Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2016 15:25 | Šport | Šport mix

Rajičovú porazila vlastná psychika: Najlepší krátky program v kariére, najslabšia voľná jazda sezóny

Najlepší krátky program v kariére, no najslabšia voľná jazda v sezóne. 

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová obsadila na majstrovstvách Európy na domácom bratislavskom ľade konečnú 12. priečku. Podpísal sa pod to silný tlak a vysoké očakávanie na 20-ročnú newyorskú rodáčku, takže tá nedokázala dobrú formu pretaviť vo vylepšenie minuloročného 11. miesta z ME v Štokholme, resp. v prienik do elitnej kontinentálne desiatky.

Jej tréner Igor Krokavec je pritom presvedčený, že Rajičová mohla v prípade zvládnutej voľnej jazdy atakovať piatu priečku. Olympionička zo Soči sa ale prvýkrát ocitla v situácii, keď sa po prílete spoza oceánu zrazu stala stredobodom pozornosti fanúšikov i médií ako tvár šampionátu. Obaja preto v hodnotení deň po piatkovej voľnej jazde avizovali prioritu zapracovať na mentálnej príprave. "Nebolo ľahké korčuľovať pod takým tlakom. Budeme sa musieť viac mentálne pripravovať a budeme musieť viac zvládať ho. Nebola som na to zvyknutá, musíme to zvládnuť lepšie. V tejto sezóne to bola moja najhoršia voľná jazda. Bohužiaľ. Som však stále športovec. Nechcela som takto zle skončiť, ale stalo sa," povedala médiám Rajičová.

Majsterka Slovenska bola po krátkom programe, v ktorom si pod hlavičkou ISU vytvorila osobné maximum, deviata. Necelé dva body ju delili od piateho miesta. Skokovo ale nezvládla voľnú jazdu, v ktorej podala z finálovej 24-ky až 18. najlepší výkon. "Prvá desiatka bola naozaj reálna, najmä keď som s takouto voľnou jazdou skončila dvanásta. Je ale aspoň skutočne vidieť, že všetko je to o mne a o mojich cieľoch. A môžem sa sústrediť iba sama na seba," skonštatovala.

 

Rajičová sa netají obdivom k mladučkým Ruskám, ktoré absolútne ovládli Bratislavu ziskom všetkých troch medailí. Pre zaujímavosť, Rusky brali všetky cenné kovy v Bratislave na ME aj pred 15 rokmi. "Myslím, že je to o tom, že Rusky sú ešte skutočne mladé. Nie sú ešte dorastené ani mentálne ani fyzicky, v tomto je to pre nich o niečo ľahšie. Alebo sú naozaj oveľa viac pripravené, ale neviem ako to robia. Ak by som to vedela, aj ja by som sa tak s radosťou pripravovala."

Rajičová teraz už musí zabudnúť na ME, na ktorých ju tesne pred voľnou jazdou v rozjazdke rozhodila kolízia s jednou zo súperiek a už sa nedokázala skoncentrovať, keďže v nej išla na ľad ZŠ Ondreja Nepelu ako prvá. Čakajú ju majstrovstvá sveta v Bostone, teda neďaleko New Yorku, kde žije a trénuje. "Možno na MS v Bostone dáme ťažšie skoky. Máme ešte čas ich natrénovať. A budem sa pripravovať tak, aby som si viac verila. Aby som sa vedela napríklad zotaviť aj z takej rozjazdky, ako bola tu. Na to sa sústredíme. Sama ešte neviem na čo si trúfať. Ešte sa musíme dohodnúť s trénerom, aké budú naše ciele a čo tam chceme dosiahnuť."

Bratislava sa môže pochváliť skvelým publikom, ktoré krasokorčuľovaniu rozumie a je mimoriadne prajné pre všetkých pretekárov. Rajičovej sa najviac páčil záujem malých detí o jej osobu: "Deti. Tie boli svetové ako si chodili pýtať moje podpisy. Hovorili, že som ich vzor a cítila som ich lásku. Čítala som odkazy, ktoré mi nechali na nástenke, to bolo úplne zlaté."

V nedeľu sa ešte slovenská reprezentantka predstaví na záverečnej exhibícii a už v pondelok odlieta nazad do USA. Veľký oddych si však nemôže dopriať. "Oddýchnem si trochu a vrátim sa do takej normálnej sféry. Dám si do poriadku aj školu a po týždni opäť začnem korčuľovať," uzavrela.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa