Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2016 00:05 | Správy | Peniaze

Nízka cena ropy mení svet! Kto z toho najviac profituje?

Ropa láme rekordy. Jej cena padla na trinásťročné minimum a má ísť ešte viac dole. Čo je za tým? A ako to ovplyvní svet? Kto z toho profituje a kto má z cien ropy nočné mory?

V roku 2008 vypukla svetová ekonomická kríza, ktorej dozvuky cítime dodnes. Barel ropy – teda 159 litrov – vtedy stál vyše 140 dolárov. A dnes? Cena za barel sa dostala k 30 dolárom.

Najprv dobré správy

V prvom rade je to dobrá správa pre motoristov. Klesajú totiž aj ceny benzínu a nafty, ešte pred dvoma rokmi stál napríklad liter benzínu na slovenských pumpách asi o 40 centov viac ako dnes. Čiže na nádrži osobného auta ušetríme okolo 20 eur, čo nie je malý peniaz. A mohli by sme aj viac, lenže cena pohonných látok sa neodvíja iba od toho, koľko stojí ropa. Veľkú časť tvoria dane, z ktorých štát nemá v pláne spustiť ani cent.

 

Odborníci tvrdia, že pokles ceny ropy povedie k oživeniu svetovej ekonomiky. Svet dnes spaľuje 34 miliárd barelov ropy ročne a pokles ceny len o 10 dolárov tak prináša obrovskú úsporu 340 miliárd dolárov (314 mld. eur). Spotrebitelia ušetrené peniaze môžu vraziť do iných vecí ako do šťavy pre svoje autá.

Ako vznikol prebytok

Čo sa však skrýva za takýmto rapídnym pádom cien čierneho zlata? Ešte donedávna odborníci svet varovali, že sa míňajú zdroje ropy, preto jej ceny idú hore a onedlho už žiadna ropa nebude. Teraz je jasné, že ropy je habadej, čomu zodpovedá aj jej súčasná cena. Podľa Saleha Mothanu Obadiho z Ekonomického ústavu SAV začal byť prebytok ropy na svetových trhoch už v roku 2010. „Producentské krajiny využili vysoké ceny ropy a zvýšili svoje kapacity,“ vysvetľuje.

Veľa zmenil nový spôsob ťažby ropy z bridlíc a dechtových pieskov v USA a Kanade – zrazu producenti vedeli dostať ropu aj z ložísk, ktoré boli pár rokov predtým nerentabilné. Zároveň s tým klesla spotreba ropy v celosvetovom meradle – do hry vstúpila kríza, zelené technológie aj pokles výkonnosti čínskej ekonomiky. A zrazu bolo veľa ropy, ktorú nikto nechcel, a cena musela ísť dole. A svoju ropu onedlho na trh dodá aj Irán, proti ktorému boli zrušené ekonomické sankcie.

Zlé správy pre šejkov aj Putina

Zatiaľ čo pre väčšinu je to dobrá správa, producentské krajiny majú hlavu v smútku. Arabskí šejkovia, ktorí svet ohromovali megalomanskými stavbami a prepychom, zrazu zavádzajú niečo nevídané – dane. A ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa rúca štátny rozpočet rovno pred očami. Ropa, a nie západné sankcie, ktoré mali byť pre Rusko trestom za pôsobenie na Ukrajine, rozkladá tamojšiu ekonomiku, ktorá sa vlani prepadla o 3,7 %. Za poklesom ceny ropy, ktorá tvorí rozhodujúcu časť štátnych príjmov, niektorí konšpirátori vidia riadený „zámer“, ako oslabiť Putina.

Otvoriť galériu
Rubeľ sa dostal na rekordné minimum - okolo 80 rubľov za dolár (alebo 87 rubľov za euro). Inflácia je vysoká a reálne príjmy ľudí rapídne klesajú. Rusko si pritom rozpočet na rok 2016 naplánovalo tak, ako keby mal barel ropy stáť 50 dolárov. Podľa americkej televízie CNN by však Rusko potrebovalo, aby sa barel ropy predával aspoň za 82 dolárov, aby malo vyrovnaný rozpočet. Na to musí určite na niekoľko rokov zabudnúť... A tak Putin musí škrtať, kde sa dá - štátne výdavky nariadil znížiť o 10 % a hovorí sa aj o privatizácii ruských bánk. Podľa odborníkov sa v krajine, aj v dôsledku prepadu ceny ropy, šíri chudoba. Už dnes žije v chudobe vyše 20 miliónov Rusov, čo je 14 % obyvateľstva. Problémy, zdá sa, zatiaľ Putinovou mocou neotriasli a stále ho podporuje 80 % voličov. Ale dokedy?

