Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Čo robia roky zamilované páry, aby nevyprchala iskra? Toto je náš recept na šťastné manželstvo!

V dobrom aj v zlom, až kým nás smrť nerozdelí. Sľub vernosti a lásky, ktorý si dajú snúbenci navzájom pri svadobnom obrade, sa tento týždeň oslavuje vo veľkom po celej Európe.

Keďže Medzinárodný týždeň manželstva, ktorý má svoj pôvod v Anglicku, neobišiel ani Slovensko, Nový Čas našiel niekoľko našich šťastných manželských párov, pre ktoré nie je tento sľub iba prázdnou frázou. Niektorým z nich to spolu „klape“ už dokonca niekoľko desaťročí. Čo všetko robia pre šťastný vzťah?

 

Spojila ich láska k divadlu, a hoci zažili ťažké časy, rozhodli sa vydržať spolu. Mária (92) a Štefan (93) Skladanovci minulý rok oslávili neuveriteľné sedemdesiate výročie svadby! Prvé áno si povedali ešte v roku 1945, vlani sa rozhodli manželský sľub obnoviť. Museli sa dokonca na desať mesiacov odlúčiť, keď Štefan ako politický väzeň skončil za mrežami. „Na našom vzťahu to však nič nezmenilo,“ potvrdil. Podľa jeho slov je najdôležitejšie dokázať si odpúšťať a vedieť, kedy pochváliť a kedy pokarhať. „Hlavne treba vydržať a my sme chceli, nemuseli, ale chceli,“ zakončili Skladanovci.

Nikdy neklamte

Eva (69) a Ľudovít(71) z Košíc, manželmi: 50 rokov

Otvoriť galériu
Sú spolu polstoročie. Ani choroba, aniproblémy nedokázali rozdeliť lásku Evy (69) a Ľudovíta (71) Tkáčikovcov z Košíc. Dokonca si na žilinskej radnici prišli po rovných 50 rokoch zopakovať svoje áno. Eva a Ľudovít sa prvýkrát videli na žilinskej plavárni, kde spolu hrali volejbal s kamarátmi. „Bol to frajer a fešák, mal svaly. Hneď sa mi zapáčil,“ usmieva sa Eva pri spomienke. „Ona je stále krásna, tak ako bola aj vtedy. Zaujalo ma na nej fluidum.Bola príjemná a prajná. Táto žena mi za päťdesiat rokov nezaklamala ani raz,“ netají sa láskou Ľudovít, ktorý stále v žene po svojom boku vidí vzácny poklad.

Otvoriť galériu
Manželia hovoria, že keď sa chce a je medzi dvoma ľuďmi dobro, aj päťdesiat rokov môže byť plných lásky. Eva na Ľudovíta nikdy nezvýšila hlas. „Aj keď sa naňho hnevám, poviem mu Ľudko,“ prezrádza tajomstvo. Dôležité je podľa nich aj to, aby pár trávil čas so spoločnými priateľmi. „My spolu napríklad pracujeme v záhrade, varíme guláš, zatancujeme si a zaspievame,“ hovorí Ľudovít s tým, že majú rovnakých kamarátov už od školy. Evka s Ľudovítom vychovali spolu dve deti, majú tri vnučky, jedného vnuka a jedného pravnuka.

Treba vydržať

Mária (92) a Štefan (93) z Hliníka nad Hronom, manželmi: 70 rokov

Otvoriť galériu
Spojila ich láska k divadlu, a hoci zažili ťažké časy, rozhodli sa vydržať spolu. Mária (92) a Štefan (93) Skladanovci minulý rok oslávili neuveriteľné sedemdesiate výročie svadby! Prvé áno si povedali ešte v roku 1945, vlani sa rozhodli manželský sľub obnoviť. Museli sa dokonca na desať mesiacov odlúčiť, keď Štefan ako politický väzeň skončil za mrežami. „Na našom vzťahu to však nič nezmenilo,“ potvrdil. Podľa jeho slov je najdôležitejšie dokázať si odpúšťať a vedieť, kedy pochváliť a kedy pokarhať. „Hlavne treba vydržať a my sme chceli, nemuseli, ale chceli,“ zakončili Skladanovci.

Otvoriť galériu
Bez dôvery to nejde

Juraj (34) a Zuzana (36) z Bratislavy, manželmi: mesiac

Otvoriť galériu
Juraj (34) a Zuzana (36) sú spo-lu tri roky, no do manželského zväzku „vhupli“ iba pred mesiacom. Ich svadba bola čarovná a kvôli spečateniu svojej lásky sa rozhodli vycestovať až na exotický Maurícius. „Dôvera a  tolerancia. Tie sú na prvom mieste. Ostatné už príde samo, keď si dvaja ľudia rozumejú a navzájom si padnú, to je dôležité,“ radia Zuzana s Jurajom.

Otvoriť galériu
Nezabúdajte na humor!

Jana (32) a Henrich (33) z Bratislavy, manželmi: rok a pol

Otvoriť galériu
Najväčšiu radosť zo života mladému páru už druhý mesiac robí ich milovaná dcérka Nikolka. Táto rodinka má však aj štvornohé „ratolesti“, a to tri mačičky a dvoch psíkov. A aký je ich recept na šťastné manželstvo? „Láska, trpezlivosť, tolerancia, humor a vedieť robiť kompromisy. Ale sme len na začiatku, keď budeme mať za sebou 25 rokov spoločného života ako moji rodičia, potom si budeme môcť povedať, že poznáme recept na šťastné manželstvo,“ hovorí Jana, ktorá povedala Henrichovi áno po tri a pol roku randenia.

Otvoriť galériu
Pravidlá na udržanie vzťahu:

Katarína Hatráková, odborníčka z manželskej poradne

Dôvera – je jedným z najdôležitejších pilierov v každej fáze vzťahu; ak partnerovi neverím, dokážem v ňom vidieť len horšie stránky, čo ovplyvňuje aj spôsob rozhovorov.

Úcta – ak mám pocit, že si ma partner neváži, inak vnímam obyčajné veci; ak mi povie: vynes kôš – neberiem to ako prosbu, ale ako pokus o komandovanie.

Komunikácia – človek potrebu je vedieť, že žije s niekým, kto ho nie len počúva, ale aj vníma.

Uzatváranie konfliktov – konflikty nabúravajú dôveru; ak nie je vyriešený napríklad ospravedlnením, cítime sa zranení. Určite sa to vyvinie do ďalšieho konfl iktu, ktorý bude búrlivejší.

Nekontaminovať vzťah – nie ktoré veci si človek musí vyriešiť v sebe, ako napríklad ochladnutie; ak mám pocit ochladnutia, ale part ner sa snaží a robí všetko, čo môže a čo od neho chcem, riešim to sám za seba a nekontaminujem vzťah.

Udržať si pozíciu – musím zo stať partnerkou či partnerom, nie iba mamou, otcom a podobne.

Manželstvo v číslach

26 737 párov sa zosobášilo v roku 2014. Je to najviac od roku 2009.

30 rokov 

Priemerný vek ženy pri prvom sobáši prvý raz prevýšil 30 rokov. U mužov presiahol 33 rokov.

10 514 manželstiev súdy rozviedli v predminulom roku. To je najmenej od roku 2002.

94 % návrhov na rozvod uspeje. Takéto vysoké percento tvoria úspešné návrhy len niekoľko rokov.

15,6 roka je priemerná dĺžka rozvedeného manželstva.

60 % rozvedených párov malo maloleté deti. To je najmenej od roku 1963.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život