Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Američania začínajú s ťažbou ropy, obyvatelia sa búria: Neničte nám našu zem!

Stop vrtom! Aj s takýmito heslami vyšli ľudia do prešovských ulíc, aby vyslovili svoj nesúhlas s ťažbou ropy na severovýchode Slovenska.

Americká spoločnosť Alpine Oil & Gas totiž oficiálne oznámila práce na prieskumných vrtoch pri obciach Krivá Oľka, Smilno a Ruská Poruba. Chce začať už v najbližších týždňoch. Protest vyústil do konfliktu medzi dedinčanmi a predstaviteľmi ropnej spoločnosti.

Predstavitelia americkej ťažobnej spoločnosti Alpine Oil & Gas v utorok oficiálne ohlásili začiatok prieskumných vrtov. „Prvý vrt by sa mal začať hĺbiť už v priebehu nasledujúcich týždňov, ďalšie budú nadväzovať,“ oznámil prezident spoločnosti Michael P. Lewis. S obchodnými partnermi doteraz preinvestovali 18 miliónov eur, desaťtisíce šli aj dotknutým obciam.

Američania do budúcna sľubujú vytvoriť pre domácich niekoľko desiatok pracovných miest. Navyše, hlavný inžinier a výkonný riaditeľ L. Ron Crow tvrdí, že ich vrty budú bezpečné. „Technológia je rovnaká ako pri vŕtaní tradičných studní na vodu. Do vrtu inštalujeme oceľovú rúru, ktorá je zacementovaná a zabezpečená proti priesakom,“ vysvetľuje.

 

Rozhorčení ľudia

Aktivisti sa napriek upokojujúcim prísľubom boja znečistenia. Autobusmi sa s desiatkami dedinčanov vybrali do Prešova. Na tlačovku ich však nepustili. Po jej skončení preto na ulici s transparentmi kričali protestné heslá. Vtrhli dokonca za prekvapenými predstaviteľmi spoločnosti na Syndikát novinárov. Tí sa s nimi však takto baviť nechceli. Obyvatelia sa cítia dotknutí, myslia si, že sa veci diali poza ich chrbát. „Rozhodovali o nás bez nás. Prieskum sa konal od roku 2006. Bez toho, aby sme o tom vedeli, chodili po našich pozemkoch!“ vysvetľuje člen petičného výboru a predseda Dozornej rady urbariátu Ruská Poruba Ladislav Andrejco.

Otvoriť galériu
Ropné vrty.
Zdroj: anc
„Obávame sa znečistenia a aj straty vody. Chcú postaviť odkalisko, ťažké automobily by mali voziť ropu do poľskej rafinérie. Väčšina ľudí z okolia je proti tomu!“ vraví. Podali aj trestné oznámenia na ropnú spoločnosť a ich právnika. Aktivisti sú odhodlaní nevzdať sa v boji za životné prostredie. Američania sa vyjadrili, že s nimi budú radi komunikovať v pokojnej atmosfére.

Zlyhala komunikácia?

Ekológ Juraj Lukáč z lesoochranárskeho zoskupenia VLK sa pripravovanej ťažbe ropy venuje už dlho. „Za najväčšiu chybu považujem, že táto firma nezačala rokovať s občanmi. Myslela si, že je v poriadku, keď si vybaví všetky príslušné povolenia. Ako je v Amerike zvykom, myslia si, že peniaze vybavia všetko,“ zhodnotil ekológ, podľa ktorého sú Bukovské vrchy nádherným územím s obrovským prírodným potenciálom.

Otvoriť galériu
Ekológ Juraj Lukáč.
Zdroj: Eva Eperješiová
Prečo ste proti ťažbe?

Ján Gombita (29), aktivačný pracovník, Pakostov

Otvoriť galériu
Ján Gombita (29).
Zdroj: Eva Eperješiová
Nechcem, aby Američania ťažili u nás. Veď nám zničia životné prostredie a pitnú vodu. Chceli by sme zdravo žiť. Vyšli sme protestovať, lebo nielen Bratislava, ale celé Slovensko kašle na východ!

Jozef Kratochvila (44), roľník, Sečovce

Otvoriť galériu
Som tu kvôli princípu. Jeden náčelník povedal, že keď vyschne posledný strom, ulovíme poslednú rybu a otrávime poslednú rieku, až vtedy zistíme, že z peňazí sa nenajeme.

Anna Hrivňáková (59), dôchodkyňa, Oľka

Otvoriť galériu
Anna Hrivňáková (59).
Zdroj: Eva Eperješiová
U nás v Oľke máme dlhodobo problémy s vodou. Bojíme sa, že keby začali ťažiť ropu, tak sa to ešte zhorší. Už asi osem mesiacov máme málo vody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Klub výsadkárskych veteránov oslavuje tridsať rokov.
FotoVáš Tip
Ján Hanák (90) prežil koncentračný tábor, jeho pohľad na dva roky utrpenia vás dojme: Toto si dobre prečítajte!
Ilustračné foto
Slováci, už je to TU: Pripravte sa na horúce peklo! Najbližšie dni to pocítite najviac
(ilustračné foto)
Poplach v Rusku: Po útoku majú problémy! S PLAMEŇMI bojujú desiatky hasičov
Moment, ktorého sa všetci obávali: Vojaci KĽDR prekročili hranice! Okamžitá reakcia
Požiar bytu v Bratislave.
Foto
Dramatické VIDEO požiaru v Bratislave: Z bytu na Bajkalskej šľahali PLAMENE!
Jozef Banáš chce presadzovať Slovensko v zahraničí.
Jozef Banáš ako poradca Pellegriniho: Nečakaný telefonát od zaťa Vinczeho! Spisovateľ reaguje
Lukáš Machala (50)
Starosti Lukáša Machalu: Syna mu mali obviniť z krádeže! Ako to vníma generálny tajomník?
Takto sa telefonovalo pred desiatkami rokov.
Foto
FOTO Zavítajte na nezvyčajnú výstavu v Thurzovom dome: Interaktívny pohľad do minulosti!
Nadšenie z vydarenej oslavy na Edwardovej tvári (vľavo) hovorí za všetko.
Foto
Zakladateľ Facebooku je ukážkový syn: Oslava otcových narodenín na jachte za šialené peniaze!
Muž známu spoločnosť viní za krach svojho manželstva.
Technologický gigant čelí miliónovej ŽALOBE: Obchodník vypisoval prostitútkam, došlo k najhoršiemu!
Foto
Legendy slovenského futbalu sa zhodujú: Fantastický výkon, ale...
Vogue patrí k najznámejším ženským časopisom sveta (ilustračné foto).
Nemecký Vogue prekvapil najnovšou titulkou: Žena, ktorú by ste tam určite nečakali