Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2016 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Pohoda, klídek, tabáček... Sestry dávajú výpovede, minister si doprial hodinový obedík!

Vodu káže, víno pije. Celé Slovensko je v napätí pre to, ako dopadne situácia v nemocniciach po odchode 540 sestier.

Najhoršie je na tom Prešov a Žilina. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (43) nielenže nezabránil ich odchodu, ale sa do nich pustil a vyčítal im, že keď sa im v nedeľu o polnoci skončil pracovný pomer, pacientov na ARO opustili a zo služby odišli. Dotknuté sestry však majú dôkaz, že ich vedenie nemocnice z priestorov vyhnalo. Ak by ste si mysleli, že prvý muž nášho zdravotníctva bude dňom i nocou tvdo makať, aby krízu zažehnal, možno budete prekvapení. V deň D, keď začali platiť výpovede, sa ponáhľal ešte aj z mimoriadnej tlačovky, vraj pre pracovné povinnosti. Novému Času sa ho však podarilo odfotiť s úsmevom na perách vo vychytenej reštaurácii. Zdá sa, že pre pána ministra Zákonník práce neplatí. 

Odchod stoviek sestier sa včera nekompromisne naplnil. Vyjadrenia ministra zdravotníctva na adresu sestričiek sa však začínajú poriadne vyostrovať. „Sestry opustili svojich pacientov a je to prvýkrát v histórii Slovenska. Stalo sa to dnes v noci, keď sestry v žilinskej nemocnici na ARO zo služby odišli,“ povedal minister na pondelkovej tlačovke. Žilinské sestričky však toto tvrdenie berú ako ostrý útok. Dokonca majú dôkaz, že ich z pracoviska doslova vykázali. Dostali totiž dokument podpísaný riaditeľom FNsP Žilina Ivanom Mačugom s jasným príkazom. „Zamestnávateľ Vám týmto oznamuje, že k uplynutiu dňa 31. 1. 2016 o 00.00 hod. nebudete odovzdávať zdravotnú starostlivosť o pacientoch a informácie o pacientoch žiadnej zdravotnej sestier, pretože sa na odedelení OAIM lôžková časť nebude v danom čase už nachádzať žiaden pacient. Po skončení vášho pracovného pomeru Vás žiadame o opustenie pracoviska.“ Oddelenie OAIM však prázdne podľa všetkého nebolo.

Otvoriť galériu

Na polnočnom brífingu pred žilinskou nemocnicou Monika Kavecká, predsedníčka odborov zdravotných sestier, v prítomnosti novinárov zazvonila sestre, ktorá jej potvrdila, že na oddelení sa nachádza jeden pacient a len jedna sestra. „Podľa výnosu ministerstva zdravotníctva musí byť na týchto intenzívnych pracoviskách personálny normatív nastavený podľa lôžok, aj bez počtu obsadených lôžok. Čiže, ak ich je 8, musia tam byť štyri sestry. Starostlivosť nebude zabezpečená správne a bezpečne,“ dodala Kavecká.

 

Personalisti na strane sestier

K útoku ministra sa vyjadrila aj Jana Mochňacká z Inšpektorátu práce, ktorá dáva za pravdu sestričkám. „Podľa Zákonníka práce, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Vyplýva z toho, že pracovný pomer sa končí uplynutím polnoci posledného kalendárneho dňa výpovednej doby. Skutočnosť, že sestričkám uplynie výpovedná doba dňom 31. januára, bola zamestnávateľovi vopred známa," vysvetlila.

Náš posledný deň v práci

Ľudmila (38), nemocnica Prešov, pracovala na kardiológii 18 rokov

Otvoriť galériu

- V živote som inde nepracovala. Veľmi ma trápi, že sa už nebudem môcť venovať povolaniu, ktoré ovládam a milujem. V takomto pro­stredí, kde nikdy neviete, čo vás čaká, sa však dobrá robota robiť nedá. Ak by sme na problémy nepoukázali my, nikto to za nás neurobí.

Elena (48), nemocnica Žilina, pracovala v nemocnici 10 rokov

Otvoriť galériu

- Bol strašný, žiadnej to nie je jedno. Desať rokov som bola v tejto nemocnici, spolu mám však 30 rokov praxe. Nechali sme tu kus života a nerátali s tým, že sa nám takto poďakujú. Teraz budem doma bez finančných prostriedkov a o prácu, ktorú som nadovšetko milovala, prídem.

Alena (32), nemocnica Žilina, pracovala na ARO 9 rokov

Otvoriť galériu

- Je to veľmi ťažké, nikomu nezáleží na tom, že odchádzame a prečo odchádzame, je to smutné. A tí pacienti tam zostanú len tak a vedenie ani vládu to netrápi. Vôbec sa nevedia postaviť za pacientov. Som z toho veľmi smutná.

Sestry mohli po službe odísť

Jana Mochňacká, Inšpektorát práce

Otvoriť galériu

- Z dostupných informácií vyplýva, že pracovný pomer mal byť ukončený k polnoci 31. januára. Povinnosť zdravotníckeho pracovníka vyplývajúca zo zákona je poskytnúť bez meškania prvú pomoc každej osobe, ak by bez takejto pomoci bol ohrozený jej život alebo bolo ohrozené jej zdravie, a ak je to nevyhnutné, zabezpečiť podľa potreby ďalšiu odbornú zdravotnú starostlivosť. To, kedy sa zamestnankyniam končí pracovný pomer, však zamestnávateľ vedel dopredu a jeho povinnosťou bolo rozvrhnúť im pracovný čas tak, aby sa im služba skončila najneskôr v posledný deň plynutia výpovednej doby.

Otvoriť galériu

S úsmevom na tvári

Na pondelkovej tlačovke sa minister vyjadril len k téme sestier, lebo sa vraj ponáhľal pre pracovné povinnosti. „Chcem vás naozaj upozorniť, že máme aj ďalší pracovný program, tak vás poprosím po skončení brífingu o otázky k téme. Máme priestor len na tri otázky...“ povedala novinárom hneď na začiatku brífingu šéfka tlačového oddelenia Zuzana Čižmáriková. Kým však stovky sestier riešili svoju existenciu a nemocnice pokrývali prázdne miesta náhradami, minister zdravotníctva si s úsmevom skočil aj so svojimi kolegami na obedík do vychytenej reštaurácie na bratislavskej Kolibe, kde pobudli takmer hodinu a pol. Kto zo Slovákov si takýto luxus môže dovoliť, keďže podľa Zákonníka práce je nárok na obed len 30 minút.

Otvoriť galériu

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!