Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2016 10:14 | Správy | Domáce správy
Video

Nový megaškandál trhá Slovákom nervy: Kam sa hrabe teta Anka na lekára a exliečiteľa Kostku!

Tomu sa dá len ťažko uveriť! Najnovšie zistenie Miroslava Beblavého (39) odhaľujú spôsob, ako jediný lekár, ktorý sa živí rehabilitačnými masážami - Pavol Kostka zo Spišskej Belej, odštartoval raketovú kariéru. 

Boli ste u Pavla Kostku? Máte skúseností s jeho liečením? Ozvite sa na tip@novycas.sk alebo na 0918/620 001.

Zarobil milióny od štátu, a to doslova za pár chvíľ. Stačilo mu dohodnúť sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na vytvorení „nového“ zdravotného úkonu. A tak si za masáž mohol účtovať v štátnej poisťovni aj desaťkrát viac ako v konkurenčnej poisťovni Dôvera. Šokujúce je, že z nuly do niekoľkomiliónových ziskov sa dostal po nástupe druhej Ficovej vlády za čias ministrovania Zvolenskej. O biznis nepríde ani tento rok, s VšZP má podpísanú zmluvu takmer na 3,3 milióna eur.

V roku 2010 bola Klinika Kostka zdravotníckym zariadením s minimálnym ziskom, akých sú na Slovensku desiatky. Stál za ňou lekár Pavol Kostka zo Spišskej Belej, ktorý podľa našich informácií začínal ako liečiteľ, za ktorým chodili autobusy s pacientmi, neskôr sa venoval medicíne a netradičným formám liečenia. Jeho podnikanie nebolo veľmi výnosné, no po nástupe strany Smer k moci v roku 2012 sa mnohé zmenilo. Otvorili sa nové pobočky v ďalších štyroch mestách a tržby tejto kliniky začali rásť raketovým tempom. Beblavý tvrdí, že Klinika Kostka zarobila v roku 2012 viac ako 140-tisíc eur a o ďalšie dva roky už to bolo gigantických takmer 1,5 milióna! Ako to celé dokázal? Beblavý hovorí, že Kostka vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni dostal unikátny kód výkonu zdravotnej starostlivosti. Je to najjednoduchší spôsob, ako nasmerovať peniaze ku konkrétnej osobe. „Vytvoríte takpovediac nový úkon, kde si sám nastavíte cenu, a nikto to neskontroluje,“ vysvetľuje analytik HPI Tomáš Szalay.

Otvoriť galériu
Zisky
Zdroj: anc

 

Ohromné predraženie

Tieto „nové“ úkony boli označené ako „cielená dlhodobá terapia“ (CDT). Pri bližšom skúmaní však zistíme, že ide o štandardné úkony, za ktoré ostatné poisťovne uhrádzajú od dvoch do piatich eur. VšZP za jeden takýto výkon uhradila lekárovi 45 eur, teda desaťnásobne viac! VšZP na naše konkrétne otázky, čím sú masérske výkony pána Kostku špecifické a či je taký obrovský rozdiel medzi poisťovňami v poriadku, neodpovedala. Poslala len všeobecné stanovisko. „CDT sme zazmluvnili ešte v roku 2011, keď bol riaditeľom Marián Faktor z KDH,“ napísala hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Otvoriť galériu
všzp
Zdroj: anc

Stále však platí, že zisk začal klinike raketovo rásť až počas vlády strany Smer. Cielená dlhodobá terapia sa síce už neuhrádza, no Beblavý tvrdí, že Kostkov biznis to aj tak nezasiahlo. „Koncom decembra podpísala VšZP ďalší dodatok, ktorý objednávaný objem ďalej navýšil už na spomínaných 3 229 092 eur ročne,“ hovorí. Za to by mohol štát ročne financovať platy 250 sestier. Znamená to teda, že za rok môže Klinika Kostka z VšZP vyčerpať viac ako tri milióny eur! „Klinika nikdy neobdržala od VšZP objemy finančných prostriedkov, ako ich uvádza poslanec Beblavý,“ píše sa v stanovisku Kliniky Kostka. Na porovnanie, z poisťovne Dôvera môže klinika ročne vybrať maximálne 84-tisíc eur ročne. Reálne pritom vyčerpá menej než polovicu.

Otvoriť galériu

Apelujúca ministerka

Beblavý tvrdí, že celý tento biznis smrdí politikou. V roku 2013 sa bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (44) stretla s primátorom Nitry Jozefom Dvončom, aby ho požiadala o vybavenie priestorov pre Kostkovu kliniku. „Stretli sme sa v Bratislave a bavili sme sa len o priestorových možnostiach pre kliniku,“ povedal Dvonč pre Nový Čas. Či minister zdravotníctva štandardne takto vybavuje priestory pre súkromné kliniky, povedať nevedel. S exministerkou sa nám spojiť nepodarilo, nedvíhala telefón a neodpovedala na správy.

Otvoriť galériu

Ako Kostku zatĺkali:

TELEFONÁT NA KLINIKU DO SPIŠSKEJ BELEJ (11.59): „Pán doktor
práve vyšetruje, skúste sa ozvať o desať minút.“
DRUHÝ POKUS - (12.09): „Ešte stále vyšetruje. Vy ste z Nového Času?
Poviem mu, nech sa ozve.“
TRETÍ POKUS - (12.22): Žiadna odpoveď.
ŠTVRTÝ POKUS - NA DRUHÉ TELEFÓNNE ČÍSLO (12.25): „Pán doktor tu nie je. Asi vás to prepojilo, on je v Bratislave. V Spišskej Belej na klinike dnes vôbec nebol.“
PIATY POKUS - NÁVŠTEVA KLINIKY KOSTKA V BRATISLAVE (13.30):
Na recepcii sme sa dozvedeli, že doktor Kostka tu dnes nie je a netušia, kde
by mohol byť. O to, kam chodí, sa vraj nestarajú.
ŠIESTY POKUS - TELEFONÁT NA KLINIKU DO SP. BELEJ (13.37): „Neviem, kde by sa mohol nachádzať, máme na Slovensku päť kliník.“
SIEDMY POKUS - TELEFONÁT PRIAMO PAVLOVI KOSTKOVI: Po predstavení položil telefón.

Zázračný liečiteľ? 

Pavol Kostka bol podľa informácií Nového Času v mladosti aktívny športovec. Po ťažkom úraze nohy, ktorú mu museli zoskrutkovať zlatými skrutkami, skončil so športom a prejavili sa uňho liečiteľské schopnosti. Najprv ich uplatňoval na spolužiakoch. K rodičovskému domu mladého liečiteľa prichádzali autá aj autobusy s  pacientmi. Neskôr si v Spišskej Belej zriadil ambulanciu a  po čase veľkú „kliniku“. Podľa ľudí z jeho okolia je veľmi presvedčivý a práci sa dokáže venovať aj 20 hodín. O klientov nemá núdzu.

 

Transparency International zverejnila informácie, že Kostkova spolupodnikateľka Slavka Kostková dostala 20-tisíc eur aj z rezervy premiéra Roberta Fica. Peniaze získala jej neziskovka Výskum Thomasa Alva Edisona so sídlom na rovnakej adrese ako Kostkova masérska fi rma v Spišskej Belej. Mesiac a pol po podpise zmluvy s premiérom to však neziskovka zabalila a je v likvidácii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?