Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2016 02:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Stretnutie ruského patriarchu a pápeža Františka: Výzva na mier v konfliktných zónach!

Pápež František a ruský patriarcha Kirill v piatok vyzvali medzinárodné spoločenstvo na zastavenie "vyhladzovania" kresťanov na Blízkom východe a na prijatie opatrení na ich záchranu.

Počas ojedinelého stretnutia na Kube obaja tiež odsúdili "stratu jednoty" medzi kresťanmi a vyjadrili želanie, aby bola obnovená. František a Kirill sa zišli prvýkrát v živote. Zároveň ide o prvé stretnutie v dejinách medzi hlavami rímskokatolíckej a ruskej pravoslávnej cirkvi. Rímski katolíci sa rozišli s východnými ortodoxnými kresťanmi, ktorí sú roztrieštení do niekoľkých veľkých patriarchátov, už v 11. storočí.

"V mnohých krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky sú celé rodiny, obce a mestá našich bratov a sestier v Kristovi úplne vyhladzované," uviedli obaja činitelia v spoločnom vyhlásení. "Ich kostoly sú pustošené a barbarsky drancované, ich posvätné objekty sú znesvätené a ich pamiatky ničené," uvádza sa ďalej v deklarácii. Vo vyhlásení obaja predstavitelia vyjadrili pripravenosť prekonať historické rozpory s dôrazom na to, že "nie sú konkurentmi, ale bratmi".

Otvoriť galériu
"S vedomím, že mnoho problémov pretrváva, dúfame, že naše stretnutie prispeje k obnoveniu jednoty chcenej Bohom," dodali tiež obaja. František a Kirill sa pri vítaní objali a trikrát pobozkali na tvár. "Konečne sa vidíme. Sme bratia," zvolal František. "Je úplne zrejmé, že to je Božia vôľa," citovali ho médiá. "Teraz je všetko ľahšie," odpovedal Kirill. Schôdzka sa konala v budove havanského letiska.

Zatiaľ čo je ich stretnutie cenené mnohými ako dôležitý ekumenický prelom, František sa tiež podľa agentúry AP dostal pod paľbu kritiky za to, že v podstate dovolil, aby bol využitý Ruskom, ktoré sa túži presadiť medzi ortodoxnými kresťanmi a na svetovej scéne v čase, keď je táto krajina čím ďalej, tým viac izolovaná od Západu.

 

Podľa pozorovateľov Kirillova ochota sa konečne stretnúť s pápežom má skôr politické ako ekumenické dôvody. Kirill, ktorý pôsobí ako duchovný poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, vedie najsilnejšiu zo 14 nezávislých pravoslávnych cirkví, ktoré budú mať tento rok v lete v Grécku svoju prvú konferenciu po storočiach. Ruská cirkev sa už dlho snaží zväčšiť svoj vplyv na ortodoxného patriarchu v Istanbule.

Otvoriť galériu
Dejiny vzťahov katolíkov a pravoslávnych boli od rozkolu cirkví v roku 1054 tŕnisté. Cestu k zblíženiu rímskych katolíkov s ruskými pravoslávnymi v posledných desiatkach rokov prerušil pád komunizmu vo východnej Európe a obnovenie náboženskej slobody. Ruská pravoslávna cirkev vinila Vatikán zo snahy získať vplyv v niektorých regiónoch prostredníctvom gréckokatolíckej cirkvi.

Pápeža predtým na letisku privítal kubánsky prezident Raúl Castro. František už Kubu navštívil vlani v septembri, keď Vatikán sprostredkoval obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a ostrovným štátom.

Otvoriť galériu
S Castrom predtým konal tiež Kirill, ktorý podľa ruských agentúr povedal, že "kubánsky ľud preukázal svoje právo žiť tak, ako je presvedčený, že je to vhodné". Podľa agentúry RIA Novosti povedal, že "hrdinstvo je duchovný koncept, ktorý sa nedá naučiť z kníh". "Je odvodený od duchovného života človeka," dodal. Pápež po piatkovom rokovaní v Havane odletel na návštevu Mexika, kde zostane do 18. februára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Ženu s nelegálnym tovarom v dodávke zadržali colníci dvakrát.
Foto
Žena sa po prvom prešľape nepoučila: Colníci ju opäť načapali! Neuveriteľné, čo všetko prevážala
Tibor odfotil kačičky užívajúce si "jazero" na sídlisku, ktoré vytvorili výdatné dažde.
FotoVáš Tip
Silné dažde zaplavili bratislavský Ružinov, Tibor zachytil poriadnu kuriozitu: Jeho FOTO baví slovenský internet!
Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Zistite, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy