Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2016 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Február pripomína jar, aké počasie nás čaká? Pripravte sa na neobvyklé teploty!

Zimný mesiac a teplomer sa šplhá nad 10 °C ! Počasie si hneď v úvode roka robí, čo chce. 

Zatiaľ čo v minulosti ľudia siahali vo februári po kožuchoch, zimných bundách či čiapkach a tešili sa zo snehu,na nás čaká týždeň, keď teploty budú pripomínať skôr jar než zimu. A hoci my sa takémuto počasiu môžeme tešiť, zvieratá, hmyz či rastliny nemusí teplo vo februári pozitívne ovplyvniť. Nový Čas zisťoval, čo sa s prírodou deje v tomto ročnom období pri teplote 10 °C. Ako reagujú medvede, diviaky, motýle či ovocné stromy? Na február je nezvyčajne teplo!

Potvrdzuje to i uplynulý víkend a aj predpoveď počasia na nasledujúce dni. Podľa meteorologičky Martiny Sadloňovej zo Slovenského hydrometeorologického ústavu sa výrazné ochladenie v najbližšie dni neočakáva, hoci už zajtra možno čakať oblačnosť či slabý dážď. Od takmer jarných prechádzok nás môže odradiť len veterné počasie, no faktom je, že aj keď sa vo štvrtok trošku ochladí, do typického februárového počasia sa už nevrátime. S neobvyklými teplotami sa bude musieť vyrovnať aj samotná príroda. 

Trasochvost horský a žltochvost domový

Sú to naše sťahovavé vtáky. Tento rok sa kvôli vysokým teplotám a premenlivému počasiu niektoré staršie a skúsenejšie jedince rozhodli prezimovať u nás a nesťahovať sa do teplých krajín. Zo skúseností vedeli, že je pre ne menšie riziko zotrvať v takomto počasí tu, ako riskovať dlhý let a nebezpečenstvo ulapenia predátormi či mechanický zábran. Všeobecne pre vtáky platí, že veľké striedanie teplôt môže narušiť ich rozmnožovací rytmus.

Medvede

Otvoriť galériu

Medvede majú nepravý zimný spánok, čo znamená, že sa raz za čas zobudia, idú sa vyprázdniť alebo nakŕmiť a opäť sa uložia spať. Keď sa však medvede zobudia do teplého počasia, spať sa im často už nechce a začnú sa túlať. Je to pre nich šok. V Tatrách si už ľudia zvykli na spoločnosť medveďov blízko chát či rekreačných zariadení.

Vysoká zver

Otvoriť galériu

Jelene, srnce a daniele sa teplému počasiu tešia. Potravinová báza je pre nich priam vynikajúca. Rastie dosť trávy, černičia aj zeleného lístia. Vysoké teploty v zime trápia skôr poľovníkov ako zvieratá. Jelenia, srnčia a danielia zver je totiž v takomto počasí enormne náchylná na rôzne červy pľúcneho a tráviaceho traktu či podkožnú strečkovitosť, ktorá sa vo vlhku a teple ľahko šíri. Aby choré kusy neuhynuli a choroby sa nešírili, poľovníci s veterinármi im podávajú zvierací penicilín.

Diviaky

Otvoriť galériu
Diviak
Zdroj: fab, Nový Čas

U diviakov pred časom prebehlo párenie. Ak by sa zima o niekoľko týždňov posunula, a mrazy udrú v čase keď sa narodia mláďatká, je dosť pravdepodobné, že mnohé z nich by zbytočne umrzli. Zver totiž vrhá mladé do teplejších mesiacov, keď je však vo februári teplo a mrazy prídu neskôr, môže to byť pre diviačiky nebezpečné. Výhodou je však to, že momentálne si nájdu dostatok potravy, žaluďov a bukvíc.

Hmyz a dážďovky

Teploty okolo 10  0C ich môžu stimulovať k opusteniu zimných úkrytov. Následné prudké ochladenie ich môže zastihnúť v miestach, v ktorých nemusia úspešne ukončiť prezimovanie.

Včely

Včely nemôžu lietať pod 12 °C, a tak musia byť v úli počas celej zimy. Pre včelstvo je ideálna krátka a tuhá zima, taká, aby sa teplotne nezamenili mesiace február a január, resp. marec a február, ale teploty sa postupne zvyšovali.

Motýle


Absencia mrazov môže narušiť vývoj kukiel viacerých druhov.

Zajace

Otvoriť galériu
Zajko krásny
Zdroj: northfoto

Mladé zajačiky sa rodia koncom marca. Poľovníci už neraz zažili situáciu, že zima dlho neprichádzala, počasie skôr pripomínalo jarné mesiace a mrazy napokon udreli až v marci, keď sa rodia aj malé zajačiky. Organizmus mláďat však takéto nízke teploty často nezvládne a mortalita je vtedy vysoká.

Sýkorka bielolíca a drozd čierny

Prikrmovanie drozdov a sýkoriek je dôležité či je krajina pokrytá snehom, alebo nie. Aj keď sú teploty neštandardne vysoké, sprevádzajú ich aj dažde. Pre vtáctvo to je ešte horšie, pretože potrava je vlhká a rýchlo zhnije. Preto sú kŕmidlá teraz plnšie ako v tuhej zime. Ľudia by mali sýkorky a drozdy prikrmovať najmä slnečnicou alebo vlašskými orechmi. Ak chcú dať vtákom kožu zo slaniny, mali by ju najprv prevariť, aby stratila prebytočnú soľ, ktorá môže byť pre operence až toxická.

Mandle, vinič, ovocie

Ak by bolo najbližšie tri týždne skutočne teplo, teda okolo tých 10 stupňov a zrazu by prišlo náhle ochladenie s teplotami pod bodom mrazu, mali by tieto rastiny veľký problém prežiť.

Predpoveď počasia

Pondelok

  • noc: 2 až -2 °C, na juhozápade okolo 4 °C
  • deň: 4 až 9 °C, na juhozápade okolo 11 °C

Utorok

  • noc: 6 až 1 °C
  • deň: 9 až 13 °C, na Orave, Liptove a na Spiši okolo 7 °C

Streda

  • noc: 8 až 2 °C
  • deň: 3 až 9 °C

Štvrtok

  • noc: 4 až -2 °C
  • deň: 0 až 5 °C, na juhu väčšinou okolo 7 °C

Piatok

  • noc: 1 až -4 °C, v dolinách a kotlinách miestami -5 až -10 °C
  • deň: 1 až 7 °C
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha