Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2016 13:42 | Správy | Zahraničné správy

Nemecko vyšetruje možné plánovanie útokov: Polícia zatýkala aj v centre pre utečencov!

Nemecká polícia podnikla dnes sériu razií a zadržala dvoch podozrivých v prípade vyšetrovania celkovo štyroch Alžírčanov, ktorí sú podozriví z plánovania útokov v Nemecku a spojenia s teroristickou skupinou Islamský štát (IS). 

Informovala o tom agentúra AP. Dvoch mužov zatkli v Berlíne a v prijímacom centre pre utečencov v meste Attendorn na západe krajiny, oznámil hovorca berlínskej polície Stefan Redlich. K ich zadržaniu došlo na základe zatykačov vydaných v iných prípadoch, pričom vo väzbe skončila aj žena, na ktorú vydali zatykač nesúvisiaci so súčasným vyšetrovaním, v ktorom nie je podozrivou.

Berlínska prokuratúra pre agentúru DPA uviedla, že členovia predkladanej teroristickej bunky rozbitej pri dnešných zásahoch plánovali útok v Berlíne. Hovorca prokuratúry však odmietol potvrdiť správu novín Bild, podľa ktorej malo byť terčom zrejme námestie Alexanderplatz v centre hlavného mesta. Nemecké orgány podozrievajú štyroch vyšetrovaných mužov z kontaktov s IS. Jedného z nich, ktorého zatkli v Attendorne v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, hľadajú alžírske úrady pre obvinenia z členstva v extrémistickej skupine. Predpokladá sa tiež, že absolvoval vojenský výcvik v Sýrii.

Zvyšných dvoch podozrivých, z ktorých jeden sa nachádzal v utečeneckom centre v Hannoveri, nezadržali. Hovorca berlínskej polície uviedol, že vyšetrovanie sa začalo v decembri a to, že sa razie konali práve dnes, nemalo konkrétny dôvod v podobe bezprostrednej hrozby. Poukázal na to, že prehliadky na viacerých miestach súčasne si vyžadujú prípravu. Vyšetrovatelia pri nich zhabali počítače, mobilné telefóny a iný dôkazový materiál. "Dúfame v ďalšie informácie z vyhodnotenia dôkazov, pokiaľ ide o to, či takýto plán (na útoky) existoval, ako ďaleko zašiel, nakoľko bol konkrétny a aký bol cieľ," povedal Redlich.

 

Nevyjadril sa k tomu, odkiaľ pochádzali informácie o možných útokoch. Nie je tiež jasné, ako dlho boli podozriví v Nemecku. Dodal však, že dvaja dnes zadržaní muži používali falošné mená tvrdiac, že sú občanmi Sýrie a Francúzska. Bezpečnostné zdroje pre DPA uviedli, že polícia dostala avízo o hlavnom podozrivom, zadržanom v Attendorne, od vnútroštátnej tajnej služby, Spolkového úradu na ochranu ústavy, a v priebehu jeho vyšetrovania zistila jeho kontakty na islamistov v Berlíne a Hannoveri.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...