Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2016 05:49 | Správy | Zahraničné správy

Kontroverzné vyjadrenia Vladimira Putina v exkluzívnom rozhovore: Hranice pre mňa nie sú dôležité!

Poriadne sa rozrozprával! Meno jedného z najmocnejších ľudí sveta - ruského prezidenta Vladimira Putina (63) sa na súčasnej politickej scéne skloňuje takmer denne. 

Dostať sa k nemu tvárou v tvár je však pre mnohé médiá takmer nemožné. Nemeckému denníku Bild poskytol exkluzívny rozhovor priamo v Moskve. Nový Čas z neho vyberá tie najzaujimavejšie pasáže. Putin sa nevyhol ani kontroverzným témam, akými boli násilné pripojenie Krymu k Rusku, porušovanie ľudských práv či sankcie zo strany Západu.

BILD: Pán prezident, pred 25 rokmi sa oslavoval koniec studenej vojny. Teraz sa práve skončil rok, počas ktorého bolo viac kríz a vojen ako inokedy. Čo sa stalo také hrozné v postoji Ruska k Západu?

- To je otázka otázok. Všetko sme robili zle.

BILD: Všetko?

- Od začiatku sme nedokázali zvládnuť rozdelenie Európy. Pred 25-timi rokmi padol Berlínsky múr, ale neviditeľné múry východnej Európy sa presunuli ďalej. To viedlo k vzájomným nedorozumeniam a obviňovaniam, z ktorých vzišli napokon všetky krízy. 

BILD: Centrálne európske štáty sa chceli stať predsa dobrovoľne členmi NATO. Sľubovali si od toho bezpečnosť.

- To som už počul tisíckrát. Samozrejme, každý štát má právo organizovať si vlastnú bezpečnosť podľa toho, čo považuje za správne. Ale štáty, ktoré už boli členmi NATO, mohli sledovať svoje vlastné záujmy - a zriecť sa expanzie na Východ.

BILD: O pár týždňov sa bude konať v Mníchove Mníchovská konferencia pre bezpečnosť. Nebola by to dobrá príležitosť znova vylepšiť atmosféru?

- Ja neprídem do Mníchova.

BILD: Čo si myslíte o teórii, že sú dvaja Vladimirovia Putinovia? Jeden do roku 2007 - priateľ Západu úzko spojený s Gerhardom Schröderom. A potom ten druhý Putin, bojovník studenej vojny.

- Ja som sa nikdy nezmenil, cítim sa mlado ako kedysi a zostávam blízky priateľ s Gerhardom Schröderom. Ale v medzinárodných vzťahoch medzi štátmi to je iné. Tam nie som priateľ, ženích ani nevesta. Som prezidentom 146 miliónov Rusov. Musím hájiť ich záujmy. Sme ochotní robiť to bezkonfliktne na základe medzinárodných práv a kompromisov.

BILD: V roku 2000 ste povedali, že najdôležitejším poučením zo studenej vojny je: už žiadna konfrontácia v Európe. Dnes je tu opäť táto konfrontácia. Kedy znova uvidíme prvého Putina, priateľa Západu?

- Ešte raz, ja som stále ten istý. Vezmite len boj proti terorizmu: Po útokoch z 11. septembra 2001 bol som prvý, ktorý sa postavil na stranu prezidenta Busha. A teraz, po útokoch v Paríži, som urobil to isté s francúzskym prezidentom Hollandom. Terorizmus ohrozuje nás všetkých.

BILD: Podnecuje nás hrozba islamského terorizmu k novej pospolitosti medzi Ruskom a Západom?

- Áno, mali by sme celosvetovo užšie spolupracovať v boji proti teroru, je to jedna veľká výzva. A keď pri tom boji nesúhlasíme úplne s každým bodom, nemal by nás preto niekto nazývať nepriateľmi.

