Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2016 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Ficova utajená návšteva mešity: Pán premiér, tak ako to máte s tými moslimami?

Vodu káže, víno pije. Na premiéra Roberta Fica (50) sa toho valí viac ako dosť. Najnovšie ho bude vyšetrovať Generálna prokuratúra pre jeho protimoslimské výroky. 

Paradoxne k tomu prichádza v dobe, keď sa ukázalo, že sa v decembri premával po mešite v Spojených arabských emirátoch, o čom doteraz mlčal. A aby absurdít nebolo málo, ministri včera schválili dokument o boji proti šíreniu xenofóbie a iných druhov neznášanlivosti. Schizofrenický postoj k moslimom kritizuje opozícia aj odborníci. Problémový výrok o „zabránení vytvorenia ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“ môže premiéra Fica dostať za mreže.

Čelí totiž trestnému oznámeniu, ktoré má na stole Generálna prokuratúra. „Spis sme prijali 10. januára, vec bude vybavená v súlade so zákonom. Vec nebudeme bližšie špecifikovať, ani osobu, ktorá trestné oznámenie podala,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová. Podanie sa však týka hanobenia rasy, národa a presvedčenia a podnecovania k rasovej nenávisti, za čo hrozí až trojročné väzenie. Fico si za svojimi výrokmi stojí.

Otvoriť galériu

„Vyzerá to tak, že niekto by ma za pravdu najradšej obesil, ale takéto trestné oznámenie za moje výroky je právnym nezmyslom,“ povedal premiér pre Nový Čas. Za absurdné označil trestné oznámenie aj minister vnútra Robert Kaliňák. „Treba v tom prípade podať trestné oznámenie aj na mňa. Ak bránime záujmy SR a kvôli tomu je podané trestné oznámenie, tak je to veľká karikatúra súčasnej politickej situácie na Slovensku,“ skonštatoval.

 

V mešite so šejkom

Kuriózne však je, že Fico spolu s Kaliňákom pred Vianocami sami navštívili moslimskú mešitu v Spojených arabských emirátoch. Oficiálne v hlavnom meste Abú Dabí otvárali veľvyslanectvo SR, ktoré má vytvoriť lepšie predpoklady na rozvoj našej ekonomiky. Návštevu, ktorá mala zrejme ostať utajená, prezradil bloger Denníka N. Po­dľa neho si mali obzrieť jej interiéry aj exteriéry a dozvedieť sa o jej histórii. Zároveň si v mauzóleu mali uctiť šejka, ktorý rozširoval kultúru mieru a tolerancie medzi národmi.

Otvoriť galériu

„Na konci dostal prominentný hosť knihu Miesta svetiel, ktorá zahŕňa víťazné fotografie zo súťaže oslavujúcej estetiku a vizuálnu veľkosť mešity,“ píšu na stránke. Premiér spájanie migračnej krízy s návštevou mešity považuje za účelové. „Návšteva mešity je protokolárnou súčasťou oficiálneho programu každej návštevy v týchto krajinách,“ reagoval premiér. V oficiálnom programe sa však o jej návšteve nehovorí ani slovo. Podráždene reagoval aj Kaliňák. „Čo to s tým má? Ste sa zbláznili. Akákoľvek segregovaná komunita je problém. To je ich vlastný štát,“ povedal.

Kolotoč absurdít

Aby rozdielov vo vyjadreniach vládnej strany nebolo málo, vláda včera na rokovaní schválila dokument, ktorý má zabrániť vzniku a šíreniu aktivít a predsudkov smerujúcich k podpore rasizmu, xenofóbie a inej netolerancie u nás. Práve za hanobenie rasy a národa čelí premiér trestnému oznámeniu. Lucia Žitňanská z Mosta si myslí, že práve výroky čelných predstaviteľov Smeru, napríklad o monitorovaní každého jedného moslima, sú spúšťačom netolerancie u nás. „Sú cestou k vytváraniu predsudkov a strachu, ktoré podnecujú neznášanlivosť,“ povedala.

Neexistuje kontinuita názorov

Otvoriť galériu

Ján Baránek, politický analytik:

„Ak sa premiér rozhodol uctiť si v Arabských emirátoch toto náboženstvo návštevou mešity, mal by si zachovať akúsi kontinuitu názorov, čo sa nestalo. Po pár dňoch sa už prezentoval tým, že moslimov na Slovensku nechceme. Je to v rozpore s kresťanstvom. Ide o Ficov predvolebný ťah, ktorým sa snaží osloviť určitú skupinu voličov.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?