Otvoriť galériu
„Režimy, ako je ten putinovský, sa mimoriadne obávajú nepokojov, ktoré by mohli priniesť spoločenské zmeny v krajine. Rusko má dnes vážne ekonomické problémy, ktoré sa prejavujú poklesom HDP, vysokou infláciou a poklesom hodnoty rubľa. Vláda musí výrazne škrtať a reakcia obyvateľstva je iba otázkou času. Putin ponúka občanom prostredníctvom propagandy ako jediného pôvodcu týchto problémov Západ. Krátkodobo táto lož funguje, dlhodobo to bude problém,“ tvrdí analytik Jaroslav Naď zo Stredoeurópskeho politického inštitútu. Podľa neho sa dá teraz iba ťažko odhadnúť, ako bude takto znervóznený Putin reagovať.

Kríza celého odvetvia

V dôsledku nízkej ceny ropy sú v ohrození viaceré ropné spoločnosti. Prežijú iba najväčší ťažiari, ale aj oni budú musieť prepúšťať a škrtať investície do nových technológií. Len v USA energetické spoločnosti vlani zrušili vyše 90 000 pracovných miest. Prepúšťanie v ťažiarskom priemysle v kanadskej provincii Alberta, kde toto odvetvie živí celé mestá, zapríčinilo nárast samovrážd o 30 %.

Rana pre ekológiu

Celý tento vývoj môže mať ešte jeden negatívny dôsledok. Drahá ropa nútila ľudí šetriť – menej cestovali, firmy vyvíjali úspornejšie technológie. Pri dnešnej situácii je lákavé skĺznuť do falošnej a nebezpečnej politiky – načo šetriť, keď ropy je veľa a je lacná? „Súčasný vývoj má určite negatívny vplyv na ekológiu. Lacné fosílne palivá vedú k redukcii investícii do obnoviteľných zdrojov energie a narastá využívanie dostupných fosílnych palív,“ varuje profesor Obadi z Ekonomického ústavu SAV. A tak je viac ako pravdepodobné, že v budúcnosti sa strašiak v podobe drahej a vzácnej ropy vráti. I keď podľa analytikov by to nemalo byť skôr ako o nejakých 15 rokov. Ale ktovie...

Ropa na Slovensku: Ľudia sú proti ťažbe na východe

Ropné ložiská máme aj u nás. Ropu na Záhorí ťaží spoločnosť Nafta. „Na území Slovenska môžeme sledovať trend postupného poklesu objemu vyťažených uhľovodíkov najmä preto, že väčšina našich ložísk je na konci svojej životnosti, čo je v oblasti s viac ako 100-ročnou históriou ťažby prirodzené,“ vysvetľuje Alena Masláková Škvrndová z komunikačného oddelenia.

„Ťažba ropy na Slovensku dosiahla v roku 2015 úroveň 9 600 ton ropy, čo je štandardná úroveň za posledné roky. Objem ropy vyťaženej na území SR je v porovnaní s ročnou spotrebou zanedbateľný, pretože predstavuje podľa posledných zverejnených informácií menej ako 1 %.“ Na východnom Slovensku by však rada začala ťažiť ropu firma s americkou účasťou Alpine Oil and Gas. Koncesie na prieskumné vrty má na územia v Krivej Oľke, Ruskej Porube a Smilne. Podľa zástupcu spoločnosti L. Rona Crowa by v prípade pozitívnych nálezov chceli spraviť 10 až 15 ťažobných vrtov.

Otvoriť galériu
Zámer spoločnosti však narazil na tvrdý odpor miestnych obyvateľov. „Nesúhlasíme, aby boli prieskum a ťažba štátom povolené bez súhlasu dotknutých obcí a obyvateľov a prieskumné práce realizované bez povolenia vstupu na pozemky vlastníkov a dohody s nimi,“ tvrdí aktivistka Marianna Varjanová. Ľudia sa už napríklad viackrát pokúsili zatarasiť cestu autami, ktoré však boli odtiahnuté. „Táto firma postupuje tak, že sa pre nás stala nedôveryhodným partnerom... S jej príchodom sa nám zmenil život. Museli sme sa stať občianskymi aktivistami, odborníkmi na geológiu, ekológiu, ťažbu ropy, právnikmi, novinármi, aby sme vôbec pochopili, čo sa deje... Jej správanie pripomína kolonizátorov,“ dodáva Varjannová.

Otvoriť galériu
V Smilne plánuje Alpine Oil and Gas podľa medializovaných informácií ťažiť asi 15 kubíkov ropy denne, ročné zisky mala naplánované na 1,3 milióna eur, ale v prípade, že cena ropy by sa blížila k 70 dolárom za barel. Dnes je však všetko inak. „Podľa môjho názoru v súčasnosti nie je rentabilné ťažiť ropu na Slovensku, ale z dlhodobého hľadiska má istý zmysel pre energetickú bezpečnosť krajiny, záleží to však na objeme,“ myslí si profesor Saleh Mothana Obadi z Ekonomického ústavu SAV.

Otvoriť galériu
Problémy majú aj títo

Perzský záliv

Hlavu v smútku majú arabskí šejkovia. Šesť krajín Perzského zálivu – Saudská Arábia, Katar, Kuvajt, Bahrajn, Omán a Spojené arabské emiráty, zvažuje prvýkrát v histórii zaviesť daň z pridanej hodnoty, aby od ľudí získalo peniaze, ktoré vypadli z predaja ropy. Katarský šejk vyhlásil, že vláda už ľuďom nemôže „poskytovať všetko“, lebo potom sú od štátu príliš závislí a nemajú motiváciu napredovať.

Azerbajdžan

Otvoriť galériu
Azerbajdžan.
Zdroj: iStock
Bývalá sovietska republika si v posledných dvoch desaťročiach žila nad pomery. Vďaka rope sa darilo autoritárskemu prezidentovi Ihmanovi Alijevovi držať ľud pod kontrolou a svet ohurovať megalomanskou výstavbou, ktorá mala podčiarknuť silu jeho režimu. Na umelých ostrovoch v Kaspickom mori plánoval postaviť najvyššiu budovu sveta, vlani usporiadal pompézne športové Európske hry a predtým finále Eurovízie, pre ktoré dal postaviť špeciálnu halu za 90 miliónov eur. Lenže pre Azerbajdžan ropa a zemný plyn tvoria až 95 % príjmov štátnej kasy a dnes sa režim prezidenta Alijeva zmieta vo veľkých problémoch. Ľudia vyšli do ulíc po tom, ako sa zvýšili dane na potraviny, a ďalšie úsporné opatrenia štátu nedajú na seba dlho čakať.

Nórsko

Otvoriť galériu
Nórsko.
Zdroj: iStock
V problémoch sa ocitol aj taký bohatý štát ako Nórsko. Šíria sa reči, že môže zrušiť nákup 52 amerických stíhačiek F-35, ktoré mali byť oporou nového obranného systému. Cena pohonných látok neklesá tak ako cena ropy. Do výpočtu ceny na Slovensku vstupuje veľa faktorov. Najdôležitejšia je daň. Tá tvorí asi 45 % ceny nafty a 55 % ceny benzínov. Maloobchodné marže bývajú 3 - 5 % a náklady rafinérií sú vo výške 7 - 14 %. Hlavný vplyv na cenu pohonných látok majú teda dane, a až za nimi nasledujú ceny ropy na svetových trhoch.

Benzín a nafta klesajú inak ako ropa

Cena pohonných látok neklesá tak ako cena ropy. Do výpočtu ceny na Slovensku vstupuje veľa faktorov. Najdôležitejšia je daň. Tá tvorí asi 45 % ceny nafty a 55 % ceny benzínov. Maloobchodné marže bývajú 3 - 5 % a náklady rafi nérií sú vo výške 7 - 14 %. Hlavný vplyv na cenu pohonných látok majú teda dane, a až za nimi nasledujú ceny ropy na svetových trhoch.

Otvoriť galériu
Vývoj cien ropy.
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku