Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2016 12:48 | Správy | Domáce správy
Foto

Schôdza ku školstvu a zdravotníctvu sa nezaobišla bez problémov: Rázny odkaz šéfa parlamentu!

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) na tretí pokus otvoril mimoriadnu schôdzu pléna venovanú problémom v školstve a zdravotníctve.

Prvé dva boli neúspešné pre neuznášaniaschopnosť pléna.  "Je to divadlo opozície. Zvolávať mimoriadnu schôdzu, ktorá by mala zaväzovať vládu, aby riešila veci teraz okamžite, pričom 95 percent tých vecí je koncepčného charakteru, ktoré bude musieť pripraviť nová vláda, ide len o divadlo opozície. Museli sme ukázať, že z ich strany je to len súčasť predvolebného boja a nie úprimný záujem posunúť veci k lepšiemu," povedal Pellegrini po tom, čo sa nedarilo otvoriť schôdzu. Rokovanie iniciovalo svojimi podpismi 35 opozičných poslancov.

Otvoriť galériu

Pri prvom zisťovaní účasti sa v sále prezentovalo len 67 poslancov, pri druhom 72, ale na uznášaniaschopnosť pléna je ich potrebných aspoň 76. Napriek tomu, že poslanci Smeru-SD v sále boli, prezentovalo sa ich len desať, čo by s celou opozíciou, ktorých je 67, na otvorenie schôdze stačilo. Z opozície sa dnes ospravedlnila jedna poslankyňa, pri prvej prezentácii ich však chýbalo desať, pri druhej päť. "Ponúkli sme k dispozícii 10 hlasov Smeru. Keby opozícia prišla do práce v plnom počte tak, ako má, snemovňa by bola uznášaniaschopná. Deklarujú, že toto sú pre nich top témy, ktorým sa chcú venovať, ale neprídu do práce. Bolo treba ukázať, že nestačí len tárať do médií a prezentovať sa ako záchranca nejakej skupiny ľudí. Treba aj prísť do práce," vysvetlil Pellegrini.

Záverom školskej časti schôdze má byť vyjadrenie vážneho znepokojenia, že vláda SR dlhodobo ignoruje problémy v rezorte školstva. "Táto situácia vyústila do ostrého štrajku pedagogických a odborných zamestnancov školstva, ktorý trvá od 25. januára," uviedla opozícia. Snemovňa má tiež vyjadriť podporu učiteľom a ostatným pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom v rezorte školstva, ktorých požiadavky považuje za opodstatnené.

Otvoriť galériu

Parlament by mal ďalej upozorniť, že vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu, ale slovenské školstvo trpí akútnym podfinancovaním. Poslanci chcú tiež požiadať vládu, aby bezodkladne rokovala so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a prijala uspokojivé opatrenia na ukončenie štrajku učiteľov a zlepšenie situácie v slovenskom školstve. Navrhuje aj bezodkladné preverenie financovania projektov v rezorte školstva a zabezpečenie, aby peniaze boli vynakladané efektívne a hospodárne. Opozícia myslela aj na úpravu legislatívy. Parlament má preto podľa uznesenia požiadať vládu o predloženie návrhu novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch v skrátenom konaní s cieľom vyhovieť ISU. Iniciatíva totiž žiada konkrétne legislatívne úpravy, ako opätovné zavedenie možnosti získavať kredity overením kompetencií, zrušenie sedemročnej obmedzenej platnosti kreditov či obnovenie možnosti získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraniční a tvorivé aktivity.

Otvoriť galériu

Zdravotnícka časť mimoriadneho pléna by sa mala podľa opozície skončiť uznesením, v ktorom sa konštatuje, že v súčasnej zložitej situácii je potrebné prihliadať predovšetkým na ochranu práv pacientov a na zabezpečenie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti. "Vzhľadom na záujmy pacientov a ochranu ich práv je nevyhnutné nielen rokovať o oprávnených požiadavkách zdravotných sestier, ale aj prijať strategické opatrenia zamerané na stabilizáciu ich profesijného a sociálneho postavenia. Spoločenský a morálny význam zdravotných sestier musí byť ohodnotený aj spravodlivou mzdou a dôstojnými pracovnými podmienkami vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení," znie návrh uznesenia.

Otvoriť galériu

Parlament by mal ďalej konštatovať, že dlh v zdravotníctve neustále narastá, v dôsledku čoho je ohrozený riadny chod zdravotníckych zariadení. Snemovňa má poukázať aj na závažné podozrenia z nehospodárneho plytvania verejnými zdrojmi v zdravotníctve, ktoré majú negatívne dôsledky na kvalitu poskytovania zdravotných služieb. Snemovňa má napokon požiadať vládu, aby v záujme práv pacientov a dôstojného finančného ohodnotenia práce zdravotných sestier prijala nielen urýchlené opatrenia na vyriešenie akútneho stavu, ale aj dlhodobé a strategické riešenia v oblasti profesijného a sociálneho postavenia zdravotných sestier.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!