Otvoriť galériu

BILD: Keď už hovoríte o veľkej výzve: Stojí za to bojovať na Kryme aj napriek tomu, že sa poškodia vzťahy medzi Ruskom a Západom?

- Čo rozumiete pod „Krymom“?

BILD: Jednostranné posúvanie hraníc do Európy, čo obzvlášť nerešpektuje štátne hranice.

- Ja pod „Krymom“ rozumiem ľudí.

BILD: Ľudí?

- Štátny prevrat nacionalistov v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev nahnal vo februári 2014 dva a pol milióna Rusom na Kryme veľa strachu. Takže, čo sme urobili? Neviedli sme žiadnu vojnu, nestrieľali, nebol jediný človek zabitý. Naši vojaci len zabránili ukrajinskej armáde na Kryme, aby potláčala slobodu prejavu tamojších ľudí. V referende, ktoré bolo prijaté ešte starým parlamentom Krymu, väčšina občanov hlasovala za to byť súčasťou Ruska. To je demokracia, vôľa ľudu.

BILD: Ale predsa sa nemôžu bez okolkov spochybňovať štátne hranice.

- Pre mňa nie sú hranice a územia dôležité, ale osud ľudí.

BILD: A čo ľudské práva?

- Musia sa, samozrejme, vždy dodržiavať. To sa tiež deje v prípade Krymu. Po­dľa Charty OSN každý národ má právo na sebaurčenie, stačí sa pozrieť na Kosovo: V tom čase rozhodli orgány OSN, že Kosovo sa od Srbska odčlení a záujmy srbskej centrálnej vlády museli byť tomu podriadené. To si môžete prečítať vo všetkých archívoch, a to aj v nemčine.

BILD: Ak na Kryme, podľa váš­ho názoru, neboli porušené ľudské práva, ako vysvetlíte obyvateľom Ruska tvrdé hospodárske sankcie Západu a EÚ?

- Ruská populácia má v srdciach a mysliach jasno o situácii. Napoleon raz povedal, že spravodlivosť je reinkarnácia Boha na zemi. Ja vám hovorím: Znovuzjednotenie Krymu s Ruskom je správne. Sankcie Západu nemajú pomáhať Ukrajine, ale Rusko geo­politicky odtlačiť. Sú hlúpe a na oboch stranách len škodia.

BILD: Ako tvrdo zasiahli tieto sankcie Rusko?

- Pri pohyboch na medzinárodných finančných trhoch sankcie Rusku výrazne ublížili. Väčšie škody v súčasnej dobe však spôsobuje pokles cien energií. Pri exporte ropy a zemného plynu sme zaznamenali prepad príjmov, ktorý čiastočne kompenzujeme inde. Celá vec má aj dobrú stránku, keď niekto, ako napríklad Rusko v minulosti, má veľký príjem petrodolárov, je zvyknutý kupovať všetko v zahraničí, to potom brzdí vývoj vo vlastnej krajine.

BILD: Dôverujete Merkelovej?

- Áno, verím jej, že je to veľmi otvorený človek. Aj ona podlieha určitým vplyvom a obmedzeniam. Ale úprimne sa snaží o vyriešenie kríz, aj na juhovýchode Ukrajiny. Ale to, čo predvádza Európska únia so sankciami, je aj napriek tomu len absurdné divadlo.

BILD: Po vašich mnohých rozhovoroch a stretnutiach: obdivujete niečo na kancelárke?

- Obdivovať? Nie, to som ni­kdy nepovedal. Považujem ju stále, ako aj v minulosti za veľmi profesionálnu a otvorenú.

BILD: Keď vás kancelárka v januári 2007 navštívila v Soči, zobrali ste na ­stretnutie aj vášho psa Koniho. Vedeli ste, že kancelárka má určitý strach zo psov a môže to byť pre ňu dosť nepríjemné?

- Nie, to som nevedel. Chcel som jej urobiť radosť. Keď som sa dozvedel, že nemá rada psov, som sa, samozrejme, ospravedlnil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!