Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2016 11:02 | Prominenti | Domáci Prominenti

Pri prevoze obrali Leopolda Haverla († 79) o drahocenné minúty: Mohla herecká legenda ešte žiť?!

V súvislosti s poslednými minútami života známeho herca sa vynára čoraz viac otáznikov.

Umeleckého velikána Leopolda Haverla († 79), ktorý zomrel minulý piatok, krátko predtým s mozgovou príhodou priviezli do nemocnice v centre Bratislavy. Napriek vážnemu zdravotnému stavu ho však lekári v Nemocnici Staré Mesto neošetrili a z dôvodu preplneného oddelenia JIS ho previezli do inej nemocnice. Tam na druhý deň ráno zomrel. Ako je možné, že záchranka netušila o preplnenosti nemocnice a kto je zodpovedný za stratu drahocenných minút pri prevoze?

Leopold Haverl, ktorý zomrel minulý piatok ráno v ružinovskej nemocnici, bol podľa informácií Nového Času v poslednom čase vo veľmi zlom zdravotnom stave, ktorý sprevádzalo niekoľko komplikácií a viaceré diagnózy. Keď sa známemu umelcovi priťažilo, jeho manželka zavolala záchranku, ktorá herca odviezla do najbližšej nemocnice. Záchranári však netušili, že na JIS-ke majú plno.

„Informáciu o obsadenosti lôžok neurologickej JIS Nemocnice Staré Mesto sme od operačného strediska nedostali napriek tomu, že obvykle dostávame všetky podstatné informácie od operačného strediska vopred formou SMS správ, napríklad nefunkčnosť CT alebo RTG, ale aj ak niektorá nemocnica neprijíma pacientov alebo v štandardnom postupe bránia iné objektívne skutočnosti a podobne,“ povedal Novému Času námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Miroslav Chabroň, ktorý odmieta akékoľvek pochybenie zasahujúcej posádky.

Otvoriť galériu
Nemocnica Staré Mesto
Zdroj: Tibor Géci

 

Prečo ho neošetrili?

Nemocnica, do ktorej Haverla pôvodne priviezli, argumentuje, že plnú neurologickú JIS-ku operačnému stredisku nahlásila. Lekár je však povinný vyšetriť pacienta privezeného záchrankou aj v prípade, že príslušné oddelenie v nemocnici je v danej chvíli obsadené. Prečo sa tak teda nestalo? „Poskytnúť komplexnú zdravotnú starostlivosť pacientom s neurologickými príhodami bolo v ten deň možné v našich ďalších nemocniciach. Príjem pacientov s cievnymi príhodami sme preto očakávali na ostatných neurologických pracoviskách. O pacienta bolo riadne postarané v Nemocnici Ružinov,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská s tým, že príchod sanitky do Nemocnice Staré Mesto nebol avizovaný.

Hoci operačné stredisko disponovalo informáciou, že JIS-ka v centre mesta je plná, príslušnej záchranke to neoznámila. „V prípade poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti má informácia o kapacitných možnostiach lôžkových zariadení pre ZZS len informatívny charakter. Dôležité sú možnosti posúdenia závažnosti aktuálneho zdravotného stavu a stabilizácia pacienta kompetentným zdravotníckym pracovníkom,“ vyjadril sa hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, ktorý však zároveň dodal, že záchranná zdravotná služba postupovala správne, v zmysle platných právnych predpisov a odborných usmernení. Na otázku, kto je teda zodpovedný za to, že pri prevoze herca vo vážnom zdravotnom stave sa stratili drahocenné minúty, zdá sa, neodpovie už nikto...  

Ako by to malo fungovať

Nemocnice informujú Krajské operačné stredisko (KOS) o obsadenosti nemocnice, funkčnosti prístrojov ai. Po prijatí informácií KOSom majú byť tieto údaje poskytnuté záchranným zdravotným službám (sanitkám), ktoré priamo manipulujú s pacientom a odvážajú ho na základe poskytnutých informácií do najbližšej dostupnej nemocnice.

1. Krajské operačné stredisko (KOS)

KOS prijal od Nemocnice na Mickiewiczovej ulici v priebehu dna, keď sa hercovi
pohoršilo informáciu, že nemocnica nemá volné lôžka na JISke. KOS však túto dôležitú informáciu sanitkám neposkytol. Z dôvodu neinformovanosti
bol Haverl odvezený do najbližšej nemocnice na Mickiewiczovu, tak ako to
ukladá nariadenie.

2. Záchranná zdravotná služba (ZZS)

ZZS priviezla Haverla na Mickiewiczovu ulicu, kde ho v nemocnici neprijali
pre nedostatok miesta, čo členovia záchranky nevedeli, pretože KOS o tejto
skutočnosti neinformoval. Opäť kontaktovali KOS, ktoré ich následne nasmerovalo
do ružinovskej nemocnice.

3. Nemocnica Mickiewiczova

Po príjazde ZZS na centrálny príjem do nemocnice na Mickiewiczovej ulici nebol Haverl ošetrený. Podľa vyhlášky majú byť na centrálnom príjme poskytnuté základné vyšetrenia napríklad odber krvi, CT, EKG či röntgen a to aj v prípade, že v danej nemocnici nemôže byť pacient hospitalizovaný. Haverla lekár neošetril a sanitka bola poslaná do ružinovskej nemocnice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Policajti sa s tak opitou vodičkou už dlho nestretli.
Rekordérka v Piešťanoch: Útla Ľubomíra nafúkala skoro ŠTYRI promile! Z VÝHOVORKY odpadnete
Foto
Ružomberok triumfoval v pohári aj vďaka krásnej fyzioterapeutke: Nagyová zdolala Jurišičovú
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Historická katastrofa v Brazílii: Zomrelo 29 ľudí, ďalších 60 je nezvestných
(ilustračné foto)
Loď začala horieť, kapitán UŠIEL medzi prvými, zomrelo 34 ľudí: Aha, čo s ním spravia
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Bomb in Kobane in Syria
Až teraz odhalili, čo spravili USA vlani v Sýrii: Obrovský OMYL! Ako sa to mohlo stať?
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
ilustračné foto
Zvláštny ZÁPACH z bytu v Trnave: To, čo našli za dvermi, policajti nikdy nevyženú z hlavy
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Ján († 17) sa mal na internáte predávkovať.
Foto
Ján († 17) sa mal predávkovať na internáte: Vzala mu život extáza? Znepokojivé slová odborníka