Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2016 05:15 | Správy | Politika

V Istanbule útočil tento islamista († 28): Atentátnika odhalila turistická sprievodkyňa!

Spoznali ho! Na Námestí sultána Ahmeda v Istanbule útočil islamista. V Turecku sa nedávno zaregistroval na imigračnom úrade a polícii bol známy. 

Priblížil sa ku skupine turistov a vytiahol poistku bomby. Sprievodkyňa skupiny stihla zakričať turistom, aby utiekli. Samovražedný Sýrčan Nabil Fadl († 28) napriek tomu zabil 11 ľudí, z toho 10 Nemcov, ďalší sú zranení. Polícia začala hneď po atentáte rozsiahle vyšetrovanie.  Polícia potvrdila, že atentátnika Nabila Fadla poznala. Len nedávno prišiel do krajiny zo Sýrie a zaregistroval sa na imigračnom úrade. Preto sa vie, že sa narodil v Saudskej Arábii, odkiaľ ako 8-ročný odišiel. Posledné miesto jeho pobytu bola pevnosť Islamského štátu Manbidž.

Otvoriť galériu

Sprievodkyňa skupiny, s ktorou sa odpálil, si ho všimla a stihla zakričať na turistov, aby ušli. Muž s kozou briadkou v modernom oblečení však odpálil bombu tak, že nevinných návštevníkov zasiahol. Objavili sa informácie, že polícia mala správy od tajných zložiek, že sa chystajú útoky na miestach, kde sa vyskytujú turisti. Počiatočné údaje o obetiach sa včera navýšili o jedného mŕtveho, ktorý zomrel v nemocnici. Zabitých bolo deväť Nemcov a aj medzi zranenými je väčšina nemeckých dovolenkárov. Zatiaľ sa nepredpokladá, že útok bol namierený voči Nemecku.

Razie odhalili islamistov

 

Špeciálne jednotky po atentáte zasahovali aj na Tureckej riviére, v jednom z letovísk zadržali troch Rusov. Podozriví sú napojení na Islamský štát. Odhaduje sa, že za islamistov bojujú tisíce Rusov. Pri prehliadke domu, kde zadržaní Rusi žili, zhabali viacero dokumentov a CD nosičov. Ruská strana zadržanie svojich občanov potvrdila. Polícia zasahovala tiež na šiestich miestach provincie Izmir, zadržala 6 ľudí. Mali verbovať bojovníkov.

Otvoriť galériu

Výsledkom je asi 10 zadržaných osôb. Zatiaľ nie je známa totožnosť zatknutého priamo v Istanbule. V Istanbule teraz nie sú žiadni klienti našich cestoviek, v Turecku však podľa ministerstva sú aj Slováci - minimálne traja, ktorí sa zaregistrovali na ministerstve. Žiadni z nich sa nezranili. „Podľa našich odhadov v Istanbule však dlhodobo žije niekoľko desiatok slovenských občanov – najmä Sloveniek, ale presné štatistiky neexistujú,“uviedol Peter Stano, hovorca rezortu.

Otvoriť galériu

Čo čaká slovenských turistov

Lacnejšie jarné zájazdy 

Jozef Orgonáš, anylytik cestovného ruchu

„Slovákov bude Turecko oslovovať menej. Ľudia môžu mať obavu, ukázalo sa to už v Egypte. Určite to bude mať vplyv na cenu najbližších zájazdov, keďže sú nakontrahované. Je však rozdiel, ak sa stal atentát v Istanbule, a nie v letoviskách. Odhadujem, že aj prvé zájazdy na riviére budú nižšie o 20 %. Ak by náhodou došlo k opakovaným útokom, mohli by zlacnieť až na polovicu.“

Znížia sa kapacity 

Juraj Vitko, riaditeľ CK TIP travel

„Tieto udalosti vždy ovplyvňujú cestovný ruch, nie však cenu, ale dopyt. Stalo sa to pred letnou sezónou, čo znamená, že kontrakty sa dajú upravovať. Počty leteniek i lôžok v hoteloch sa budú znižovať. Neočakával by som výrazné zlacňovanie, cestovné kancelárie sa budú pripravovať skôr na zníženie kapacít. Najväčší vplyv bude mať na to ruský trh. Svojím bojkotom môže ovplyvniť cenu hotelov viac ako udalosti v Istanbule. Teraz hovoriť o zľavách je predčasné.“

Cestovky vyčkávajú

Stanislav Macko, prezident asociácie CK a CA.

„Už dnes sa vo first momentoch predávajú až o 30 % lacnejšie dovolenky v Turecku. Vplyv na cenu zájazdov v lete bude mať dopyt a ponuka. Situácia v Paríži sa už upokojila a ľudia majú znovu záujem o poznávacie pobyty. Naopak, o Egypt záujem Slovákov za posledných päť rokov klesá, zhruba zo 75-tisíc turistov na 23- až 25-tisíc. Ak v minulosti došlo k problémom v Istanbule, tak to cestovný ruch na tureckej riviére neovplyvnilo.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi