Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2016 11:55 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šokujúce okolnosti záchrany Leopolda Haverla († 79): Kto pochybil pri prevoze?!

Mohol ešte žiť? Herecký velikán Leopold Haverl († 79), ktorý zomrel minulý piatok, bol podľa zistení Nového Času prevezený do nemocnice Záchrannou zdravotnou službou Bratislava. 

Hoci herec naposledy vydýchol v ružinovskej nemocnici, bývalý šéf Slovenského národného divadla upozornil na závažné skutočnosti. Posádka totiž herca vo vážnom zdravotnom stave najprv previezla do nemocnice v centre Bratislavy a až následne do Ružinova. Ak by záchranári včas komunikovali s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby, pri prevoze mohli ušetriť drahocenné minúty, keď umelec bojoval o život. Záchranku v osudný deň zavolala hercova manželka Božena. Herca, ktorý mal mozgovú príhodu, záchranári najprv previezli do nemocnice Staré Mesto v centre Bratislavy. Tam ho však nebolo možné hospitalizovať.

Otvoriť galériu

„Neuveriteľné, Leopold Haverl dostal mozgovú príhodu, sanitka ho viezla do štátnej nemocnice na Mickiewiczovu, kde ho odmietli prijať,“ rozhorčil sa na sociálnej sieti Ondrej Šoth, ktorý v minulosti šéfoval Slovenskému národnému divadlu. „Pána Haverla som poznal tridsať rokov. Bol som aj jeho generálnym riaditeľom v SND. Informáciu som mal od zamestnankyne štátnej nemocnice a úzkej rodiny,“ povedal Novému Času Šoth, ktorý momentálne šéfuje Štátnemu divadlu v Košiciach. 

Samotná nemocnica sa však ostro ohradila proti tvrdeniu, že pacienta v danom čase odmietla. „Táto nemocnica nemohla v danom čase prijať ďalšieho pacienta na svoju neurologickú JIS-ku, pretože mala plný stav, o ktorom  včas informovala Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. Je to štandardný postup. Záchranka napriek tomu priviezla pacienta do tejto nemocnice, až potom do Nemocnice Ružinov,“ vyjadrila sa hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Otvoriť galériu

Zlyhala komunikácia?

Záchranári podľa doterajších zistení priviezli herca do nemocnice bez toho, aby sa predtým informovali, či je možné ho tam umiestniť. Až keď na mieste zistili, že nemocnica je plná, kontaktovali operačné stredisko. „Posádka Záchrannej zdravotnej služby Bratislava požiadala Operačné stredisko záchrannej služby o smerovanie pacienta do najbližšej vhodnej nemocnice, keď sa nachádzala v Univerzitnej nemocnici Staré Mesto a na základe toho sme ich nasmerovali do ružinovskej nemocnice,“ potvrdil Novému Času hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Pri prevoze pacienta je pritom zvykom, že záchranka komunikuje s operačným strediskom, ktoré ich koordinuje. „Skúsení záchranári postupujú tak, že konzultujú smerovanie pacienta po celý čas s operačným strediskom. Nie až vtedy, keď s pacientom prídu do najbližšej nemocnice,“ vysvetlil záchranár, ktorý si neželal byť menovaný. „Vami dotazované skutočnosti vieme objektívne preveriť až zajtra,“ povedal včera Novému Času námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť Záchranná zdravotná služba Bratislava Miroslav Chabroň.

Otvoriť galériu

Aký rýchly zásah si vyžaduje mozgová príhoda?

Fedor Kovácsik, neurológ:

- Existujú dva typy mozgovej príhody: ischémia, teda nedokrvenie a druhé je krvácanie do mozgu. Pri ischemickej cievnej príhode je potrebné vo vhodných prípadoch čo najskôr pacientovi podať liečbu, ktorá môže rozpustiť zrazeninu v mozgu, teda uvoľniť upchatú cievu. Čas zohráva dôležitú úlohu aj pri krvácaní do mozgu, keď je nevyhnutná intenzívna starostlivosť. V niektorých prípadoch je možná aj operácia. Vtedy je nutný prevoz na neurochirurgiu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Magdaléna Magdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!
Ženu s nelegálnym tovarom v dodávke zadržali colníci dvakrát.
Foto
Žena sa po prvom prešľape nepoučila: Colníci ju opäť načapali! Neuveriteľné, čo všetko prevážala
Tibor odfotil kačičky užívajúce si "jazero" na sídlisku, ktoré vytvorili výdatné dažde.
FotoVáš Tip
Silné dažde zaplavili bratislavský Ružinov, Tibor zachytil poriadnu kuriozitu: Jeho FOTO baví slovenský internet!
Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa