Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2016 08:55 | Správy | Domáce správy
Video

Posledné zbohom Antonovi Srholcovi († 86): Do neba ho odprevadilo 2 500 ľudí!

Posledné zbohom milovanému kňazovi a človeku, ktorý nikdy neodmietol pomôcť - Antonovi Srholcovi († 86) prišli včera dať davy ľudí.

Pred bratislavským kostolom Blumentál, v ktorom António dlhé roky pôsobil, sa už od skorého rána zhromažďovali stovky veriacich aj neveriacich. Po rozlúčke ho najbližšia rodina sprevádzala aj na pohreb do Skalice. Posledná cesta však nebola tradične plná kvetov. António si totiž želal, aby prítomní venovali peniaze radšej na jeho celoživotné diela, ktorým sa s láskou venoval. 

Pri rakve otca Srholca držali čestnú stráž členovia Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorým predsedal. V prvej lavici sa s ním lúčili brat Michal aj rehoľná sestra Rita Carberry, ktorí pri ňom do poslednej chvíle stáli. Dojímavú rozlúčku prežívali aj bezdomovci z Antóniovho útulku Resoty. Na dôchodku práve im venoval veľa času. Bratislavský kostol bol zaplnený do posledného miesta. Ďalšie stovky ľudí čakali pred vchodom a snažili sa dostať čo najbližšie k milovanému kňazovi. Celkovo sa prišlo rozlúčiť asi 2 500 ľudí. Spomienky na otca Srholca často prerušoval emotívny potlesk, ktorý zosnulého odprevádzal aj na miesto posledného odpočinku.

Otvoriť galériu
Dostal čiapku a víno

 

Počas citlivej rozlúčky priniesli jeho priatelia pred oltár symbolické dary - väzenskú čiapku, jeho autorské knihy, skalické víno a skalický trdelník. Slávnostnú omšu v Bratislave celebroval provinciál saleziánov Jozef Ižold po boku dlhoročného priateľa Antónia Jána Sucháňa. „Keby tieto múry vedeli rozprávať, zaručene by sme sa veľa dozvedeli aj z Antóniových príhovorov - o tom, ako mu ležalo na srdci kresťanstvo, ako jeho posolstvo žiť aj v modernom svete. Tonko miloval slobodu, pravdu a spravodlivosť, veľa si pre ne v živote vytrpel. Bol a je božím človekom,“ vyjadril sa v dojímavej kázni. Poslednú rozlúčku si nenechal ujsť ani prezident Andrej Kiska.

Otvoriť galériu
Ján Figeľ - predseda KDH.
Zdroj: ik, han, mh, jf
V príhovore si zaspomínal práve na niekoľko stretnutí s mužom, ktorý vedel pomenovať problémy trápiace Slovákov: „Život otca Srholca poznačili mnohé rany a príkorie, ale kto má právo hovoriť o hodnotách života, ak nie ten, ktorý to všetko prežil? Dokázal obrovsky odpúšťať, ale pritom vedel, že na zlo sa nesmie zabúdať a že zlu sa treba postaviť.“ 

Otvoriť galériu
Pohreb sa konal v rodnej Skalici

Popoludní sa posledná rozlúčka preniesla do Kostola svätého Michala v Skalici, kde sa Anton Srholec narodil. Zarážajúce je, že na pohreb z najvyšších hodnostárov katolíckej cirkvi neprišiel nikto. Rozlúčky v Bratislave sa zúčastnil len pomocný biskup Jozef Haľko. Ten sa k dôvodom neúčasti svojich kolegov vyjadrovať nechcel. Podľa hovorcu saleziánov Anton Srholec nepatril medzi obyčajných kňazov, ale do rehole. V skalickom kostole sa ukázali obyčajní jednoduchí ľudia, ktorí nebohého kňaza poznali a s láskou sa s ním chceli rozlúčiť. Jeho telo si ľudia uctili bozkom či pohladením.

Otvoriť galériu
Omšu celebroval miestny dekan Roman Stachovič. „Anton Srholec bol tu v tomto kostole na štvrtý deň od svojho narodenia pokrstený a dnes je tu naposledy,“ povedal. Ani tu nechýbali zástupcovia Konfederácie politických väzňov Slovenska, rozlúčiť sa s ním prišiel aj primátor Skalice Ľ. Barát, ako aj bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic či Iveta Radičová. Premiér Robert Fico miesto seba poslal šéfa svojich poradcov a bývalého komunistu Vladimíra Faiča. Na rozlúčke ho však vidieť nebolo. „Napriek odlišným politickým názorom som si Antona Srholca vážil pre jeho ľudský rozmer. Preto mi je nesmierne ľúto, že ešte aj uctenie si jeho pamiatky chcú niektorí využiť na útok proti vláde SR,“ uviedol Fico na otázku, či tam Faič bol.

Otvoriť galériu

Bol mostom medzi veriacimi a neveriacimi

Andrej Kiska (52), prezident SR

Otvoriť galériu
Veľkí ľudia za sebou zanechávajú veľkú stopu. Stopu, ktorú ani čas ľahko nezmyje. Stopa otca Srholca je hlboko v nás, našich srdciach, ale aj celej našej krajine. Dnes za ním smútime nielen my tu v Bratislave, lúči sa s ním celé Slovensko. Všetci pociťujeme bolesť nad stratou človeka, ktorý okolo seba šíril milosrdenstvo a radosť. Keď sme ho prišli obdarovať, odišli sme obdarovaní, a keď sme ho prišli potešiť, sami sme odišli potešení. Otec Srholec svoje utrpenie premieňal na lásku. 

Ešte celkom nedávno 17. novembra minulého roku prišiel k Bráne slobody pod starobylý Devín, kde novodobí tyrani strieľali do takých, ako bol on. Prišiel vo väzenskej čiapke, bola symbolom toho, akú obrovskú daň treba zaplatiť, ak zabudneme bojovať za svoju slobodu a demokraciu. Práve tam pod Bránou slobody upozorňoval nielen na zločiny komunizmu, ale varoval aj pred sú- časnými režimami, v  ktorých vládne nesloboda. Drahý otec Srholec, ďakujem vám za to, že ste nám pomohli viac si vážiť slobodu. Našou povinnosťou je, aby sme túto vašu celoživotnú túžbu chránili.

František Mikloško (68), disident

Otvoriť galériu
Sedemnásteho novembra 2014 Anton Srholec pri preberaní Ceny pamäti národa hovoril, ako v novembrových dňoch 1989 svojmu priateľovi povedal: „Ak by som do rána zomrel, povedz, že odkazujem, že som zomrel šťastný.“ Anton Srholec bol celý život súčasťou a prorockým hlasom ľudí, ich mravných kritérií, radosti a nádeje. Oni ho vyslali, aby bol hovorcom všetkých ľudí na Slovensku. Anton Srholec to hovoril, odpúšťame, ale nezabúdame. Vedel, že pamäť človeka je intímne miesto v ňom, kde človek a národ dozrieva. Otec Srholec premenil utrpenie, ktorým v živote prešiel, na lásku.

Vladimír Krčméry (55), vysokoškolský pedagóg

Otvoriť galériu
Dnes sme sa s Antóniom prišli rozlúčiť ako s nenápadným hrdinom. Ján Krempaský o  ňom správne povedal - nebol ani konzervatívec, ani liberál, bol mostom medzi veriacimi a neveriacimi. Don António si vybral budovať mosty a cesty. Mosty medzi chudobnými a bohatými, medzi rezidentmi a bezdomovcami, medzi slobodný- mi a narkomanmi, medzi nami a bezdomovcami, medzi zdravými a chorými. Tvoja výzva - vstaň a choď, je výzvou pre nás - poďme a choďme, vstaňme a poďme robiť túto krajinu lepšou a  veselšou. Aby si sa aj ty mohol na nás zhora pozerať a usmievať sa, ako staviame cesty a mosty.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?