Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2016 08:00 | Správy | Domáce správy

Peťka po 19 dňoch vracajú na Slovensko: Chlapček ide po traumatickom zážitku do detského domova!

Rozhodli v poslednej chvíli! Peťko (8), ktorý po únose vlastným otcom skončil v talianskom detskom domove, sa bude konečne môcť vrátiť na Slovensko.

Po neuveriteľných súdnych ťahaniciach padol konečný verdikt, že pre školáka bude môcť do Ancony vycestovať naša sociálka. A bolo to naozaj v hodine dvanástej. Podľa posledných správ z tejto južanskej krajiny chlapčeka, ktorý zažil obrovskú traumu, museli previezť do nemocnice za psychológom.

Peťka uniesol ešte 21. januára spred školy na bratislavskej Podjavorinskej ulici jeho vlastný otec, grécky a americký milionár Christos (51). Únos prekazila polícia v talianskom prístavnom meste Ancona a chlapec skončil v rukách miestnych úradov. Pretože náš súd otáľal s vydaním rozhodnutia o jeho návrate na Slovensko, Taliani poslali chlapča do detského domova. Mama Andrea (39) za ním mohla ísť len na dve hodiny denne, pričom Peťko vyše týždňa neopustil izbu so zamrežovanými oknami. Napriek tomu, že taliansky súd našim orgánom povedal presne, aké papiere potrebuje, aby chlapca poslal domov, sudkyňa Okresného súdu Bratislava 1 ich odmietla vydať. Nakoniec prípad pridelili inej sudkyni, tá si však záhadne v deň rozhodovania zobrala péenku. O osude Peťka nakoniec v pondelok rozhodol v poradí až tretí sudca.

Otvoriť galériu

„Súd nariaďuje Detskému domovu Studienka, aby v spolupráci s ÚPSVaR Bratislava zabezpečil návrat maloletého zo zariadenia sociálnych služieb Ancona v Taliansku, na územie Slovenskej republiky do starostlivosti DD Studienka,“ povedal hovorca súdu Pavol Adamčiak. Úradníkov teraz čaká preklad rozhodnutia a doručenie advokátom matky a otca a tiež aj zaslanie na taliansky súd. „Chlapec by mohol byť na Slovensku o 4 až 5 dní od rozhodnutia talianskych orgánov,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

 

Toto rozhodnutie potešilo advokáta Peťkovej matky Andreja Garu, lebo prišlo naozaj v poslednej chvíli. „Chlapec prežil hroznú noc, nespal, bojí sa a celý sa triasol. Sociálni pracovníci ho museli previezť na vyšetrenie k psychológovi. Je možné, že to bude mať vážny následok. Obávame sa, že to bude už nejaká diagnóza. To, čo prežil, je ťažké pre dospelého človeka, nieto pre takého malého chlapca,“ uzavrel advokát Gara.

Chlapčekov otec prvýkrát prehovoril

Peťkov otec Christos (51) je u nás obvinený z únosu. Novému Času poslal stanovisko o tom, ako celú drámu vníma on. Tvrdí, že nechcel, aby sa okolo prípadu strhla verejná debata, lebo ide o súkromné záležitosti troch Američanov. Podľa jeho slov chlapcova mama Andrea sa ako americká občianka, ktorou je 20 rokov, obrátila na súd v Pittsburghu. „Keď americký súd vydal rozhodnutie týkajúce sa starostlivosti a ktoré nebolo v súlade s jej predstavami, Andrea utiekla preč z krajiny aj s Petrom a s jej americkým pasom po tom, čo v tajnosti predala svoj dom a nadobudla tak finančné prostriedky z predaja domu. Odvtedy bývala v luxusnom apartmáne v Riverparku s výhľadom na Dunaj,“ píše Christos vo svojom vyjadrení.

Tvrdí tiež, že Andrea ignorovala všetky súdne príkazy, aby sa chlapec vrátil do krajiny obvyklého pobytu, teda do USA, čo potvrdil aj slovenský súd. „Toto porušenie práva a súdne príkazy pokračujú až do dnešného dňa, zatiaľ čo skutočná obeť tohto prípadu (môj syn) naďalej platí cenu, ktorú by nemalo niesť žiadne dieťa,“ dodal muž, ktorý Peťka po únose nechal talianskym policajtom a na trajekte odišiel do Grécka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii