Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2016 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Organizátorka ankety OTO Jana Prágerová: Detaily o veľkolepom galavečere

Anketu OTO pripravuje šéfka agentúry APA Jana Prágerová (44) už po 16. raz. 

Ešte pred tým, ako 12. marca vyvrcholí galavečerom na Jednotke RTVS, musia však diváci definitívne rozhodnúť, kto je ich najväčším obľúbencom z televíznych obrazoviek. A hoci hlasovanie z prvého kola všeličo naznačilo a mnohých prekvapilo, teraz sa opäť začínaod nuly.

Od včera môžu ľudia za svoje najobľúbenejšie televízne tváre hlasovať v druhom kole. Čo vás na nominovaných sedmičkách najviac prekvapilo?

Napríklad to, že vďaka účinkovaniu v Milujem Slovensko sa medzi najpopulárnejších spevákov dostal Samo Tomeček, ktorý je v tomto programe naozaj výborný. Medzi speváčkami zase po prvý raz nie je Marika Gombitová a celkovo sú teraz v tejto kategórii zaujímavo „tesné“ výsledky.

 

Zdá sa, že posledné roky ľudí najviac zaujímajú kategórie súvisiace so seriálovou tvorbou. Ako to vyzerá tam?

Medzi hercami podľa očakávaní zamiešala karty Horná Dolná, keďže k nominovaným sa po prvý raz dostal Michal Kubovčík a Dano Heriban. Medzi herečky sa zase vrátila Gabriela Marcinková. Veľmi zaujímavé je aj to, že medzi nominované seriály sa dostali až dva projekty RTVS  – Doktor Martin a Tajné životy. A fanúšikovia Farmy zrejme nehlasovali, lebo, hoci je tento program veľmi sledovaný, medzi najlepšie sa nedostal. Mám tiež radosť, že slovenskí diváci milujú šport na obrazovkách. Nedávny prieskum to jasne potvrdil, dokonca určil poradie – hokej, futbal, cyklistika... Preto som rada, že máme kategóriu Športový komentátor, ktorá je relatívne „čerstvá“, má iba zopár rokov, ale jej popularita spolu s úspechmi našich športových hviezd stále stúpa.

Otvoriť galériu

Kto to bude mať podľa vás najťažšie s obhajobou minuloročného víťazstva?

Netuším. Veľakrát sa stalo, že poradie, ktoré bolo po prvom kole, už po tom druhom vôbec neplatilo. Navyše ja výsledky priebežne počas hlasovania nevidím, keďže sa hlasuje dvoma spôsobmi prostredníctvom webu a v tlači, celé to ide mimo mňa. Z môjho pohľadu je anketa OTO fenoménom v tom, že hlasujúci sú ochotní a schopní prehrabať sa cez stovky mien a vyselektovať svojich favoritov v prvom kole hlasovania. Veľmi si to vážim, lebo tých kategórií je naozaj veľa. Opäť som milo prekvapená a tiež presvedčená, že anketa OTO si z roka na rok upevňuje svoju pozíciu. Ľudia svojím záujmom dávajú najavo, že im je tento druh „zapojenia sa“ sympatický a že pre svojho obľúbenca sú schopní urobiť láskavosť a opakovane mu poslať svoj hlas. Navyše v tomto roku je nárast hlasujúcich omnoho vyšší, ako napríklad vlani. Až o jednu tretinu, pričom hovoríme o státisícoch hlasov.

Anketu organizujete už po 16. raz. Znamená to, že všetko zvládnete za štvrtinu času?

(smiech) Vôbec nie. Mám pocit, že anketa je každým rokom zrelšia – aj vrátane hlasujúcich fanúšikov a myslím si, že tým viac sa o ňu treba starať. Je však pravda, že s niektorými ľuďmi na jej príprave spolupracujem dlhodobo, už nemusíme zložito rokovať a vyjednávať. Každý vie, čo má robiť. Potom je tu však zložitejšia fáza, ktorá nastáva teraz, keď sa hlasovanie preklápa do druhého kola. Už vieme, kto bude v nominovaných sedmičkách, a podľa toho pripravujeme program. Teším sa, že ho už po štvrtý raz bude režírovať Peter Núňez. Priznám sa, že som sama zvedavá, čo vymyslí, lebo posledné tri ročníky boli skvelé – čo ukázali aj čísla sledovanosti. A vysielame bez reklám viac ako tri hodiny...

Otvoriť galériu

Opäť budú moderovať Adela a Sajfa?

Áno, z toho mám tiež veľkú radosť. Samozrejme, dôležití sú samotní nominovaní, ktorí sú vždy súčasťou programu, a ja mám po tých rokoch pocit, že sa z neho tešia. Je s nimi skvelá spolupráca. Keď im telefonujeme, že sú v nominá­ciách, tak cítiť, že ich radosť je úprimná. Prvé roky, keď sa anketa začínala a len sme sa oťukávali, každý špekuloval, či je to celé vôbec objektívne... Veľmi dôležité z môjho pohľadu je, že som v tých ľuďoch vybudovala dôveru k celému projektu, samozrejme, s podporou dôveryhodných partnerov. Dnes už vedia, že nejdú do niečoho, čo by ich mohlo vo finále sklamať. Najdôležitejší partner v celom trojmesačnom procese je pre mňa RTVS. Generálny riaditeľ Václav Mika a jeho tím už niekoľko rokov svojím profesionálnym a zodpovedným prístupom vytvárajú projektu potrebný priestor a zázemie. A to si nesmierne vážim.

Otvoriť galériu

Pár rokov dozadu nastal problém, keď Markíza galavečer bojkotovala, pretože jej vtedajšia generálna riaditeľka spochybnila objektívnosť hlasovania. Teraz je teda všetko ok?

Neviem, či vôbec dávať priestor tejto nezmyselnej a nafúknutej epizóde. Hlasovanie má po celý čas fungovania ankety OTO jasne a vopred odsúhlasené pravidlá všetkými zúčastnenými stranami, nikdy to nebolo inak. Ankete to nijako neuškodilo, bolo to skrátka celé vykonštruované, neopodstatnené a súd napokon rozhodol, že sme nepochybili v ničom.

Kategórie sa v porovnaní s minulým rokom nemenili. Necítili ste potrebu niečo pridať?

Ja nikdy necítim potrebu pridať. (smiech) Nechám na televíziách, nech si povedia, čo by potrebovali upraviť, kde majú pocit, že je potrebné niečo doplniť, zmeniť... Skôr sa vždy obávam jediného – že pribudne ďalšia kategória, a ten program už bude neúmerne dlhý. No čísla sledovanosti reálne ukazujú, že ľuďom to neprekáža, že si to pozrú aj do noci. Naposledy sa kategórie menili, keď sme pred dvomi rokmi zrušili Objav roka.

Otvoriť galériu

Čo je vlastne najťažšie na príprave tejto ankety?

Získať partnerov, a teda potrebné financie. Nechcem povedať, že je to vyslovene problém, ale je to naozaj jeden z najdôležitejších predpokladov, ktoré treba splniť na to, aby sa galavečer OTO mohol vôbec začať rodiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!