Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Smutné výročie tragédie pri obci Hejce: O život prišlo 42 vojakov

Slzy sa tisli do očí pri bolestivej spomienke na manželov, synov, dcéry, otcov, najdrahších! 

Ani po desiatich rokoch sa nedá zabudnúť na tragédiu, ktorá otriasla Slovenskom. Okrúhle výročie najväčšej havárie lietadla v novodobých dejinách našej armády si prišli do maďarskej obce Hejce pripomenúť najbližší príbuzní 42 vojakov, ktorí zahynuli pri návrate z misie v Kosove. Uctiť si kamarátov prišiel aj jediný vojak, ktorý nešťastie zázrakom prežil - Martin Farkaš.

Obrovská tragédia sa stala 19. januára 2006, keď sa lietadlo AN 24 zrútilo neďaleko dedinky Hejce na kopci Borsó. Do pristátia na košickom letisku zostávalo približne už iba 10 minút, no naši vojaci namiesto radostných objatí najbližších našli smrť v troskách lietadla. Prežil iba Martin Farkaš, ktorý v utorok položil kytice k pamätníku na kopci, ako aj k soche priamo v dedine. Na vrchu Borsó prišiel ku každému zo 42 stĺpov, pri niektorých i dlhšie mlčky postál. „Zdá sa mi to nespravodlivé! Uplynulo 10 rokov, no spomienky sú stále živé. Radšej si spomínam na kamarátov v dobrom, nie na to, čo sa stalo na kopci,“ uviedol Martin Farkaš, ktorý zostal pracovať v armáde a teší sa zo života. Najväčšiu radosť mu robí dcérka Karinka, ktorá bude mať o niekoľko dní tri roky.

Otvoriť galériu

Nikdy nezabudnú

V maličkej maďarskej obci sa zišli aj tí, ktorých smrť vojakov zasiahla najbolestivejšie. Rodinní príslušníci a priatelia zosnulých sa v miestnom kostole zúčastnili na omši, po ktorej pri pamätníku nasledovala pietna spomienka. „Zabudnúť sa nedá ani po toľkých rokov. Myslím na syna aj niekoľkokrát denne,“ smutne povedal ťažko skúšaný otec Ján Balog, ktorý do Hejce prišiel z Kamenice nad Cirochou. Z Rudnian, odkiaľ pochádzala vojačka Janka Peštová, prišli autobusom jej blízki, ako aj milujúca mama Valéria Bystrianská. „Na také niečo sa nedá zabudnúť. Dcéra bola športový typ, stále usmievavá. Manžel sa nedožil ani prvého výročia tragédie,“ uviedla zdrvene mamka mladej vojačky.

 

Úctu vzdal aj prezident

Vzdať úctu vojakom prišli aj slovenský prezident Andrej Kiska, ako aj jeho maďarský kolega János Áder či ministri obrany Slovenskej republiky a Maďarska. „Zahynulo 42 príslušníkov Ozbrojených síl. Vracali sa z úspešnej misie, kde chránili životy. Domov, žiaľ, neprišli. Je to obrovská tragédia,“ uviedol prezident Kiska.

Otvoriť galériu
Archív
Zdroj: archív

Nešťastie prežil ako jediný

Najčernejší dátum v novodobých dejinách Ozbrojených síl prežil ako jediný Martin Farkaš. V čase tragédie mal len 27 rokov. Lietadlo sa vracalo z misie KFOR z kosovskej Prištiny do Košíc. Vtedy nadporučík sa už tešil na pristátie na letisku vzdialenom asi 20 kilometrov. Namiesto toho zvádzal krutý boj o život, kým ho previezli do nemocnice. Zo zranení sa napokon dostal, už po dvoch mesiacoch nastúpil do práce, pretože chcel byť medzi ľuďmi. K pamätníku chodí pravidelne. „Radšej som tam sám, spomínam na svojich priateľov a kolegov,“ prezradil jediný vojak, ktorý obrovskú tragédiu prežil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!