Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2016 09:40 | Správy | Domáce správy

Učitelia poslali Draxlerovi jasný odkaz: Toto sú naše výplatné pásky!

Učiteľský pohár trpezlivosti už definitívne pretiekol! Vyjednávanie aj pokusy o dohodu zlyhali. 

Platy učiteľov sa teda tak skoro zvyšovať nebudú. Ministerstvo školstva totiž včera ukázalo tabuľky, podľa ktorých je priemerný plat učiteľov takmer tisíc eur! „Netušíme, ako sa k tým číslam dostali,“ reagujú učitelia. Premiér Fico (51) na to odkazuje: „Za štyri roky sme vám dvihli platy o 22 percent!“ Viktor Križo (31) učí už osem rokov na Základnej škole na Dubovej ulici v Bratislave. „Zarábam 700 eur, a to som triedny a vediem krúžky,“ opisuje svoju situáciu. Napriek tomu, že má absolvované tri vysoké školy, má doktorát i atestácie a robí mnoho vecí navyše, so svojím platom sa už vyššie nedostane.

„Dosiahol som najvyššiu platovú hranicu, už sa nedá postúpiť vyššie,“ hovorí Križo. Len s ťažkosťami sa tak približuje k priemeru, ktorý vypočítalo ministerstvo školstva. A to mu jeho plat množstvo učiteľov ešte závidí. Čistý nástupný plat učiteľa je totiž len o málo viac ako 500 eur. Ako je teda možné, že priemer vyšiel taký vysoký? Stačí, ak má napríklad riaditeľ plat 2 000 eur. Ak štyria učitelia zarábajú iba päť stoviek, ich priemerný plat je 800 eur. Nie je to však jediné, čo sa učiteľom nepáči.

„Dôležité je uvedomiť si, že učiteľ má zodpovednosť za vzdelanie, ale aj za výchovu dieťaťa,“ pripomína Ľuboš Sibert (29) zo Základnej školy na Pankúchovej ulici v bratislavskej Petržalke. A podľa názoru mnohých, ktorí sa na protest chystajú, si aj to zaslúži lepšie ohodnotenie. Po včerajšom zasadnutí vlády sa k tejto problematike vyjadril aj premiér Robert Fico. Nesúhlasí s tým, že o učiteľov počas svojej vlády ani nezakopol. „Odmietam kritiku, že sme nič neurobili, pretože nás kritizujú tí, ktorí pre nich nič neurobili,“ uzavrel. 

 

Ako sa počíta priemerná mzda v národnom hospodárstve?

Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne

- Priemerná mesačná mzda zahŕňa hrubú mzdu vrátane odmien, príplatkov za nadčasy, náhrad miezd či naturálnych miezd. Daň z príjmu a príspevky na sociálne zabezpečenie, ktoré platia zamestnanci (dôchodkové, zdravotné, nemocenské a v nezamestnanosti), sú súčasťou výpočtu. Podniky predkladajú Štatistickému úradu výkazy, ktoré zahŕňajú počet zamestnancov, mzdy, mesačné odmeny a iné príplatky. Následne sa z údajov hrubej mzdy a počtu zamestnancov spriemerovaním vypočíta priemerná nominálna mesačná mzda.

 

Platy učiteľov

Otvoriť galériu
Ľuboš Sibert (29)
Zdroj: Maroš Herc

 

Ľuboš Sibert, Základná škola na Pankúchovej ulici, Bratislava - plat 554 €

- Nie som spokojný so situáciou v školstve, trápia ma nízke platy, ale aj to, že v školstve vo všeobecnosti je málo peňazí. Život v Bratislave je drahý a ja nemám možnosť ísť za nejakou kultúrou alebo športom, prípadne cestovať. Moji rovesníci pracujú vo firmách a majú trikrát väčšie platy ako ja, takže sa medzi nimi cítim ako sociálny prípad.

Otvoriť galériu

 

Peter Wetzler, Gymnázium Grösslingová, Bratislava - plat 600 €

- Myslím si, že naša práca nie je vôbec adekvátne ohodnotená, pretože vzdelávame spoločnosť ako takú. Je to veľmi ťažká práca, je náročné denne sa venovať viac ako 30 študentom. Vyžaduje si to obrovskú prípravu a obrovské nasadenie. Štrajkom chceme docieliť, aby nás verejnosť začala vnímať práve takto.

 

Veronika Kráľovičová, Gymnázium, Grösslingová, Bratislava - plat 550 €

- Myslím si, že vysokoškolsky vzdelaný človek by mal byť lepšie ohodnotený. Robíme s budúcou generáciou doktorov, právnikov či podnikateľov, preto chceme lepšie podmienky. Najväčší problém je, že s takýmto platom mi nikto nedá hypotéku na bývanie, dokonca si nemôžem dovoliť kúpiť ani auto.

Zarábate aj vy menej, ako je priemerná mzda? Napíšte nám na  tip@novycas.sk a ukážte aj vy ministrovi svoju výplatnú pásku

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe