Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2016 07:59 | Správy | Politika

Poľovačka Fica na Matoviča sa pritvrdzuje: Porušil premiér daňové tajomstvo?

Môže premiér Fico disponovať daňovými a úradnými dokumentmi? Tie vytiahol ako dôkaz fiktívneho obchodu predsedu OľaNO Igora Matoviča. 

Podľa premiéra Matovič predal svoju živnosť tzv. bielemu koňovi, aby sa vyhol daňovej kontrole. Ten sa bráni, že je to lož a premiér je klamár. Ohradil sa hlavne proti tomu, že Fico má doklady o jeho živnosti. Porušil premiér daňové tajomstvo? Fico vlastní dokumenty o tom, že Matovič predal svoju živnosť tzv. bielemu koňovi Pavlovi Vandákovi. Urobil tak deň pred daňovou kontrolou, zinkasoval 122 miliónov korún, 121 z nich skončilo na jeho osobnom účte. Potom od zmluvy telefonicky odstúpil. Matovič v odvete potvrdil, že Ficove doklady sú pravé.

Otvoriť galériu

Uviedol, že predaj živnosti bol v poriadku a vylúčil, že by pri podnikaní podvádzal. Od zmluvy vraj neodstúpil. V sobotu premiér predložil ďalšie doklady, aj úradný záznam z daňového úradu o Matovičovom telefonickom odstúpení od zmluvy. Matovič odpovedal, že Fico zneužíva zložky štátu a doklady získal nezákonne. V stanovisku premiéra sa uvádza, že je pripravený na "konci celého príbehu" povedať, ako sa k dokumentom dostal. „Myslíme si, že v tejto chvíli je vyšším verejným záujmom odhalenie pozadia podnikania verejného činiteľa ako informácia o tom, odkiaľ pochádzajú dôkazy proti nemu.“

Otvoriť galériu

Už to rieši aj polícia

V tejto veci sa začalo trestné stíhanie. Polícia potvrdila, že sa zaoberá informáciami, ktoré boli zverejnené. „Vzhľadom na súčasné konanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ hovorí sa v jej stanovisku. Trestné oznámenie však nedal premiér ani Matovič, ktorý Fica obviňuje z toho, že odpútava pozornosť od vlastných zlodejín. „Fico evidentne zneužíva moc na prístup k informáciám, ktoré sú inak chránené. Ja nemám možnosť zneužiť finančnú správu či políciu, aby som sa mohol hrabať v jeho skutočných podvodoch. Je to nevyrovnaný súboj - on s boxerskými rukavicami s klincami a ja holými rukami,“ povedal Matovič. Doklady predloží do niekoľkých dní. Podstatné podľa neho je, že peniaze z predaja zdanil a kontroly dopadli negatívne.

 

Politológ: Je to odplata

Ján Baránek

- Vnímam to ako odplatu Fica za to, že Matovič hovoril o Belize. Premiér vytiahol dokumenty, ktoré môže mať vyšetrovateľ alebo daňový úrad. Zatiaľ nepovedal, odkiaľ sa k tomu dostal. Na Matoviča nedal ani trestné oznámenie. Ak má Matovič vystupovať vierohodne, okamžite má dať na Fica trestné oznámenie, či podnet, odkiaľ má Fico dokumenty.

Názor právnikov: Bol porušený zákon?

Marek Benedik

- Čo sa týka záznamu zamestnanca daňového úradu, vzťahuje sa naň daňové tajomstvo. Predseda vlády nie je oprávnený sa s ním oboznamovať a už vôbec ho zverejňovať. Pokladničný blok, resp. odstúpenie od zmluvy, sú účtovné dokumenty, ku ktorým tiež nemá zo zákona prístup. Pokiaľ mu ich neposkytol Vandák alebo Matovič, došlo k porušeniu čl. 2 ods. 2 Ústavy SR.

Róbert Bános

Dokladmi Robert Fico nielenže disponuje, ale ich aj zverejňuje, čo znamená, že musí k tomu mať aj súhlas od Igora Matoviča alebo Pavla Vandáka. Pokiaľ by sa ale preukázali tvrdenia Fica, konanie Matoviča by sa mohlo podľa výsledkov vyšetrovania kvalifikovať ako trestný čin poškodzovania cudzích práv alebo podvodu. Čo sa týka údajnej sumy 122 miliónov korún, za trestný čin podvodu, ktorým bola spôsobená škoda veľkého rozsahu, hrozí odňatie slobody na 10 až 15 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!