Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2016 01:00 | Správy | Servis | Zdravie

Ako jete, takí ste! Čo o vás prezrádza spôsob, akým stolujete

Určite to poznáte z domova či z obedov s kolegami. Sedíte za jedným stolom a každý konzumuje iným spôsobom. 

Niekto do seba obed rýchlo nahádže, druhému to, naopak, trvá nekonečne dlho. Mnohí sa s jedlom na tanieri doslova hrajú, čo dokáže poriadne precvičiť nervy spolustolujúcich, ale podľa najnovších zistení to súvisí s jeho osobnosťou. Americké psychologičky a odborníčky na výživu Juliet Boghossianová a Julia Hormesová vyselektovali deväť typov osobností na základe toho, ako jedia. Ktorý typ ste vy?

1. Pomalý a tvrdohlavý

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa s jedlom vôbec neponáhľajú, podľa štúdie ste typom človeka, čo si vždy najviac užíva daný moment. Na druhej strane to poukazuje na to, že dokážete byť tvrdohlavý a prísny, ak niekto naruší vašu rutinu.

2. Rýchly jedák je presný

Ak sa pomedzi hlty doslova ani nestihnete nadýchnuť a v priebehu krátkych minút dojete, patríte medzi ľudí, ktorí zvládajú viac činností naraz. Vašou prednosťou je dodržiavanie stanovených termínov. Na rozdiel od tých, ktorí jedia pomaly, dokážete takmer vždy pred sebou uprednostniť ostatných. To je však aj problém, pretože o seba málo dbáte a potláčate svoje potreby.

3. Organizátor

 

Pokiaľ v momente, ako vám jedlo pristane na stole, máte chuť všetko na tanieri „poupratovať“ podľa vlastného systému, ste zrejme rodený organizátor. Ale zatiaľ čo máte vzorovo udržiavanú domácnosť či pracovný stôl, máte problém prenechávať zodpovednosť na ostatných. Vaším problémom môže byť aj flexibilita a schopnosť uvoľniť sa.

4. Izolátor nevidí zmeny

Zo šalátu najprv vyjete paradajky, potom uhorku, potom syr a následne olivy. To je typické správanie takzvaného izolátora. Nenávidíte zmeny a často máte problém ísť s prúdom. Ste vysoko metodický typ a plne sa sústreďujete na úlohy, ktoré máte vyriešiť.

5. Miešač rád experimentuje

Presný opak izolátora, na tanieri si z jedla spraví doslova kašu a zo všetkého, čo je v ponuke, musí mať kúsok. Ste podľa všetkého otvorený novým veciam a so svojím životom rád experimentujete. Ste spoločenský a máte široký okruh priateľov. Ale presne tak, ako si niekedy veľa naložíte na tanier, máte v živote problém určiť veciam priority.

6. Hlučný darca

Tí, ktorí radi hlasno a šťastne prežúvajú a hlučne sŕkajú polievku, sú slobodné duše, ktoré si názory ostatných nepripúšťajú k srdcu. Nič okolo vás nenaruší vašu priamočiarosť, preto si niektorí ľudia myslia, že ste hrubý alebo nezdvorilý.

7. Dobrodruh

V prípade, že vás poteší každý nový kulinársky zážitok a ste vždy ochotný vyskúšať nové exotické potraviny, ste typ, ktorý obľubuje risk. Dobrodružstvo hľadáte v každom aspekte svojho života. Ste vnímavý, málokedy nudný, ale dávajte si pozor, aby ste svojou otvorenosťou a túžbou po inakosti nevystrašili ostatných okolo seba.

8. Spracúvač vie, čo chce

Ak si zvyknete pred samotnou konzumáciou všetko, čo máte na tanieri, rozrezať a predpripraviť, máte silné strategické myslenie. Vždy sa zdáte byť aspoň o krok pred ostatnými. Ste typ človeka s veľkými snami a pohľadmi do budúcnosti, čo vám však sťažuje užívať si prítomnosť. Vo výbere partnerov preferujete takých istých ľudí, ako ste vy.

9. Vyberavec chce to najlepšie

Pre ostatných ste vyberavý typ, ktorý buď nezje všetko, alebo si príliš dlho vyberá, ale v skutočnosti jednoducho pre seba chcete to najlepšie. Ste zvedavý typ túžiaci po poznaní a nemáte problém pýtať sa v situáciách, keď ide o váš komfort. Mali by ste sa však snažiť aspoň raz za čas zaexperimentovať. Nemôžete predsa zavrhovať všetko, čo sa vám nejakým spôsobom nepáči.

Ako správne jesť

Radí MUDr. Alžbeta Béderová, Regionálny úrad verejného zdravotníctva

  • Jedzte pomaly, nie rýchlo: Žalúdok sa musí napĺňať postupne, vtedy aj reálne pocítite, ako hlad pozvoľna ustupuje. Rýchle jedenie vedie k prejedaniu.
  • Žujte, žujte, žujte: Potrava sa pre lepšiu stráviteľnosť musí premiešať so slinami.
  • Nepite vodu pred jedlom: Oslabíte tým funkciu enzýmov, ktoré rozkladajú potravu.
  • Doprajte si pár lyžičiek polievky: Žalúdok bude pripravenejší na príjem ťažšej stravy.
  • Rozhovor a prestieranie: Netreba zabúdať ani na tieto činnosti. Sú to dôležité psychologické momenty, aby sme sa pri stolovaní cítili príjemne.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!