Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2016 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Masér Kostka druhýkrát prehovoril: Má to však jeden podstatný háčik!

Kauza miliónového maséra, ktorý sa pred verejnosťou od vypuknutia škandálu skrýva, pokračuje! 

Sám Pavol Kostka totiž po viac ako týždni druhýkrát prehovoril o kauze prideľovania peňazí zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá mu aj tento rok má poslať vyše troch miliónov eur. Vo svojom novom liste tvrdí, že nie je len tak hocijaký masér, ale lekár s množstvom skúseností a vyliečených pacientov. Napriek rozsiahlemu vyjadreniu však na mnohé otázky spojené so škandálom neodpovedal. Masérsku kauzu otvoril minulý týždeň poslanec Miroslav Beblavý zo Siete. Podľa neho sa slovenskí poistenci každý deň skladajú na osobný profit doktora Kostku vo výške 5-tisíc eur.

„Pán Kostka sa stal pravdepodobne najziskovejším podnikateľom v slovenskom zdravotníctve, ak nie na Slovensku vôbec,“ povedal Beblavý. Štátna poisťovňa uzavrela s Klinikou Kostka minulý rok dodatok k zmluve, v ktorom si objednala služby za 3,2 milióna eur. Ešte v roku 2011 mal klinike udeliť unikátny zdravotnícky kód vtedajší minister Ivan Uhliarik, vďaka ktorému sa Kostkovi za vlády Roberta Fica a jeho nominantov vo VšZP zdvihli jeho tržby o milióny eur. Kostka sa naďalej skrýva, ale v utorok večer nečakane rozposlal médiám list, v ktorom všetky obvinenia popiera.

„Dôrazne sa ohradzujem voči nekalej kampani, ktorú začala šíriť politická strana Sieť. Počas mojej viac ako 15-ročnej praxe a dennodennej práce s pacientom si to môj odborný tím, ako ani moje kliniky nezaslúžia,“ tvrdí Kostka. Hovorí, že nie je politikom, a doteraz si vraj myslel, že môže v spoločnosti fungovať princíp pravdy a férovosti. „Odkazujem pánovi Beblavému, že nie som žiaden masér! Som lekár, ktorý skončil Lekársku fakultu Univerzity Komenského, a rovnako ako aj moji kolegovia nie sú maséri, sú to aj lekári a aj fyzioterapeuti, vysokoškolsky vzdelaní ľudia,“ skonštatoval Kostka.

 

Podľa vlastných slov má 15-ročné skúsenosti s odstraňovaním bolesti a pomohol viac ako 50-tisíc pacientom v mnohých odboroch. „A napriek tomu, že by som veľmi rád, ale nezarábam 5 000 eur denne, ako tvrdí pán Beblavý,“ dodáva Kostka. O 70-ročnom garantovi Gregorovi Sinayovi, ktorý sa pre Nový Čas vyjadril, že je chorý a Kostku už vyše toka nevidel, nepadlo ani slovo. „Naši odborní zástupcovia - garanti sú všetci lekári,“ v krátkosti uviedol Kostka.

Mlčí tiež o tom, prečo je ako autorka prvého listu pre médiá uvedená Mária Trošková, pričom slečna s rovnakým menom pracuje pre premiéra Roberta Fica. Platby od Všeobecnej zdravotnej poisťovne však obhajuje. „Ak dnes nebudem mať jediného pacienta, tak nebudem mať ani jediné euro. Ja peniaze z poisťovní nekradnem, ako niektorí tvrdia, ani nedostávam len tak. Každé jedno euro má svojho liečeného aj odliečeného pacienta,“ tvrdil Kostka.

Otvoriť galériu

O hororových praktikách, o ktorých prehovorila bývalá zamestnankyňa, Kostka mlčí. Podľa nej sa totiž museli tváriť, že prístroje fungujú, aj keď boli pokazené, a kurz akupunktúry absolvovali za jeden deň. „Mojich pacientov nikto nenúti ku mne chodiť, chodia dobrovoľne a ten veľký počet pacientov je bez akejkoľvek reklamy či kupovania si PR článkov,“ vysvetľuje Kostka. Zároveň vyvracia, že by bol nejaký pacient zaplatený z poisťovní len za masírovanie.

„Za tým, že počet pacientov rapídne narástol, nehľadajte, prosím, žiadnu politiku, žiadne rodinkárstvo, aj keby som mal kontakty aj so svätými, a prosím, berte to len ako prirovnanie, tak nikto nedonúti prísť pacienta na Kliniku Kostka,“ ukončil rozprávanie Kostka. Aj po týždni sa preslávený masér skrýva na svojej chate pri Starej Vsi na východe Slovenska.

Cesta ku chate, ktorá vedie cez lúku, je celá rozbahnená a rozjazdená od jeho auta. „To biele auto sem chodí často. Aj keď sa s pánom Kostkom nestretávame, vídavame ho často, ako okolo nášho domu chodí. Veď je to jediné auto, ktoré tadiaľto prechádza,“ povedala nám pani, ktorá býva asi 500 metrov od jeho chaty. VšZP začala na pracoviskách Kostkových kliník kontrolu a o prípad sa zaujíma aj Národná kriminálna agentúra, ktorá zmluvy s poisťovňou analyzuje.

Klinikám idú peniaze aj od štátnych železníc!

Služby Kliniky Kostka využívali nie práve dobrovoľne aj zamestnanci železníc. Pre Nový Čas to tvrdí zdroj, ktorý dodáva, že všetko sa dialo cez darčekové poukážky firmy Doxx. Tie boli určené na relax zamestnancov. „Pri preberaní, bolo nutné podpísať, že ich využijú na regeneráciu priamo v zariadení pána maséra,“ píše sa v stanovisku, ktoré má náš denník k dispozícii. Železničná spoločnosť nám benefety tohto druhu pre svojich ľudí potvrdila. V ponuke spoločnosti Doxx figurujú 4 kliniky zázračného lekára. ZSSK však odmieta, že by svojich ľudí nútila vyčerpať si darčekové poukážky práve v Kostkových zariadeniach. „Podľa prieskumu skutočného použitia boli poukážky využívané u stoviek partnerov na rôznorodé tovary a služby,“ píše sa v stanovisku ZSSK.

Ktoré fakty zatajuje miliónový masér?

1.
70-ročný garant na PN: Kostka nemá atestáciu v oblasti, v ktorej mu štát platí milióny a jeho jediným odborným zástupcom je 70-ročný dôchodca, ktorý podľa vlastných slov už rok na žiadnom pracovisku nebol.

2.
Vyšetrenia bez lekára: Na základe viacerých svedectiev vieme, že mnohé vyšetrenia sa na pracoviskách pána Kostku realizovali bez lekára a to platí aj pri niektorých terapiách, ktoré musí vykonávať lekár, hororové praktiky opísané aj zamestnancami.

3.
Známosti so smerákmi: Pán Kostka sa pozná s viacerými špičkami Smeru

4.
Lukratívna zmluva: Aj po prevalení škandálu si štát u pána Kostku objednáva výkony za 3,2 milióna eura ročne, teda 12 800 eur za každý pracovný deň - prečo má práve on takú lukratívnu zmluvu? V roku 2014 pán Kostka preukázateľne dosiahol zisk 54 centov z každého eura tržieb, na čo sa „nechytá“ ani teta Anka, ani Penta. Údaje za rok 2015 budeme poznať až po odovzdaní daňových priznaní - nevyjadril sa k financovaniu.

5.
20-tisíc od Fica pre manželku: Podozrivo ticho aj pri dotácii pre jeho manželku, ktorú dostala od premiéra Fica, a firma po dvoch mesiacoch zanikla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia