoločenstvo na zastavenie "vyhladzovania" kresťanov na Blízkom východe a na prijatie opatrení na ich záchranu.

Počas ojedinelého stretnutia na Kube obaja tiež odsúdili "stratu jednoty" medzi kresťanmi a vyjadrili želanie, aby bola obnovená. František a Kirill sa zišli prvýkrát v živote. Zároveň ide o prvé stretnutie v dejinách medzi hlavami rímskokatolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi. Rímski katolíci sa rozišli s východnými ortodoxnými kresťanmi, ktorí sú roztrieštení do niekoľkých veľkých patriarchátov, už v 11. storočí.

"V mnohých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky sú celé rodiny, obce a mestá našich bratov a sestier v Kristovi úplne vyhladzované," uviedli obaja činitelia v spoločnom vyhlásení. "Ich kostoly sú pustošené a barbarsky drancované, ich posvätné objekty sú znesvätené a ich pamiatky ničené," uvádza sa ďalej v deklarácii. Vo vyhlásení obaja predstavitelia vyjadrili pripravenosť prekonať historické rozpory s dôrazom na to, že "nie sú konkurentmi, ale bratmi".

Otvoriť galériu
"S vedomím, že mnoho problémov pretrváva, dúfame, že naše stretnutie prispeje k obnoveniu jednoty chcenej Bohom," dodali tiež obaja. František a Kirill sa pri vítaní objali a trikrát pobozkali na tvár. "Konečne sa vidíme. Sme bratia," zvolal František. "Je úplne zrejmé, že to je Božia vôľa," citovali ho médiá. "Teraz je všetko ľahšie," odpovedal Kirill. Schôdzka sa konala v budove havanského letiska.

Zatiaľ čo je ich stretnutie cenené mnohými ako dôležitý ekumenický prelom, František sa tiež podľa agentúry AP dostal pod paľbu kritiky za to, že v podstate dovolil, aby bol využitý Ruskom, ktoré sa túži presadiť medzi ortodoxnými kresťanmi a na svetovej scéne v čase, keď je táto krajina čím ďalej, tým viac izolovaná od Západu.

 

Podľa pozorovateľov Kirillova ochota sa konečne stretnúť s pápežom má skôr politické ako ekumenické dôvody. Kirill, ktorý pôsobí ako duchovný poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, vedie najsilnejšiu zo 14 nezávislých pravoslávnych cirkví, ktoré budú mať tento rok v lete v Grécku svoju prvú konferenciu po storočiach. Ruská cirkev sa už dlho snaží zväčšiť svoj vplyv na ortodoxného patriarchu v Istanbule.

Otvoriť galériu
Dejiny vzťahov katolíkov a pravoslávnych boli od rozkolu cirkví v roku 1054 tŕnisté. Cestu k zblíženiu rímskych katolíkov s ruskými pravoslávnymi v posledných desiatkach rokov prerušil pád komunizmu vo východnej Európe a obnovenie náboženskej slobody. Ruská pravoslávna cirkev vinila Vatikán zo snahy získať vplyv v niektorých regiónoch prostredníctvom gréckokatolíckej cirkvi.

Pápeža predtým na letisku privítal kubánsky prezident Raúl Castro. František už Kubu navštívil vlani v septembri, keď Vatikán sprostredkoval obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a ostrovným štátom.

Otvoriť galériu
S Castrom predtým konal tiež Kirill, ktorý podľa ruských agentúr povedal, že "kubánsky ľud preukázal svoje právo žiť tak, ako je presvedčený, že je to vhodné". Podľa agentúry RIA Novosti povedal, že "hrdinstvo je duchovný koncept, ktorý sa nedá naučiť z kníh". "Je odvodený od duchovného života človeka," dodal. Pápež po piatkovom rokovaní v Havane odletel na návštevu Mexika, kde zostane do 18. februára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?