Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2016 10:51 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Smutná správa pre slovenských divákov: Zomrel herec Leopold Haverl († 79)!

Herca mohli televízni diváci naposledy vidieť na obrazovke Jojky, v seriáli Divoké kone si zahral starého otca Osvalda.

O smrti herca Leopolda Haverla informovala verejnoprávna televízia, ktorej smutnú správu potvrdil zdroj zo Slovenského národného divadla. ,,RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí dlhoročného člena Činohry SND Leopolda Haverla," napísala televízia s tým, že jeho výraznú osobnosť pripomenie vo viacerých reláciách.

To, že herec zomrel v piatok v skorých ranných hodinách, potvrdila tajomníčka SND Izabela Pažítková. O necelé dva týždne by pritom oslávil osemdesiatku.

Haverl bol pred smrťou napriek vysokému veku stále aktívny. „Držím sa hesla Paľa Mikulíka a to je - Vydržať! V našej profesii je veľmi ťažké dostať sa hore, ale udržať sa tam je ešte ťažšie. Ale ja už musím byť vďačný za každý deň, aj za malý úspech, ktorý mám s postavou Osvalda v seriáli Divoké kone,“ povedal prednedávnom Novému Času Nedeľa herec, ktorého v kondícii udržiavali prechádzky s psíkom Pachom.

Život na divadelných doskách

 

Leopold Haverl sa narodil 16. februára 1936. Svoju hereckú dráhu po absolvovaní štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1954 začínal tento rodák z Bratislavy v zájazdovom Dedinskom divadle v rokoch (1954-1960), neskôr bol päť rokov členom súboru Krajského divadla v Trnave a tri roky hrával v bratislavskom Divadle poézie. V roku 1968 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). Jeho divadelnými scénami boli tiež bratislavské divadlá Nová scéna a Aréna či nitrianske Divadlo Andreja Bagara (DAB). Haverla obsadili aj v inscenáciách SND Chrobák v hlave autora Georgesa Feydeaua, Čerticiach Carla Goldoniho a Rostandovom Cyranovi z Bergeracu. Na bratislavskej Novej scéne si zahral postavu Horace Vandergeldera v komediálnom muzikáli zo zlatej broadwayskej éry Hellou, Dolly.

Otvoriť galériu

Svoje nezastupiteľné miesto mal Leopold Haverl aj v rozhlasovej tvorbe. Jednou z jeho najobľúbenejších úloh bola postava Rozprávača v inscenácií legendárnej hry Na skle maľované, ktorá mala premiéru 19. októbra 1971. Haverl bol jedným z troch hlavných protagonistov - spolu s Michalom Dočolomanským a Elom Romančíkom, ktorí odohrali všetkých 500 predstavení tohto veľmi úspešného divadelného titulu.

Pred kamerami debutoval v roku 1967 vo filme Dáma. Z bohatej filmografie Leopolda Haverla treba spomenúť televízne projekty Prípad jasnovidca Hanussena, Hájnikovu ženu, Straty a nálezy, Povstalecká história, Život bez konca, Adam Šangala či Rodinné tajomstvá. Hral aj vo filmoch Kapitán Dabač, Traja svedkovia, Naši pred bránami, Hľadači svetla, Penelopa, Poéma o svedomí, Demokrati, Noční jazdci, Plavčík a Vratko, Kohút nezaspieva a V rannej hmle.

Otvoriť galériu

Prvým ocenením herca bola v roku 1977 Cena Andreja Bagara. Je držiteľom Výročnej ceny Nadácie Ladislava Novomeského (1996). Za svoje umelecké aktivity získal v roku 2001 v českých Poděbradoch Krištáľovú ružu za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy. Pribinov kríž I. stupňa mu udelil prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2006. V tom istom roku mu za celoživotné herecké dielo udelili Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo, aj Cenu Jozefa Krónera. Z rúk vtedajšieho ministra kultúry SR Daniela Krajcera si herec 3. marca 2011 prevzal Cenu ministra kultúry za rok 2010.

V ostatnom období si zahral Osvalda Závodského v televíznom seriáli Divoké kone. Netajil sa tým, že natáčanie seriálu bolo pre neho naozaj ťažké, dôvodom bola aj jeho choroba. Za túto postavu získal 23. novembra 2015 cenu Literárneho fondu (LF).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!