Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Na Slovensku vyčíňalo daždivé počasie: Popadané stromy a výstrahy pred povodňami!

Daždivé počasie spôsobilo v noci na štvrtok výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji.

Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali vo štvrtok o 6.00 h na tokoch Bodva v Turni nad Bodvou (321 cm), Olšava v Bohdanovciach (255 cm) a Roňava v Michaľanoch.

Na úrovni 2. stupňa bola hladiny Bodvy v stanici Hosťovce. Na úrovni 1. stupňa boli toky Ida v Janíku a Torysa v Košických Olšanoch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)na svojej webovej stránke.
SHMÚ vydal pre východ Slovenska do štvrtkovej 20.00 h hydrologickú výstrahu 3. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Rožňava a Košice okolie – Bodva.

Do 10.00 h platí táto výstraha pre Košice a Košice okolie - Hornád. O stupeň nižšia výstraha platí do 10.00 h pre okres Trebišov v oblasti Roňavy.
Prvý stupeň výstrahy pred povodňami platí pre okresy Trebišov bez Roňavy, Michalovce a Sobrance. Vzhľadom na spadnuté zrážky na tokoch je naďalej predpoklad vzostupu vodných stavov.

Hladiny stúpajú aj pri Kremnici

Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kopernica pri Kremnici. Problémy tu spôsobuje miestny tok. "Situáciu ideme riešiť so starostom zabezpečovacími prácami. Hladina toku je ustálená, ale nevieme, čo spraví s ňou sneh, ktorý tam napadol," ozrejmil situáciu v obci Jaroslav Holzer z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiari nad Hronom. 
Starosta Kopernice Rastislav Slanina vysvetlil, že spodná časť potoka nie je vyregulovaná. "Máme tam dve-tri kritické miesta. Keď sa nám hladina zdvihne, tak hrozí vyliatie vody na komunikáciu," vysvetlil s tým, že v bezprostrednej blízkosti sú ohrozené aj viaceré rodinné domy. Obec je navyše od stredajšieho večera aj bez elektrickej energie. "Podľa informácií budú dodávky obnovené možno okolo obeda," dodal Slanina s tým, že problémy v tomto prípade spôsobil ťažký mokrý sneh a popadané stromy. 
Druhý povodňový stupeň vyhlásili aj v obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom. "V stredu večer prečerpávali vodu zo zaplaveného územia späť do koryta Hrona," ozrejmil Holzer. Podľa slov starostu Ondreja Bahnu začala približne o 6.00 h hladina Hrona klesať, druhý povodňový stupeň však trvá naďalej, potrvať by mohol do 12.00 h. Všetko však bude závisieť od toho, ako bude klesať hladina Hrona.

V okrese Žarnovica nebola hlásená žiadna mimoriadna situácia. "Výška toku Hron je síce v obci Brehy, kde je vodomerná stanica, na úrovni druhého stupňa, ale ten zatiaľ nebol vyhlásený. Voda zatiaľ neohrozuje obyvateľov a dá sa povedať, že v týchto chvíľach Hron kulminuje," podotkol Štefan Stripaj, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žarnovici.
Jeho slová potvrdil aj starosta Brehov Juraj Tencer, podľa ktorého sú na podobné situácie v obci zvyknutí. "Voda sa tlačí do záhrad niektorým ľuďom, začína prelievať cestu smerom na Rudno, ale inak je to v poriadku. Na takéto stavy sme zvyknutí, nie je to také hrozné. Na hornom úseku už tok klesá, takže očakávame, že bude Hron kulminovať," poznamenal v tejto súvislosti Tencer.

Popadané stromy v Žilinskom kraji

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od 6. hodiny v stredu (10. 2.) do štvrtkových ranných hodín celkovo 55-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslava Ondrichová. Najviac zásahov podľa nej zaevidovali okresné riaditeľstvá v Čadci (12) a Dolnom Kubíne (desať). "Hasiči odstraňovali spadnuté stromy z ciest, ale aj z auta a elektrického vedenia. V jednom prípade odčerpávali vodu z pivnice rodinného domu a zo zatopeného podchodu, uviedla hovorkyňa KR HaZZ.

Výstraha pred povodňami aj v okrese Revúca

V okrese Revúca je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v šiestich obciach a druhý stupeň povodňovej aktivity na dvoch vodných tokoch. Aktuálne je však situácia v celom okrese stabilizovaná a počasie sa v porovnaní so stredou (10.2.) zlepšilo. "V priebehu stredy starostovia postupne vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity v obciach Kameňany, Ratková, Sása, Lubeník, Gemerská Ves a Držkovce," informoval TASR Peter Balogh, prednosta Okresného úradu (OÚ) v Revúcej. V týchto obciach voda zaplavila viacero domov. "Situáciu sme so starostami konzultovali, ale vo všetkých prípadoch ju mali pod kontrolou a vystačili si s vlastnými silami a prostriedkami," konštatoval.

V ostatných obciach okresu sa podľa jeho slov vyskytli malé problémy, niekde sa potoky aj vybrežili, ale k žiadnym veľkým škodám nedošlo. "Na návrh správcu toku sme však vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity na rieke Muráň a jej prítokoch, ako aj na rieke Turiec a jej prítokoch," dodal.
Podľa vyjadrenia vedúceho odboru krízového riadenia OÚ v Revúcej Róberta Jóryho je situácia v okrese momentálne stabilizovaná. "Voda klesá, keďže počasie je jasné a neprší," povedal s tým, že v priebehu dnešného dňa, prípadne piatka (12.2.) by v uvedených obciach mohlo dôjsť k odvolaniu tretieho stupňa protipovodňovej aktivity.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov